Parama dėkojame




Odontologų rūmai vėl išduos licencijas odontologams ir burnos higienistams

rumaiOdontologų rūmams grąžintas šios veiklos licencijavimas, antradienį nusprendė Seimas.

Už naują Odontologų rūmų įstatymo redakciją balsavo 66 Seimo nariai, prieš buvo septyni, 16 susilaikė.

Po Vyriausybės patobulinimo, Odontologų rūmai spręs dėl licencijų suteikimo odontologams ir burnos priežiūros specialistams, o asmens sveikatos priežiūros įstaigoms licencijas teikti odontologijos paslaugas ir toliau išduos Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba.

Be to, nustatyta, kad narystė Odontologų rūmuose bus privaloma. Seimo priimtame įstatyme numatyta, kad kiekvienas asmuo, kuris verčiasi odontologo ar burnos priežiūros specialisto praktika, yra rūmų narys nuo jo įrašymo į rūmų narių sąrašą.

Asmuo, praradęs licenciją, netektų ir narystės Odontologų rūmuose.

Jeigu prezidentas Gitanas Nausėda pasirašys, pataisos įsigalios 2025 metų sausio 1 dieną.

2019 metų gruodį Seimas nusprendė, kad nuo 2020 metų gegužės odontologų sektoriaus licencijavimą perima Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba. Šią pertvarką iniciavęs tuometinis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad odontologų licencijavimas iškrenta iš visos sistemos, juos vienintelius licencijuoja nevyriausybinė organizacija, kurioje narystė yra privaloma.

Pasikeitus politinei valdžiai 2021 metų pradžioje grupė Seimo narių registravo naujos redakcijos Odontologijos rūmų įstatymo projektą, pagal kurį odontologų licencijavimas būtų grąžintas rūmams.

Tuomet Seimo Sveikatos reikalų komitetui pasidomėjus situacija šiame sektoriuje, Akreditavimo tarnyba, perėmusi odontologų veiklos licencijavimą, sakė aptikusi, kad ši funkcija vykdyta neatsakingai ir labai formaliai.

Jos teigimu, rūmai iš esmės nevykdė odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijuojamos veiklos priežiūros.

Tarnyba tada identifikavo per 100 neveikiančių, tačiau licencijas turinčių įstaigų, taip pat eilę įstaigų, neteisėtai teikusių licencijuojamas paslaugas, sustabdė 70 odontologijos įstaigų licencijų, nevykdžiusių veiklos ir neteikusių paslaugų. Dėl nesumokėtų įmokų į sąskaitą žalai atlyginti dar sustabdytos 217 ir panaikintos 35 odontologijos įstaigų licencijos.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pernai aktyvių odontologijos praktikos licencijų buvo 4,6 tūkst., burnos priežiūros praktikos licencijų – 4,8 tūkstančio. Odontologinės priežiūros (pagalbos) ir burnos priežiūros paslaugas teikė daugiau kaip 2,5 tūkst. įstaigų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode