Parama dėkojame




Sprogimas

„Gerbiu savo klausytoją, dainuoju ir kuriu jam...“

Vytautas Šiškauskas – populiarus ir mylimas šlageriais tapusių dainų atlikėjas, kompozitorius, į kurio koncertus susirenka pilnut pilnutėlės salės ištikimų jo talento gerbėjų. „Muzika ir daina mane lydi nuo pat mažų dienų, tai – mano gyvenimas, meilė. Gerbiu savo klausytoją, dainuoju ir kuriu jam. Atlikėjui visada smagu matyti salėje besišypsančius šviesius žmonių veidus, jų palaikymą“, – sako dainininkas.

V. Šiškauską sutikome Šerkšnėnų seniūnijos šventėje „Vasaros spalvų paletė“, kur jį ir pakalbinome.

– Smagu Jus matyti mūsų krašte. Pasidalinkite savo įspūdžiais iš šios šventės.

– Visada smagu atvykti į Žemaitiją, nes čia gyvena mano draugai, su kuriais draugystė tęsiasi jau ne vienus metus. Manau, kad šio krašto žmonės – šilti, paprasti, linksmi ir nuoširdūs. Išties šauni šventė, puiki publika – greit suradome bendrą kalbą. Ir apskritai, su žemaičiais visada puikiai sutariu, gal todėl, kad pats esu gyvenęs keletą metų Žemaitijoje, nors augau ir iki šiol gyvenu Vilniuje. Scenoje mėgstu pajuokauti, o žemaičiai  mane kalbos pamoko. „Tep tep, labdein“ – va, kaip moku“, – šypsosi dainininkas.

– Šiandien dar kartą įsitikinome – sugebate išjudinti publiką – ir senas, ir jaunas niūniuoja Jūsų dainų melodijas. Kaip manote, kokia Jūsų populiarumo priežastis?

 

– Esu nuoširdus, myliu savo klausytoją ir stengiuosi jo nenuvilti. Visos mano dainos skirtos būtent žiūrovui. Dainuoju, kuriu muziką nuo vaikystės. Kaip ir dauguma atlikėjų, karjerą pradėjau dainuodamas restoranuose, kavinėse, tai mane užgrūdino, įgijau didžiulės patirties. Taigi scenoje esu jau 40 metų. Pradėjau nuo mažo laiptelio, ėjau paskui savąją svajonę, kol galiausiai mano dainas ir kūrybą pastebėjo televizijoje dirbantys žmonės – nuo to viskas ir prasidėjo. Itin populiaria tapusi daina „Laikas“ (teksto autorius Stasys Žlibinas, muzika mano) ir tapo mano tramplinu į didžiąją sceną. Prasidėjo koncertai po visą Lietuvą. Dabar jau net nežinau, kur nesu buvęs – turbūt kiekvienas Lietuvos kampelis aplankytas. Džiaugiuosi tuo, nes sutikau labai daug nuostabių, šiltų žmonių, kurie jau tada, maždaug prieš 12 metų, palaikė mane, mano kūrybą, suteikė jėgų ir ryžto eiti pirmyn ir siekti to, ką turiu dabar.

– Gerbėjams pristatyta naujausia Jūsų daina „Mano lyra“. Papasakokite „Būdo žemaičių“ skaitytojams, apie ką ji, galbūt skirta konkrečiam asmeniui?

– Naujausia daina „Mano lyra“ gimė netikėtai. Tai linksmas, nuotaikingas kūrinys apie visų mūsų „draugą“ ilgesį, tačiau joje dominuoja šviesių spalvų tonai, gražūs pirmosios meilės prisiminimai. Ši daina sugrąžina į praeitį, leidžia išgyventi šiltus jausmus iš naujo. Tai amžinąjį atilsį Vytauto Barausko žodžiais sukurta daina, kuria norėjau įamžinti šio puikaus ir mielo žmogaus atminimą. Jo parašytų tekstų pagrindu esu sukūręs daug dainų.

– Ar, be muzikos, dainų kūrimo ir nuolatinių koncertų, lieka laiko dar kažkam? Kaip pailsite, galbūt turite širdžiai mielą pomėgį?

– Mano pomėgis ir poilsis – muzika. Kuriu turbūt visur. Tarkim, kalbu telefonu ir staiga gimsta melodija, tad mane pažįstantys jau žino, kad tuoj atsisveikinsiu ir padėsiu ragelį, nes bėgsiu užsirašyti natas. Be muzikos neįsivaizduoju savo gyvenimo, ji, kitaip tariant, įaugusi į kraują. Žinoma, mėgstu keliauti, fotografuoti, turiu namą, o šalia jo ir sodą, tai reikalauja daug priežiūros, bet nesiskundžiu – man patinka puošti savo namų aplinką, o po darbų ramiai prisėsti su karštos kavos puodeliu rankose ir pasidžiaugti rezultatais – visai kaip muzikoje, kūryboje.

– Kas pirmasis dainos vertintojas, kuo labiausiai pasitikite?

– Pirmoji mano dainas išklauso ir įvertina mama. Ji turi išlavintą muzikinį skonį, nes ir pati daug metų dainavo Vilniaus politinių kalinių ir tremtinių chore. Sukūręs dainą, visada duodu jai paklausyti. Pasitikiu ja ir jos skoniu, patarimais, juk kas patars nuoširdžiai – artimiausias žmogus – mama. Man svarbu, kaip minėjau, žiūrovas. Jis mano atliekamų dainų klausytojas, vertintojas ir kritikas. Kiekvieną gimstančią melodiją tobulinu, gludinu, kol ji įgauna „spalvą“, skambesį. Žinote, kiekviena sukurta daina kūrėjui yra tarsi kūdikis, kurį myli, nešioji... Visada jaudinuosi, kaip įvertins klausytojas, ar ji jam patiks. Yra dainų, kurios tampa šlageriais, vadinasi, bemiegės naktys, praleistos kuriant, davė rezultatų. Smagu, kai žiūrovas dainuoja kartu, šypsosi, džiaugiasi, dėkoja po koncerto. Spindinčios klausytojų akys atperka viską.

– Ar esate Lietuvos patriotas? Mūsų šalyje gyvenimas, švelniai tariant, negerėja, didėja emigracija, jaunimas išvyksta laimės ieškoti kitur. Kaip vertinate tai?

– Jei gyvenu, kuriu Lietuvoje, vadinasi, esu patriotas. Dauguma mano dainų atspindi tėvynės grožį, jos praeitį ir ateitį. Mano koncertuose lankosi ir jauni, ir vyresnio amžiaus žmonės. Labai palaikau jaunimą, norisi, kad jiems būtų gera gyventi tėvynėje, kad galėtų dirbti čia, Lietuvoje, tačiau žinome, jog šiuo metu šalyje tai padaryti nėra lengva. Apie tai, manau, turėtų pagalvoti valdininkai, kuriantys ir leidžiantys įstatymus, kurie trukdo geresniam gyvenimui ir pragyvenimui čia. Linkiu jaunimui, kuris nusprendė emigruoti į kitas šalis, uždirbti, pagyventi, pabūti ten, pamatyti pasaulį ir tada grįžti čia, į tėvynę. Aš ir pats esu gyvenęs ir dirbęs svetur, todėl puikiai suprantu jaunus žmones, norinčius gyventi savo šalyje oriai. Kol to neįmanoma padaryti, tegul pabūna kitur, o širdis, manau, kada nors pašauks juos atgal.

– Kokiomis vertybėmis vadovaujatės gyvenime?

– Labai vertinu ir myliu tikrus, paprastus, nuoširdžius žmones. Nemėgstu meluojančių, pavydžių, pikto kitam linkinčių. Gyvename vieną kartą, tad džiaukimės gyvenimu, jo spalvomis, vertinkime tai, ką turime, darykime gražius darbus, kurkime. Pats turiu ir vertinu laiko patikrintus draugus, kuriais tikiu ir pasitikiu. Juk taip lengva pradžiuginti artimą, ištarti gerą žodį… Tai nieko nekainuoja, o duoda tiek daug…     

– Greit turėtų pasirodyti Jūsų naujoji kompaktinė plokštelė, galbūt išduosite, kada jos sulauksime?

– Esu sukūręs nemažai dainų. Šioje kompaktinėje plokštelėje išgirsite daug, kaip jau minėjau, Vytauto Barausko eilėmis sukurtų dainų. Noriu pagerbti ir gražiai įamžinti jo šviesų atminimą, daug metų bendradarbiavome, kūrėme. Naujoji mano kompaktinė plokštelė, į kurią įdėjau daug širdies, turėtų pasirodyti jau šį rudenį, joje tiek lyriškos, tiek ir linksmos dainos apie gyvenimą, meilę, džiaugsmus ir rūpesčius, ilgesį ir viltį... Tikiuosi, patiks mano klausytojams.

– Kokie Jūsų artimiausi planai?

– Rudenį prasidės mano jubiliejinis koncertinis turas „Gražiausi metai – geriausios dainos“ didžiosiose Lietuvos miestų arenose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose. Turas skirtas 40 metų muzikinėje scenoje sukakčiai bei mano paties jubiliejui paminėti. Koncertuose galėsite išgirsti populiariausius mano hitus ir naujas dainas, kviečiu ir labai laukiu visų savo koncertuose!

– Jūsų palinkėjimas skaitytojams.

– Linkiu kuo daugiau šypsotis, bendrauti su artimais žmonėmis, nepamiršti draugų. Mylėti dainą, muziką, džiaugtis kiekviena gyvenimo akimirka, nes ji gali ir nepasikartoti.

Kalbino Alina JONIKĖ                                                                                                                     

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode