Sprogimas

E. skautas Žygimantas: „Padėti vyresniems žmonėms perprasti išmaniąsias technologijas – jaunimo garbės reikalas“

Septyniolikmečio vilniečio Žygimanto Mazėčio gyvenimas neatsiejamas nuo technologijų. Mokykloje jis nepraleidžia nė vienos technologijų pamokos, laisvalaikiu gilinasi į įvairias elektronikos ir programavimo subtilybes, domisi pasaulinėmis technologijų naujovėmis, kartu su bendramoksliaisyra įkūręs įmonę, siūlančią inovatyvius gaminius.

Jaunuolis drąsiai imasi ir savanoriškos veiklos. Žygimantas tapo e. skautu ir karantino metu socialiniame tinkle „Facebook“ patarinėjo senjorams, kaip išsirinkti tinkamiausią išmanųjį įrenginį,bei padėjo perprasti jų funkcijas.

Vaikinas sako, kad galėdamas padėti perprasti technologijas tiems, kam to labiausiai reikia, jis jaučiasi tobulėjantis ir pats, be to, labai džiugina pagalbos prašančių žmonių teigiamos reakcijos. „Visada patariu savo šeimos nariams, giminaičiams ir kaimynams klausimais, susijusiais su išmaniosiomis technologijomis, todėl pamatęs skelbimą iš karto užsiregistravau ir tapau e. skautu. Juk žinių nesumažėja, kai jomis pasidalini, be to, manau, kad su technologijomis susidraugauti turėtų kuo daugiau žmonių – juk jos labai palengvina gyvenimą. Pasirinkau Šeškinės biblioteką, nes gyvenu šiame rajone, bet, lyg tyčia, prasidėjo karantinas, todėl daugiausiai konsultavau žmones „#PrisijungusiLietuvos pataria ir konsultuoja“ grupėje „Facebook“. Po karantino iš karto planuoju sugrįžti į biblioteką“, – pasakoja Žygimantas.

Dvejus metus Lietuvoje veikiantis e. skautų tinklas jungia daugiau kaip 1380 1429 metų amžiaus savanorių, suprantančių skaitmenines technologijas ir pasiryžusių padėti jas perprasti vyresniems bendruomenių nariams. „E. skautai gyventojus supažindina su išmaniųjų įrenginių funkcijomis, saugaus jų naudojimo taisyklėmis, bendravimo socialiniuose tinkluose galimybėmis“, – sako projekto „Prisijungusi Lietuva“ e. skautų veiklos koordinatorius Arvydas Ruseckis.

Norint padėti reikia ir žinių, ir atkaklumo

E. skautas turi būti komunikabilus, empatiškas, turėti gerus skaitmeninio raštingumo įgūdžius bei būti imlus naujai informacijai, nes technologijų pasaulis nestovi vietoje. Būtent tokias savybes įvardija Žygimantas, paklaustas, ko reikia, kad e. skauto veiklą galėtum vykdyti sėkmingai. Be to, dar reikia turėti kantrybės ir laiko, nes kartais padėti užtrunka ilgiau, nei atrodė iš pradžių, bei atkaklumo, padedančio pabaigti pradėtą darbą.

Žygimantas juokiasi, kad jam būnant e. skautu yra pasitaikę ir kuriozinių situacijų. Štai kartą padėdamas vienam vyrui išsirinktitinkamą kompiuterį, jis taip įsijautė į informacijos paieškas internete, kad visiškaiužsimiršo ir neatliko namų darbų.

Besikreipiančius vyresniuosius jaunuolis vadina ryžtingais, besidominčiais ir noriai įsiklausančiais į patarimus. Jis sako pastebėjęs, kad dažniausiai e. skautų pagalbos prašantys žmonės pasimeta tarp gausybės išmaniųjų įrenginių funkcijų, nesupranta tam tikros funkcijos įrenginyje ar programėlėje veikimo, kitiems tiesiog reikia patarimo renkantis kompiuterį ar telefoną.

„Žmogus parašo,su kokiu klausimu ar problema susidūrė, o aš stengiuosi išsiaiškinti daugiau detalių klausinėdamas konkrečių dalykų. Kartais būna, kad išsprendus vieną klausimą „išlenda“ kita problema. Be abejo, nesu visažinis, todėl kartais tenka ieškoti informacijos internete, bet daug ką žinau tiesiog iš patirties ir įvairių straipsnių ar „Youtube“ apžvalgininkų filmukų. Štai taip ir atsiskleidžia jaunimo neišlindimo iš kompiuterių, kaip mėgsta sakyti žmonės, nauda“, – šypsosi moksleivis.

Jis tvirtina, kad dabar visas jaunimas labai gerai išmano skaitmeninių įrenginių funkcijas, todėl padėti vyresnio amžiaus žmonėms išmokti jais naudotis ir taip pagerinti gyvenimo kokybę yra kiekvieno garbės reikalas.

Pomėgis, virtęs bendramokslių verslu

Laisvalaikiu Ž. Mazėtis taip pat nenutolsta nuo technologijų – nors mėgsta važinėtis dviračiu ir sportuoti, daugiausia laiko jis praleidžia kurdamas įvairius elektronikos projektus su mikrovaldikliais, mokosi programuoti.

Septyniolikmetis sako, kad nors mokyklos baigimas jau ne už kalnų, jis dar nėra tvirtai apsisprendęs, kokią konkrečiai profesiją pasirinks, tačiau jau tikrai žino, kad ateities veikla būtinai bus susijusi su technologijomis, kurios reikalingos visiems ir visur.

Praėjusių metų pabaigoje Žygimanto ir kelių jo bendramokslių domėjimasis technologijomis įgavo iš anksto neplanuotą pavidalą – jaunuoliai įkūrė savo įmonę. „Su keliais klasiokais buvome pasirinkę technologijų kursą ir kaip atsiskaitomąjį metinį darbą galėjome rinktis vykdyti projektą, kuris tapo įmone Wireled. Mūsų gaminys – stalinis LED šviestuvas, kuris tuo pačiu yra ir belaidis kroviklis išmaniesiems telefonams“, – pasakoja vaikinas.

Kadangi ši įmonė atsirado kaip trumpalaikis mokyklos projektas, ji, pasak Žygimanto, jau baiginėja savo gyvavimą, tačiau draugai jau galvoja apie kitos įmonės kūrimą netolimoje ateityje. Žinoma, jos pagrindinė veiklos kryptis liks tokia pati – inovatyvios technologijos, pritaikytos kasdieniam praktiniam naudojimui.

Žygimantas didžiuojasi, kad projektas pateko tarp 49 mokyklose moksleivių kuriamų jaunųjų bendrovių, gavusių progą dalyvauti„Sostinės jaunųjų bendrovių mugėje 2020“ parodų centre LITEXPO. „Pastebėjome, kad šviestuvas-kroviklisyra mažai kam žinomas dalykas, nes daugelis mugės lankytojų stebėjosi, kaip galima krauti telefoną ar išmanųjį laikrodį be vizualiai matomo įkišto kroviklio. Smagu, kad galėjome parodyti, kaip tai veikia, išsamiai papasakoti, o gal net ir paskatinti daugiau domėtis technologinėmis naujovėmis, palengvinančiomis gyvenimą“, – šypsosi moksleivis ir priduria, kad būtent tai jam patinka ir e. skautų veikloje – supažindinti vyresnio amžiaus žmones su dalykais, kurie jiems gali būti naudingi kasdien ir plėsti jų pasaulio suvokimo ribas.

Pasak e. skautų veiklos koordinatoriaus A. Ruseckio, prisijungti prie e. skautų būrio gali visi norintys. Tereikia užsiregistruoti svetainėje www.prisijungusi.lt, susipažinti su ten esančia informacija apie e. skautų veiklą, atlikti testą, parsisiųsti e. skauto pasą, o su juo nukeliauti į artimiausią biblioteką ir susitarus su bibliotekininku pradėti e. skauto veiklą. Tiesa, kol į bibliotekas po karantino grįžtama iš lėto, visus būsimus ir esamus e. skautus projekto koordinatorius kviečia stiprinti savo jėgas konkurse „Treniruoju skaitmeninį raumenį iki Joninių!“.

„Visiems e. skautams šiuo metu paruošėme mokomųjų testų, kurie ne tik praplės skaitmeninio raštingumo žinias, bet ir suteiks galimybę laimėti vertingų prizų. E. skautams reikia tik prisijungti prie savo paskyros ir sudalyvauti konkurse“,–sako e. skautų veiklos koordinatorius.

Asociacija „Langas į ateitį”

Nuotrauka iš asociacijos archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode