Sprogimas

E. skautė Viktorija iš Platelių: „Bibliotekoje sutikau senjorų, kurių gyvenimo istorijos galėtų būti bestseleriai“

Jei reikėtų surasti žmogų, gyvenimo neįsivaizduojantį be knygų, tai būtų Plateliuose gyvenanti Viktorija. Mergina sako skaitanti visur ir visada, esanti aktyvi miestelio bibliotekos lankytoja. Čia ji ne tik renkasi knygas ar padeda bibliotekininkei, bet ir moko vyresnius bendruomenės gyventojus naudotis internetu, išmaniaisiais telefonais bei perprasti kitas skaitmeninio pasaulio subtilybes. Konsultacijos vyresniesiems įvairiausios – nuo asmenukių darymo iki registracijos pas gydytoją internetu.

Mokyklą baigianti Viktorija Trakumaitė prie gausaus visoje Lietuvoje veikiančio e. skautų būrio prisijungė pernai vasarą, kai tai padaryti pakvietė Platelių bibliotekininkė. Mergina išsiaiškino, kad šis e. skautų tinklas jungia 14–29 metų amžiaus jaunuolius - savanorius, pasiryžusius padėti perprasti skaitmenines technologijas, į bibliotekas užsukantiems vyresniems gyventojams, ir suprato, kad ši veikla – kaip tik jai.

„Aš mėgstu padėti kitiems, paaiškinti, kai žmonės ko nors nesupranta. Labai smagu matyti, kaip vyresnio amžiaus žmonės tobulėja ir po truputį išmoksta naujų dalykų, kurie ką tik atrodė neįveikiami. Gyvenime sutiktus vyresniuosius priimu pagarbiai ir vertinu jų sukauptą patirtį. Man senjorai visada atrodė labai draugiškos ir šiltos asmenybės, o tapusi e. skaute tuo tik dar labiau įsitikinau. Be to, jie dar ir linksmi ir turintys, ką papasakoti. Pabendravusi su jais pasikraunu gerų emocijų, mane įkvepia jų drąsa bandyti, imlumas ir žingeidumas“, – pasakoja Viktorija.

Praktika prieš tampant pedagoge

Biblioteka – viena iš Viktorijos mėgstamų vietų Plateliuose, į kurią prieš karantiną mergina skubėdavo ne tik knygų, bet ir susitikti su vyresniais Platelių ir apylinkių gyventojais, kuriems padėdavo įvaldyti išmaniųjų įrenginių funkcijas ir patardavo, kaip saugiai naudotis skaitmeninėmis technologijomis ir naršyti internete.

„Pati naudojuosi išmaniuoju telefonu ir nešiojamuoju kompiuteriu, tad turimomis žiniomis nesunku pasidalinti. Karantino metu skaitmeninių žinių svarba išryškėjo kaip niekad, nes daug kas persikėlė į internetą: ir prekes pirkti reikėjo elektroninėse parduotuvėse, ir pamokos vyko nuotoliniu būdu. Tikrai bėda tam, kas nemoka naudotis reikalingomis programomis“, – šypsosi Viktorija.

Laisvalaikiu Viktorija dažniausiai skaito, nes knygos jai – tarsi raminanti ir gerų emocijų suteikianti terapija. „Gaila, kad šiuo metu tam laiko lieka mažiau, nes tenka skaityti su mokslais susijusią literatūrą. Bet vos tik egzaminai bus išlaikyti – iš karto vėl čiupsiu knygą“, – juokiasi mergina ir priduria, kad taip pat laiką leidžia su draugais, žiūri filmus, sportuoja, redaguoja nuotraukas ir kelia jas į socialinį tinklą „Instagram“. 

Mergina sako pastebėjusi, kad vyresnieji, su kuriais teko bendrauti, taip pat yra tarsi knygos, kurias puslapis po puslapio „skaitai“ susipažindamas ir besikalbėdamas. „Vienų pasakojimai lengvi ir spalvingi, norint „perskaityti“ kitus reikia pasistengti, bet visi jie turi savo istorijas, kurios galėtų virti bestseleriais“, – įsitikinusi e. skautė.

Paklausta, kokią profesiją ketina rinktis, abiturientė sako, kad bus priešmokyklinio ugdymo specialistė. „Aš mėgstu bendrauti su vaikais, o vaikams patinka bendrauti su manimi, todėl ir pasirinkau šias studijas, nes manau, kad labai svarbu dirbti tai, ką iš tikrųjų mėgsti. Be to, savo kaip mokytojos jėgas išbandžiau būdama e. skaute ir jaučiu, kad su senjorais įgyta patirtis pravers ir ateityje“, – aiškina Viktorija.

Iki pilnos laimės trūko tik asmenukių

Ji sako, kad dauguma žmonių, su kuriais teko bendrauti būnant e. skaute, labiausiai domėjosi socialiniais tinklais, ypač „Facebook“. O kai kurie mokiniai įsiminė ilgam.

„Vis prisimenu moterį, kuri domėjosi skaitmeninių nuotraukų siuntimo būdais. Pradėjome kalbėti apie tai, tačiau jo po kelių minučių pokalbis pasisuko visai kita linkme ir moteris pripasakojo man smagių istorijų apie savo šeimą. O kita mano mokinė paprašė išmokyti ją naudotis priekine telefono kamera, kad galėtų pasidaryti gražių asmenukių. Ji taip džiūgavo išmokusi, kad nesustodama fotografavosi pati ir fotografavo viską aplinkui, po to nuotraukas mums rodė, komentavo, vėl fotografavo. Jaunimui atrodytų, kad tai smulkmena, o šiai vyresnio amžiaus moteriai suteikė tiek laimės“, – šypsodamasi pasakoja Viktorija.

Beveik dvejus metus Lietuvoje veikiančio ir daugiau kaip 1350 e. skautų jungiančio savanorių tinklo nariai, bendraudami su vyresniąja karta viešosiose bibliotekose ir jų filialuose, supažindina žmones su išmaniųjų įrenginių funkcijomis, saugaus interneto naudojimo taisyklėmis, pademonstruoja jų teikiamas galimybes.

„Vyresnio amžiaus žmonės turi daug gyvenimiškos patirties, tačiau skaitmeninėje erdvėje jie dažnai yra naujokai, besijaudinantys žengti žingsnį į skaitmeninį pasaulį. Todėl e. skautų pagalba šiai mūsų visuomenės grupei yra itin svarbi jaunuolių misija“, – sako projekto „Prisijungusi Lietuva“ e. skautų veiklos koordinatorius Arvydas Ruseckis.

Dėl karantino e. skautų veikla bibliotekose yra laikinai sustabdyta, tačiau vos tik ribojimai bus atšaukti, jie grįš į bibliotekas ir tęs savo misiją. Organizatoriai skaičiuoja, kad jau dabar e. skautai suteikė daugiau kaip keturis tūkstančius konsultacijų IT klausimais.

Taip pat šiuo metu socialiniame tinkle „Facebook“ jau pradėjo veikti grupė #PrisijungusiLietuva pataria ir konsultuoja, kurioje e. skautai visiems norintiems atsako į su internetu ir išmaniosiomis technologijomis susijusius klausimus. Vos tik griežti karantino ribojimai bus atšaukti, e. skautai grįš į bibliotekas ir tęs savo misiją.

„Prisijungti prie e. skautų būrio galima ir dabar, nesvarbu kokiame mieste ar miestelyje gyvena jaunuolis. Visi norintys tai padaryti gali užsiregistruojant svetainėje www.prisijungusi.lt. Beje, šiuo metu interneto svetainėje visiems esamiems e. skautams paruošėme mokomųjų testų, kurie ne tik praplės skaitmeninio raštingumo žinias, bet ir suteiks galimybę laimėti vertingų prizų. E. skautams reikia tik prisijungti prie savo paskyros ir sudalyvauti konkurse „Treniruoju skaitmeninį raumenį iki Joninių!“, –sako e. skautų veiklos koordinatorius.

 „Langas į ateitį” informacija ir nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode