Sprogimas

Kas bendro tarp daugiabučių statybų ir tobulai iškeptos vištienos?

JAV gimęs, kepsninėje čirškinamas mėsainis jau pakankamai seniai iš televizorių ir kino ekranų atkeliavo ir į mūsų kiemus, bet vis dar turime kur tobulėti.  Patarimais daugiabučių projektuotojams, entuziastingoms virtuvės šeimininkėms ir vakarėlių mėgėjams dalijasi televizijos ir radijo laidų vedėja Simona Albavičiūtė-Bandita.


Kaimynai JAV pasirūpino vakariene
Viešint Los Andžele, Simonai ypač didelį įspūdį paliko daugiabučiuose įrengtos bendrosios terasos, kuriose galima rasti kepsnines ir kitą lauko virtuvės įrangą kepsniams ruošti. O dar labiau nustebino vietinių gyventojų atvirumas ir svetingumas. „Lietuvoje į komunalinių paslaugų sąskaitą įtrauktos tokios paslaugos kaip laiptinės ar lifto priežiūra. O štai kai kurie JAV gyventojai moka mokesčius už bendro naudojimo terasas su baseinais ir kepsninėmis“, – įspūdžiais dalijasi Simona.
Pasak jos, nevaržomai leidžiant smagius vakarus su draugais ar netikėtai atsiduriant kaimynų vakarėlyje, formuojasi draugiškos bendruomenės. „Kartą besėdint terasoje su kompiuteriais, šalia mūsų kepsnius ruošę kaimynai pakvietė mus prie stalo ir pavaišino mėsainiais“, – netikėtu svetingumu džiaugiasi pašnekovė.
Simona priduria, kad mėsainių neįsivaizduoja be karamelizuotų svogūnų, sultingo mėsos kepsnio, daug padažo ir pomidorų. Vis dėlto kepimui, jei tik yra galimybė, ji paprastai renkasi vištieną. „Tai lengvesnė ir, sakyčiau, moteriškesnė mėsa“, – juokiasi Simona. – Be to, rinkdamasi vištieną atkreipiu dėmesį į jos kokybę, ar auginant vištas nenaudojami antibiotikai, hormonai. Dėl šios priežasties ilgai negalvodama sutikau prisidėti prie vištienos „Kekava“ iniciatyvos „Skanu, kas sveika“.“
Kalbėdama apie lietuvių bendruomeniškumą Simona pastebi, kad judame teigiama linkme: Lietuvoje namų su atviromis terasomis statoma vis daugiau, tad tendencijos džiugina. „Labai norėtųsi, kad kuo daugiau Lietuvos daugiabučių namų gyventojų turėtų tokias galimybes bendriems susibūrimams, juk dažnai net nežinome kaimyno vardo...“, –  teigia Simona.
Tradicija, kuri suburia
Kas vienija labiau nei skanus maistas ir bendras jo ruošimas? S. Albavičiūtė-Bandita džiaugiasi smagia tradicija tapusia didžiąja draugų ir artimųjų vakariene Palangoje, kuri niekados neapsieina be mėsos ir daržovių kepimo ant grotelių.
„Nereikia ypatingo pasiruošimo, kad draugėn suburti draugai ir artimieji nenuobodžiautų. Kepimas tampa vienijančia veikla, kai prisidėti gali kiekvienas: vieni ruošia daržoves, kiti – mėsą, o treti rūpinasi ugnimi. Tai neįspraudžia į rėmus, todėl galima nevaržomai bendrauti, – atvirauja Simona. – Be to, mano draugai labai mėgsta tostus, juos sakyti privalo kiekvienas. Tai graži tradicija, kuri suteikia šventei pakilios nuotaikos.“
Simona pasakoja, kad ruošdama tokią „lauko“ vakarienę didelį dėmesį skiria ir daržovėms:  tiek šviežioms, tiek keptoms ant grotelių. „Kad keptos daržovės būtų dar gardesnės, tereikia paruošti balzaminio acto, druskos ir pipirų marinatą, o jeigu jis kiek rūgštokas, įberti cukraus – taip išgaunamas nepakartojamas skonis. Esu didelė daržovių mėgėja, todėl prie keptos mėsos paruošiu didelį jų kiekį“, – pasakoja Simona.
Sparnelių receptas, kurį privaloma išbandyti
„Kartais savo didžiajai vakarienei Palangoje sugalvojame konkrečią temą: originalus kiekvieno svečio patiekalas, mėsainių vakaras ar keptos vištienos šventė“, – paaiškina ji. Simona atskleidžia turinti savo ypatingąjį vištienos sparnelių receptą, be kurio neapsieina nė vienas toks susibūrimas.
„Kiekvieną vištienos sparnelį daliju į tris dalis ir kepu tik dvi stambesnes, atsisakydama paties sparnelio galiuko“, – pasakoja Simona. Iš pradžių sparnelius įtrinu mišiniu, pagamintu iš laurų lapų, stambiai maltų 5-ių rūšių pipirų ir žiupsnelio druskos. „Pamarinavusi sparnelius keletą valandų, o geriausia – per naktį, juos šiek tiek apkepu ant grotelių, kad įgautų dūmo skonio ir apskrustų. Po to sparnelius aptepu marinatu, kuriam pagaminti reikia kepsnių padažo, grūdėtųjų garstyčių ir medaus. Galiausiai sparnelius baigiu kepti orkaitėje.“
Ne paslaptis, kad Simona yra ypač užsiėmusi moteris: projektų, laidų, renginių verpetas užima didžiąją dalį jos dienos, todėl ne visada randa laiko pasimėgauti namuose gamintu maistu. „Turiu pripažinti, kad tenka ieškoti alternatyvų. Man visados svarbu reguliariai pavalgyti, kad maistas neapsunkintų ir leistų toliau aktyviai darbuotis. Mano naujausias atradimas – „Kekavos“ vištienos filė medalionai, kurie jau būna pamarinuoti švelniame padaže.  Šiuo atveju didesniu iššūkiu tampa daržovių garnyro ruošimas“, – juokiasi Simona.
Metų laikas kepsniams ant grotelių Simonai nesvarbus. „Progų turime ne tik šiltuoju sezonu: gimtadieniai, Kalėdos ir kitos šventės. Svarbiausia, kad toks maisto ruošimo būdas suburia bendram laisvalaikiui, smagiems pašnekesiams, o kiekvienas kąsnis atvirame lauke tampa dar skanesnis“, – džiaugiasi Simona

Simona ALBAVIČIŪTĖ-BANDITA

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode