Parama dėkojame




SAM: nuo sausio bus visiškai kompensuojama daugiau antibiotikų

vaistai4Nuo sausio 1 dienos bus visiškai kompensuojama daugiau antibiotikų, tarp jų skiriami ūminėms kvėpavimo takų infekcijoms gydyti, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

B sąraše esantys antibiotikai, kurie šiuo metu pilnai arba pusę kainos kompensuojami tik vaikams ir socialiai remtiniems asmenims, perkeliami į sąrašą A. Tokių vaistinių preparatų bazinė kaina visiems pacientams pagal nurodytas skyrimo sąlygas bus kompensuojama 100 procentų.

„Vaistai bus kompensuojami ne tik vaikams, pensinio amžiaus asmenims ir neįgaliesiems – antibiotikai bus kompensuojami visiems pacientams, kuriems šie vaistai būtini. Taip bus užtikrinamas visų pacientų lygiateisiškumas į vienodą sveikatos apsaugą“, – sako sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Nuo kitų metų pradžios bus kompensuojami visi antibiotikai skirti ūminėms viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms, ūminio bronchito, ausies infekcinėms ligoms, bakterijų sukeltų ligų, endokardito, odos ir paodžio audinių infekcinių ir kitų ligų gydymui.

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu iš kompensuojamųjų vaistų B sąrašo į A sąrašą bus perkelti šie preparatai: Amoxicillinum, Amoxicillinum et Acidum clavulanicum, Azitromycinum, Benzylpenicillinum, Cefadroxilum, Clarithromycinum, Doxycyclinum, Erythromycinum, Metronidazolum, Nitrofurantoinum, Phenoxymethylpenicillinum, Sultamicillinum, Sulfadiazidum argentum, Sulfamethoxazolum et Trimethoprinum, Nystatinum.

Šiam sprendimui įgyvendinti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo bus skirta apie 2 mln. eurų.

SAM skelbia, kad antibiotikų perkėlimas ir rekomendacijų paruošimas buvo patikėtas ekspertų darbo grupei, kuriai vadovavo profesorius Romaldas Mačiulaitis. Šią darbo grupę sudarė laboratorinės medicinos gydytojai, gydytojai mikrobiologai, šeimos gydytojai, gydytojai nefrologai, infekcinių ligų gydytojai, gydytojai gastroenterologai ir SAM specialistai.

Šiuo metu į A sąrašą įrašyti vaistai onkologinėms ligoms, tuberkuliozei, cukriniam diabetui, epilepsijai, astmai, šizofrenijai, išsėtinei sklerozei, kraujo krešėjimo sutrikimams gydyti. Jie gali būti skiriami visiems apdraustiesiems, sergantiems šiame sąraše nurodytomis ligomis, atsižvelgiant į numatytas skyrimo sąlygas. Visų į šį sąrašą įrašytų vaistų bazinės kainos yra kompensuojamos 100 procentų.

Į B sąrašą įrašyti vaistai skiriami tam tikrų socialinių grupių asmenims, pavyzdžiui, vaikams, pensininkams, neįgaliesiems ir kitiems. Šio sąrašo vaistų, skirtų vaikams ir neįgaliesiems, bazinės kainos kompensuojamos 100 proc., o vaistų, skirtų pensininkams ir sumažėjusio 30–40 proc. darbingumo neįgaliesiems gydyti, – 50 procentų.

Budas.lt nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode