Neįsivaizduoju šv. Kalėdų be riešutinio pyrago, o šv. Velykų šventės – be paschos. Mano šeimoje šis varškės pyragas yra būtinas per šv. Velykas.
Paschos receptų turi ne vieną, tačiau šįkart pasiūlysiu Jums būtent šį. Jums reikės:
- 2 kiaušinių,
- 80 g cukraus,
- 500 g varškės,
- 150 g grietinėlės,
- 1 citrinos arba galima ir apelsino dėti,
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus,
- 100 g smulkintų riešutų (geriausiai migdolai arba graikiniai), galima dėti ir šiek tiek išmirkytų razinų, jei mėgstate,
- 4–5 šaukštelių želatinos,
- 4–5 šaukštų vandens.
Želatiną supilame į vandenį, išbrinkiname ir ištirpiname. Riešutus pakepiname. Citrinos žievelę sutarkuojame ir išspaudžiame citrinos sultis.
Kiaušinius išmaišome su cukrumi, dedame varškę, plaktą grietinėlę, cukrų, citrinos žievelę ir sultis, riešutus. Išmaišome, supilame želatiną, riešutus, razinas (jei norime). Tada masę sudedame į vieną didesnį ar kelis mažesnius indus. Ir į šaldytuvą – geriausiai palaikyti per naktį.
Norėdama gražiai išimti pyragą iš indo, jį palaikau virš karštų vandens garų. O tada puošiu. Čia jau fantazijos reikalas. Galima uždėti vaisių, galima apipilti šokoladu, apibarstyti riešutais. Galima tiesiog gražiai įsmeigti gyvą gėlytę. Viskas tinka – svarbu, kad skanu!
www.naminisnaminis.lt sveikina skaitytojus ir linki sveikų ir skanių šv. Velykų!
Sonata Razmienė
Parengta pagal www.naminisnaminis.lt