Sprogimas

Gėlininkė Rasa: „Dirbu ir mėgaujuosi“

 

Vasaros pradžioje Mažeikių senamiestyje duris atvėrė naujas Rasos gėlių salonas, viliojantis išskirtinėmis puokštėmis, vazoninių gėlių gausa, nevystančiais miegančių rožių žiedais. Akį traukia dekoracijos vestuvėms, kitoms šventėms, o manekenas, pasipuošęs kėnio sijonu, primena, kad metas ir šventėms pasidairyti puošmenų.

 

Žingsnis į savo gėlių kampelį

 

Pati to nesuvokdama, mažais žingsneliais – nuo vaikystėje pintų vainikų, sausuolių puokščių – ėjau link to, ką jau 18 metų veikiu, ir jaučiau, kad man to reikia. Manau, neužtenka baigti mokslus, turi turėti ir potraukį, meninį pajautimą. Jei paklaustumėte, ar dėl pinigų dirbu šį darbą, atsakyčiau – ne. Dirbu ir mėgaujuosi“, – apie savo darbą ir pomėgį pasakojo salono savininkė Rasa Kesminienė.

Pasitikrinusi savo žinias ir tapus per ankšta turgelyje, nedrąsiu, bet ryžtingu žingsniu floristė žengė į savo gėlių kampelį – su didesniais užmojais, didesnėmis galimybėmis bei nauja gėlių pasiūla, išskirtinėmis puokštėmis. „Žinoma, buvo baugu atidaryti savo gėlių saloną, rizikuoji, nes nežinai – pasiseks ar ne, eis žmonės ar ne, patiks jiems ar ne, bet negali sustoti, nes salone užsakovams jaukiau, geresnis apšvietimas, gali geriau išdėstyti dekoracijas – arkas, fotosienas, kolonas“, – kalbėjo Rasa.

Puokštė išskirtinai tik tam žmogui

Čia visoms progoms galima išsirinkti ne tik žiedų, bet ir įvairių gėlių kompozicijų, puokščių arba užsisakyti jų pagal savo pageidavimus. „Pirmiausia, bendraudama su užsakovu, išsiaiškinu, kokia proga bus teikiama puokštė, žmogaus amžių, jo charakterį, klausiu, kokios gėlės ar jų spalvų deriniai labiausiai nudžiugintų puokštės gavėją. Kiekviena moteris ar vyras džiaugsis padovanota puokšte, jos aromatu, nes ji buvo kurta išskirtinai tik tam žmogui“, – apie savo darbo subtilybes kalbėjo R. Kesminienė.

Šventės vietos dekoravimas

Rasa ne tik prekiauja gėlėmis ir puokštėmis, kurias daro pati, bet užsakovo pageidavimu nuveža ir nurodytu adresu. Dažnai tokią paslaugą užsako užsienyje ar kitame Lietuvos kampelyje gyvenantys klientai. Moteris džiaugiasi, kad yra nuolatinių klientų, kurie gėlių užsako dar prieš išvažiuodami. Toks klientų pasitikėjimas priverčia dar labiau pasistengti.

Gėlių salonas ne tik pristato puokštes, bet padeda ir papuošti šventę. „Darbas prasideda būsimos šventės vietos apžiūra, tada kartu sprendžiame, ką ir kaip puošime, kokios gėlės ar jų kompozicijos labiausiai derės prie viso šventės vietos interjero, jei reikia, padedame dekoruoti“, – pasakojo gėlių salono savininkė. Džiaugiasi, kad nemažai nuotakų patiki papuošti savo laukiamai gyvenimo šventei.  Kadangi dabar populiarios ceremonijos lauke, tad reikia ir arkų, kolonų, kurių turi pasiūlyti ne tik vestuvėms, bet ir krikštynoms, jubiliejams, kitoms šventėms, o kaip jos be fotosienos, jų irgi čia rasite.

Karutis – pilnas rožių

Kartais užsakymai priverčia pasitelkti lakią fantaziją, kad užsakovas būtų patenkintas atliktu darbu. „Įspūdingiausias užsakymas ir didelis iššūkis – pilnas karutis raudonų rožių, kurias vyras skyrė žmonai, gal net 300 žiedų reikėjo gražiai sudėti į puokštę. Sunkiausia misija buvo padarytą „puokštę“ išgabenti pro duris“, – su šypsena prisimena Rasa.

Atjauta netekties valandą

Gėlių reikia ne tik šventėms. Pasak salono savininkės, dabar vis dažniau jos paslaugomis naudojasi ir laidotuvėms – kuriamos ne tik puokštės, kompozicijos, urnos puošimas, bet padedama papuošti ir šarvojimo salę. „Patys padarome, nemokamai atvežame, sutvarkome. Tai labai patogu gedinčiam dėl netekties artimajam“, – laikydamasi principo, kad tokią valandą reikia nepamiršti atjautos kalbėjo Rasa.

Antradienis – grožio dovanojimo metas

Gėlininkė pažymėjo, nors mažeikiškiai domisi naujovėmis ir jų laukia, tačiau lieka ištikimi raudonai rožei, o štai elegantiškos juodos kalijos, nors ir atrodo karališkai, gali taip ir nesurasti pirkėjų. Pati salono savininkė labai mėgsta neįprastų spalvų gėles, derinius su jomis. Kad ir kokios šviežios būtų gėlės, visų vis tiek neišparduoda, bet lauk išmeta tik visai nebetinkamas. Mažeikiškiai, antradienio vakarais užsukę į parduotuvę, dovanai gaus likusių gėlių, kurios gerai prižiūrimos net savaitę dar laiko puošnius žiedus.

Gėlininkės patarimai pirkėjams

Salone ne tik skintomis gėlėmis prekiaujama, vietą čia randa įvairios dekoratyvinės dirbtinės puokštės, miegančios rožės, įvairiausių rūšių vazoninės gėlės. Jau pradėta prekiauti ir kalėdinėmis dekoracijomis. Be to, siūloma įsigyti dovanų čekių. Norintys patys daryti savo kompozicijas, ras tinkamų medžiagų, stiklinių vazų, žvakidžių. Salono savininkė noriai dalijasi žiniomis apie gėlių auginimą, priežiūrą bei dekoravimą. Svarbiausia, kad nė vienas iš salono neišeitų neradęs to, ko ieškojo.

Bendravimas tarp gėlių

Gėlininkė Rasa siekia, kad parduotuvėje virtų tikras gyvenimas – kad užsuktų ne tik įsigyti gėlių, bet ir akis paganyti, atsipalaiduoti. „Ateina tokių klienčių, kurios sako nieko nepirksiančios, bet norinčios tik pasidžiaugti. Palengva ir pokalbis įvairiomis temomis užsimezga – smagu ir man, ir joms pabendrauti, kartu pasidžiaugti, o iš vyresnio žmogaus ir patirties pasisemi. Manau, gyvenime nieko be reikalo nesutinki ir nieko be reikalo neįvyksta“, – džiaugiasi Rasa galėdama žmones padaryti laimingesnius.

Gerumas grįžta padėkomis

Floristė mano, kad sėkmę neša gėlės ir gėris, nesavanaudiškumas, todėl paremia įvairias šventes, grožiu dalijasi su  Senelių namų gyventojais.  Su gėlėmis šilumą dalijančiai Rasai gerumas grįžta padėkomis už gražiai sukurtas puokštes, patalpų dekoravimą. Tai turbūt ir atneš sėkmę savininkės švelniai vadinamam gėlių kampeliui, kur kuriamos puokštės, keliančios geras emocijas. „Reikia išlaukti, iškentėti – nieko greitai nebūna“, – tikisi R. Kesminienė kviesdama mažeikiškius bei svečius apsilankyti jos gėlių salone ir dėkodama tiems, kurie čia užsuka ir patiki  jos darbu, pašnekovams, kurie sutrumpina darbo dieną, ir visiems būsimiems klientams, kurie suras šią gėlių oazę.

Gražina VERŠINSKIENĖ

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode