Sprogimas

Neregė Indrė: „Turėti Dievą yra gerai“

Sekmadienį minėta Pasaulinė baltos lazdelės – žmonių, turinčių regėjimo negalią – diena. Šia proga Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje lankėsi pasakų kūrėja Indrė Gaskaitė. Šv. Mišių metu mergina, turinti regėjimo negalią, skaitė Šventojo Rašto skaitinius, giedojo psalmę ir talkino jaunimo choreliui.  

Supažindina su neregio pasauliu

26-erių metų pilna optimizmo ir džiaugsmo mergina iš Kauno daug keliauja po Lietuvą, lankosi ugdymo įstaigose, supažindindama vaikus su neregio pasauliu. Pasak jos, Viešpats jai nedavė galimybės matyti akimis, tačiau davė – širdimi: „Keliauju per mokyklas ir darželius, supažindinu vaikus ne tik su savo pasakomis, bet ir su neregio pasauliu, rodydama baltą lazdelę, Brailio mašinėlę, lentelę, spalvų detektorių ir, žinoma, skaitydama savo pasakas iš tų stebuklingų Brailio taškelių.“

Kaip visi

Indrės tikslas – parodyti, kad žmonės su regos negalia yra tokie patys kaip ir visi, tik jie nemato. Ši jauna mergina pilna noro pažinti pasaulį, nors turi ir ne visus pojūčius: „Vaikams visada sakau: kai užlenkiame viena pirštą (vieną pojūtį), lieka keturi. Su tais keturiais pojūčiais aš turiu pažinti pasaulį, kaip aš tai padarysiu, čia mano reikalas. Aš tą darau puikiai.“ Pasak jos, vaikai lieka labai patenkinti, o įspūdžiai – nepamirštami.

Neturi keisti

„Optimizmo semiuosi iš Viešpaties. Tikėjime buvo visko: vienas žingsnis į priekį, du atgal, tačiau tas vienas žingsnis į priekį labai didelis ir stiprus. Gyvenime buvo visokių iššūkių, dėl kurių galėjau seniai išeiti iš Bažnyčios, bet kuo daugiau iššūkių, tuo labiau artėji prie Dievo, nes supranti, kad neturi keisti pasaulio, turi keisti save. Nereikia laukti, kol kažkas ką nors duos ar atneš, reikia kurti aplink save pasaulį ir, kai pradėsi gėrį kurti nuo savęs, tada ir pasaulis bus priimtinas. Žinoma, taip ne visada yra, kai keliauji, su daug kuo susiduri, bet vis tiek įdomu, pasaulis tobulėja“, – „Būdui žemaičių“ sakė I. Gaskaitė.

„Už Dievo elektrą nemokame“

Puikiai pasaulį jaučianti neregė atskleidė dalelę savo negalios istorijos. Jos teigimu, buvo mažai vilties išgyventi: „Aš neregiu dėl medikų klaidos. Gimiau su įgimta širdies yda. Prieš širdies operaciją man buvo suteiktas Krikšto sakramentas, kadangi buvo didelė tikimybė, jog neišgyvensiu. Su juo ir gavau tikėjimą, viltį ir meilę, ką turiu iki šiol. Turėti Dievą gerai. Kai priimi jo dovanas, jas naudoji, daliniesi, pamatai, kad turi daug daugiau kitokių dovanų, gali tobulėti. Iš tiesų, esu laiminga, gyvendama tamsoje, nes aš turiu dangišką šviesą. Žinot, už Dievo elektrą nemokame.“

Pasakų plokštelės

Indrė mažeikiškiams pristatė ir trumpai apibūdino dvi savo pasakų kompaktines plokšteles: „Viena pasaka apie tai, kaip obuoliukas ieško tėčio. Žinot, kas yra jo tėtis? Ogi mūsų Viešpats. Galiausiai obuoliukas jį randa balto paukštelio – Šventosios dvasios – padedamas. Kompaktinėse plokštelėse pasakas puošia įvairių instrumentų muzika: kanklės, smuikas, fleita, klarnetas ir kiti. Atidarę dėžutę galite nustebti – rasite lapelį su Brailio rašto užrašu – tai tas raštas, kuriuo šiandien skaičiau Šventojo Rašto skaitinius.

Esu išleidusi tris pasakų kompaktines plokšteles, šiandien Mažeikių parapijoje pristačiau dvi dėl to, kad dar viena vis dar yra leidykloje. Ji finansuota Kultūros tarybos lėšomis, nes šiemet, kaip autorė, gavau stipendiją. Keliauju po visą Lietuvą ir labai džiaugiuosi, kad galiu aplinkiniams skleisti gėrį, kad turiu šią dovaną, talentą dalintis patirtimi apie neregio pasaulį, integruojant savo kūrybą. Dėkoju Dievui, kad galiu naudotis šia dovana, nes jų mes visi turime, bet ne visi naudojame. Visiems linkiu mokėti džiaugtis, priimti Jį, dalintis gautomis dovanomis. Kaip šiandien yra, žinome, o kaip bus rytoj – nežinia.“

Baltosios lazdelės diena

Aklieji mokomi vaikščioti, naudojantis baltomis lazdelėmis, todėl jiems skirta diena, spalio 15-oji,  pavadinta šiuo vardu. Pasaulinė baltosios lazdelės diena Lietuvoje pradėta minėti nuo 1992 metų, kai Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga tapo Pasaulio aklųjų ir silpnaregių sąjungos nare.

Brailio raštas

Itin didelės reikšmės akliesiems turėjo Brailio rašto išradimas. Jį 1829 m. išrado aklas prancūzų pedagogas Luji Brailis. Ant popieriaus lapų išspaudžiamos įvairių kombinacijų šešių iškilių taškelių figūros, per kurias vesdami rankomis aklieji gali skaityti. 1837 m. išspausdinta pirmoji knyga Brailio raštu – „Prancūzijos istorija“.

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode