Parama dėkojame




Sprogimas

Lapių šimtametę gaubia artimųjų šiluma

 

Lapėse gyvenanti Bronė Lenkaitienė – beveik Lietuvos valstybės vienmetė. Vakar jai sukako šimtas metų. Senolę pasveikino Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas, Lapių seniūnijos, savivaldybės Socialinės paramos skyriaus atstovai, gydantys medikai.

Bronė Lenkaitienė prieš šimtą metų rugsėjo 13-ąją gimė Vilkaviškio rajono Ožkabalių kaime – tame pačiame, kur ir mūsų tautos patriarchu vadinamas Jonas Basanavičius.

Ištekėjo 1946 m., sutuoktinis buvo tarybinio ūkio direktorius, tad pagal jo darbo paskyrimus šeima gyveno įvairiose Lietuvos vietose. Iš Dabikinės tarybino ūkio Akmenės rajone 1966 m.  atvyko į Lapes, kur šiandien ir gyvena, globojama dukros Danguolės.

„Labai padeda brolio Algimanto sūnus – vyriausias močiutės anūkas ir jo žmona, taip pat gyvenantys Lapėse“, – sakė moteris.  Viena  iš trijų šios šeimos dukterų, vyriausioji proanūkė 16 metų Paulina kartu su mama žvaliai sukosi priiminėdama sveikintojus.

Močiutės gydytoja Viktorija Kuprienė, savo pacientės pasveikinti atvykusi kartu su Pakaunės pirminės sveikatos priežiūros centro direktoriumi Valdu Oniūnu ir slaugytoja Erika, pabrėžė ypatingai gerą senolės priežiūrą. „Tokia globa, kuria yra apsupta mano pacientė, pasitaiko retai. Tai neabejotinai turi įtakos močiutės ilgaamžiškumui“, – kalbėjo gydytoja.

Dukra Danguolė, daug metų dirbusi Miestprojekte,  dėl būtinybės slaugyti mamą prieš 3 metus metė darbą.

Kol mama buvo sveikesnė, ji buvo labai aktyvi, daug skaitydavo knygas, ir laikraščius, viskuo domėjosi.

Nors B. Lenkaitienė visą laiką buvo namų šeimininkė, jos gyvenimas išties buvo nelengvas. „Tėvas dirbo vadovaujančius darbus, bet namuose fizinių darbų dirbti negalėjo – neturėjo vienos rankos. Tad visus kampus namuose laikė mama, daug dirbdavome mes, vaikai“, – prisimena moteris.

Itin sunkus buvo pokario laikotarpis. Tuomet šeima gyveno Lazdijų rajone.  Namuose lankydavosi ir stribai, ir  Lietuvos partizanai, tad gyventa didžiulėje baimėje – neduok Dieve, jie susitiks, tuomet susišaudymo neišvengti.

„Lankydamas ilgaamžius pastebėjau, kad beveik visi jie daug dirbo, saikingai mitinosi ir, kas svarbiausia, buvo nepikti, pozityvūs, tokie kaip jūsų mama ir močiutė Bronė“, – kalbėjo  meras V. Makūnas.

B. Lenkaitienė pagimdė ir užaugino 6 vaikus – 4 sūnus ir 2 dukras. Dviejų sūnų jau nebėra, vyro taip pat. Kiti vaikai išsibarstę visoje Lietuvoje. Vyrautas ūkininkauja Anykščiuose, Algimantas dirba Kauno klinikose, Birutė – sanatorijoje Druskininkuose.

Šeštadienį jie sugužės mamos sveikinti su išskirtiniu jubiliejumi. Močiutę ir promočiutę  sveikins ir 11 anūkų, 14 proanūkių ir visas būrys giminių ir artimųjų, linkėdami, svarbiausia, sveikatos.

Kauno rajone gyvena 11 senolių, šiemet švenčiančių šimtmetį.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode