Parama dėkojame




Refliuksas ir bronchitas – kas gali atsitikti supainiojus šias ligas?

refliuksasPrasidėjus šaltajam sezonui daugelis žmonių kovoja su bronchitu ar kitomis peršalimo ligomis, tačiau pakilusi temperatūra, kosulys ir gerklės skausmai ne visada gali būti šių ligų požymiai. Panašūs nemalonūs simptomai kamuoja ir sergančius refliuksu, o norint šią ligą atpažinti, reikia stebėti, kada jie pasireiškia, sako sveikatos priežiūros specialistai.

Aukštadvario pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė ir šeimos gydytoja Jurga Dūdienė sako, kad refliuksas įprastai kyla dėl tarp stemplės ir skrandžio esančio raumens, stemplės rauko, susilpnėjimo – suprastėjus šio raumens susitraukimui, apvirškintas maistas arba skrandžio sultys, žmogui esant alkanam, sugrįžta atgal į stemplę ir savo rūgštingumu dirgina gleivinę.

„Stemplės gleivinės dirginimas yra tik vienas iš simptomų, dažnai įvardinamas kaip „graužia rėmuo“, bet jų gali būti labai įvairių, silpnų ir intensyvių. Pavyzdžiui, vieni silpnesnių simptomų – gerklės perštėjimas, užkimimas, sausas kosulys, kartumo jausmas burnoje, ypač ryte. Stipresni simptomai gali pasireikšti deginimo jausmu už krūtinkaulio, skrandžio skausmais, sunkumais ryjant, kuomet jaučiamas tarsi gniužulas gerklėje, pykinimu ar net vėmimu“, – vardina ji.

Dažnai šie simptomai kamuoja ne tik pavalgius, bet ir ypač ryškiai jaučiami naktį, paryčiais, nes horizontalioje padėtyje skrandžio turiniui per nekokybiškai funkcionuojantį skrandžio-stemplės rauką patekti į stemplę ir pakilti iki gerklės yra lengviau. Tokiu būdu atsiranda ir užkimimas – nes rūgščiu turiniu yra nuolat pažeidžiamos balso klostės. O kartais rėmens pojūtis pasilenkus žemyn prasideda staiga ir yra toks intensyvus, jog tampa panašus į skausmą, būdingą širdies išeminiam priepuoliui – infarktui

Sukelia ir valgymas prieš miegą

Sukelti refliuksą gali įvairūs veiksniai, tačiau pastebima, kad bene dažniausiai su juo susiduriama dėl skrandžio išvaržos, dažnų persivalgymų, užsitęsusio streso ar dažno gulėjimo vos pavalgius. Be to, refliuksu dažniau skundžiasi besilaukiančios moterys ir vyresnio amžiaus arba antsvorio turintys asmenys, kadangi jų skrandžius spaudžia kiti organai, todėl nepilnai suvirškintas maistas yra „priverstas“ sugrįžti atgal į stemplę.

Verta priminti ir provokuojančius veiksnius – tai rūkymas, keptas, skrudintas, rūkytas maistas, mėtos ar pipirmėtės (arbata ar kramtomoji guma), kava, retkarčiais medus.

Norintiems suprasti, kas yra refliuksas, „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Giedrė Tautkevičienė siūlo įsivaizduoti, kad skrandis yra kaip balionas.

„Jeigu mes jį pilnai arba beveik pilnai pripildysime vandeniu, reikės tik mažo suspaudimo ir vanduo ištrykš per kraštus. Tačiau jeigu vandens balione bus tik pusė, kad ir kiek jį spausime, turinys neišbėgs. Tas pats galioja ir skrandžiui, kuris pripildomas maistu – jeigu žmogus persivalgo, užtenka tik šiek tiek susilenkti, ir skrandžio turinys pradeda kilti iki stemplės“, – pažymi vaistininkė.

Padėti išvengti refliukso gali ir nevalgymas prieš pat miegą. Jeigu to nepavyksta padaryti, tuomet rekomenduojama miegoti ant aukštesnės pagalvės – tai darant svarbu atsiminti, kad pagalvė turėtų būti dedama ne po kaklu, o po mentėmis, nes priešingu atveju gali pasireikšti kaklo ar nugaros skausmai.

Dažnai maišomas su bronchitu

J.Dūdienės teigimu, refliuksas dažnai painiojamas su bronchitu ar peršalimo ligomis dėl panašių simptomų: gerklės skausmo, užkimimo, sauso ir varginančio kosulio.

„Jeigu kyla temperatūra ir gerklės skausmas kamuoja visą dieną, o ne periodiškai, tikėtina, kad tai peršalimas arba gerklės infekcija. Jeigu visos dienos metu pasireiškia kosulys, ko gero, sergate bronchitu. Pagrindinis refliukso simptomas – rėmens graužimas, rūgštaus turinio atpylimas, atsirūgimas, sausas kosčiojimas, ypač ryte, o vėliau vertinama, ar simptomai stiprėja po valgio, miegant ir panašiai“, – pabrėžia gydytoja.

Jeigu profilaktinis gydymas bei provokuojančių veiksnių pašalinimas nepadeda ir įtariate, kad sergate refliuksu, simptomus sušvelninti gali barjerinės apsauginės priemonės – augaliniai preparatai, sudėtyje turintys alginatų. Ši medžiaga sudaro „dangtį“ virš skrandžio ir neleidžia maisto turiniui kilti į viršų, todėl jaučiami simptomai turėtų ilgainiui pranykti.

„Pasireiškiant sausam kosuliui ar gerklės perštėjimui, labai tinka aliejiniai purškalai su šaltalankiu ir medetka. Šios medžiagos mažina uždegiminį procesą ir skatina greitesnį gleivinės gijimą. Jeigu purškalai kelią diskomfortą, galima naudoti pastiles su islandine kerpena, tik svarbu atsiminti, kad jų vartojimas neturėtų būti perteklinis. Pasireiškus skrandžio ar krūtinės skausmams, deginimui už krūtinkaulio rekomenduojama vartoti vaistus, mažinančius skrandžio uždegimą, kuriuos po ištyrimo paskiria gydytojas. Esant ilgalaikiam sausam kosčiojimui, krenkštimui verta kreiptis dėl ištyrimo dar ir todėl, jog šis simptomas gali būti nesusijęs nei su gastroezofaginio refliukso liga, nei su virusine kvėpavimo takų infekcija. Kosčiojimą kartais sukelia ir vaistai, skirti arterinei hipertenzijai gydyti. Tad nuoširdus patarimas – jeigu patiriate nemalonius simptomus ir paprastomis priemonėmis neįveikiate jų patys, kreipkitės į savo šeimos gydytoją“, – pataria J. Dūdienė.

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė priduria, kad refliuksą su peršalimo ligomis, ypač šaltuoju metų periodu, painioja dažnas vaistinės lankytojas.

„Pavyzdžiui, kartą atėjo pacientas, kuris skundėsi kosuliu. Konsultacijos metu paaiškėjo, kad kosulys truko jau savaitę, pacientas naudojo įvairius sirupus ir tabletes jam švelninti, bet norimo efekto nesulaukė. Simptomatika pasirodė panaši į refliukso, tad jį informavau apie galimus simptomus ir pasakiau, kad tai labai primena būtent jo atvejį. Jis su tuo nesutiko ir paprašė sirupo nuo kosulio, kuris jam visada padeda. Po savaitės šis pacientas sugrįžo su šeimos gydytojo išrašytais vaistais refliuksui gydyti“, – prisimena G. Tautkevičienė.

„Antėja“ nuotr.



Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode