Parama dėkojame




Prezidentas: kitame susitikime su ministru gali būti priimti sprendimai dėl ambasadorių

ministruPrezidentas Gitanas Nausėda sako, kad trečio susitikimo su užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu metu gali būti sutarta dėl ambasadorių, o nenoro spręsti šio klausimo nėra nei iš vienos pusės.

„Reikia dar šiek tiek laiko, nes svarstome dar keliolika pavardžių, ir tikrai yra ganėtinai įdomių sprendimų, pasiūlymų iš abiejų pusių. Kažkokio nusiteikimo nespręsti, neprieiti prie bendros nuomonės nėra nei iš ministro, nei iš mano pusės. Manau, kad trečią kartą susitiksim ir tada galėsim sudėt visus taškus ant i“, – ketvirtadienį Vilniuje žurnalistams sakė prezidentas.

Dėl Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos nesutarimų pastaruoju įšaldytas iš viso 13 Lietuvos atstovų skyrimas, tarp jų – ir Lenkijoje. Derinti ambasadorių pavardžių pastarosiomis savaitėmis G. Landsbergis su prezidentu jau buvo susitikęs dukart, bet sprendimų politikai kol kas nepriėmė.

Šalies vadovo ir ministro pozicijos pastaruoju metu išsiskyrė ir dėl konsultacijoms iškviesto ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno. Jis sulaukė kaltinimų mobingu, o vidinio patikrinimo metu buvo nustatyta pažeidimų.

Be kita ko, sausį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija konstatavo, kad G. Nausėdos ir E. Bajarūno apsilankymas miuzikle „Operos fantomas“ Londone pernai pavasarį buvo privataus pobūdžio, bet už jį sumokėta ambasados lėšomis.

Nustatyta, kad abu pareigūnai pažeidė įstatymą, bet jie to nepripažįsta, o E. Bajarūnas svarsto sprendimą skųsti teismui. G. Landsbergis ragina diplomatą trauktis, o G. Nausėda prašo URM atlikti nepriklausomą patikrinimą.

Klausiamas, kaip vertina savo patarėjos Astos Skaisgirytės pasisakymą naujienų agentūrai ELTA ambasadorių tema, kad prezidentui nepatinka, kai bandoma apriboti jo galias, ir prezidentas šiuo atveju elgiasi kaip vyresnysis brolis, o jaunesnysis, Vyriausybė, turi jo klausyti, G. Nausėda reagavo, jog tai – tik retorika, o strateginių pozicijų išsiskyrimų tarp Prezidentūros ir Vyriausybės nėra.

„Niekas čia nieko neturi klausyti, gyvename demokratinėje sistemoje, visi turime savo teises ir pareigas. Aš negalėčiau pasakyti, kad mes užsienio politikos srityje turime kokių nors strateginių išsiskyrimų, kuomet vienas asmuo kalba viena, kitas – kitką,  turime principinį susitarimą dėl Lietuvos užsienio politikos gairių“, – sakė G. Nausėda.

Jis taip pat teigė, kad kritikos sulaukusį savo pasisakymą A. Skaisgirytė gali pakomentuoti ir pati, bei ragino suprasti, kad „tai viso labo retorika, kuri buvo pasakyta, ir tiek žinių“.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode