Marcinkevičius




Gyvenimo žavesys - muzika

Jau daug metų Lietuvos populiariosios muzikos pasaulyje mažeikiškis Antanas Dargis gerai žinoma asmenybė – grupės „Sekmadienis“ įkūrėjas, muzikantas, kompozitorius ir aranžuotojas, pedagogas. Mažeikių krašto kultūros premijos laureatas.

Biografija

A. Dargis gimė 1951 m. Maigų kaime. 1958–1962 m. mokėsi Maigų pradinėje mokykloje, 1962–1966 m. – Krakių aštuonmetėje mokykloje, 1966–1969 m. – Mažeikių I vid. m-kloje, 1969–1973 m. studijavo Vilniaus pedagoginiame institute. 1974–1984 m. dirbo Mažeikių I vid. m-kloje muzikos mokytoju, 1984–1987 m. –Mažeikių r. kultūros namų estradinio būrelio vadovu, nuo 1987 m. – grupės „Sekmadienis“ vadovas.

1987 m. išleido kompaktinę plokštelę „Namai“. Įrašė plokštelę „Šaukimas“ (1989), kompaktinę plokštelę „Visų laikų topai“ (1994 m.), „Apie meilę“ (grupės 10-mečio proga), 1996 m. grupės narės J. Miliauskaitės kompaktinę plokštelę „Mano vardas – naktinė“ (1994 m.), kasetes „Šaukiu tave“ (1993 m.), „Meilės traukinys“ (1994), „Viskas ratu“ (1995 m.), „Apie meilę“ (1996 m.), „Savo keliu“ (1997 m.), kasetę ir kompaktinę plokštelę „Šiltas vėjas“ (1999 m.) ir kt.

2012 m. gegužės 25 d. įteikta Mažeikių krašto kultūros premija.

Visada būna pradžia

Grupės šaknys brendo ir formavosi dar mokyklos laikais, kai daugelis būsimų grupės „Sekmadienis“ atlikėjų dar mokėsi Mažeikių 1-ojoje vid. mokykloje (dabar M. Račkausko gimnazija) ir muzikavo mokinių ansamblyje.

1987 metai. Pirmieji aplodismentai, pirmosios gėlės, pirmieji gerbėjų laiškai. Tais metais grupė „Sekmadienis“ gimė kaip muzikinė idėja ir kaip tvirtas, pastovus kolektyvas. Sunku patikėti, kad praėjo jau trisdešimt metų.

Keitėsi stiliai, muzikiniai vėjai, grupės nariai, bet „Sekmadienis“ visada liko toks pat – ištikimas nuoširdžiai ir paprastai melodijai.

Pirmąją programą „Namai“ režisavo žinomas prodiuseris, kompozitorius, dainų autorius ir atlikėjas šiaulietis Virgis Stakėnas. Pakankamai nauja idėja buvo ir tai, kad buvo pasiūti sceniniai rūbai, kuriuos suprojektavo dizainerė Ramutė Stakėnienė.

Įvairiu laikotarpiu grupėje dainavo nemažai dabar jau gerai žinomų Lietuvos atlikėjų. Be mažeikiškių Jūratės Miliauskaitės, Romo Dambrausko, Astos Pilypaitės, Linos Andriejauskaitės, Egidijaus Mitkaus, čia dainavo Tomas Augulis, Gintarė Karaliūnaitė ir kiti.

„Sekmadienio“ studija

„Per ilgą grupės „Sekmadienis“ gyvavimo laikotarpį susikaupė nemaža patirtis. 1994 m. atsirado sąlygos įkurti įrašų studiją tuometiniame naftininkų kultūros centre. Pradžioje tai buvo tik paprasta populiarios grupės repeticijų patalpa, bet padedant buvusiam Naftos perdirbmo gamyklos generaliniam direktoriui, a. a. Gedeminui Kiesui, buvusiam kultūros centro direktoriui Algirdui Petravičiui, o vėliau ir kitiems rėmėjams bei dalimi savų lėšų Mažeikių mieste atsirado pirmoji labai rimta įrašų studija. Po truputį buvo įsigyjama visa reikalinga techninė įranga, todėl jau nebereikėjo važiuoti daryti įrašų į kitus miestus. Nuo to laiko „Sekmadienis“ savo studijoje jau galėjo ne tik kurti muzikines aranžuotes, bet ir įrašyti savas bei kitų atlikėjų dainas bei autorinę muziką. Tai buvo stiprus šuolis į priekį.

Šiandien profesionalūs „Sekmadienio“ studijos muzikantai toliau kuria aranžuotes žymiems Lietuvos bei užsienio atlikėjams, muzikinėms grupėms. Nemažai dėmesio ir laiko skiriama jauniems talentams. Čia jie mokosi dainavimo, programavimo, grojimo įvairiais muzikos instrumentais. Įgyja vokalo įrašymo studijoje patirties. Studija sukuria aranžuotes, daro dainų įrašus ir padeda jauniems talentams pasiruošti bei sėkmingai dalyvauti Lietuvos bei tarptautiniuose konkursuose, festivaliuose, koncertuose, įvairiuose televizijų projektuose ir laidose“, – pasakojo studijos įkūrėjas.

Gražius žodžius menininkas išsakė ir buvusiai ilgametei Kultūros centro vadovei Kristai Kinčienei bei dabartiniam direktoriui Raimundui Radavičiui, kurie visada buvo ir yra šalia.

A. Dargis taip pat sakė, kad dabartinis jo gyvenimas labai įdomus ir intensyvus. Tokie buvo ir praėję 2016 metai. Be darbo studijoje, jis jau ne vienus metus užiima su jaunais gabiais moksleiviais. Tinkamas pasirinkimas jaunystėje, nuolatinis gyyvenimas su muzika, aktyvi pedagoginė praktika, įgytos žinios bei patirtis nebuvo atsitiktiniai dalykai, todėl dabar tai labai praverčia. Studijoje, garbingoje vietoje, kaupiasi diplomai iš tarptautinių festivalių ir konkursų: „Canzoni dal mondo“ (Italija), „Kelias į žvaigždes“ (Sankt-Peterburgas), „Shining star“ (Turkija), „Eurostars“ Malta, „Baltic talents“ (Riga), „Kaunas Talent“, „Baltumo šventė“ (Lietuva) ir pan.

2016 metų pabaigoje „Lietuvos ryto“ televizija transliavo muzikinį šou „Auksinė daina“, kuriame pasirodė ir J. Miliauskaitė bei Asta Pilypaitė, išvydome ir patį A. Dargį.

Sėkmingas duetas

A. Dargis šiltai atsiliepia apie jau buvusias jo mokines Gintarę Korsakaitę ir Agnę Michalenkovaitę. „Pirmiausia dirbau su Gintare, bet viename iš „Laumės juostos“ konkursų reikėjo, kad dalyvautų duetas. Prieš keletą metų buvau konkurso „Dainų dainelė“ komisijoje ir atkreipiau dėmesį į Agnę, kuri nieko nelaimėjo, bet man pasirodė perspektyvi ir įdomi. Pakviečiau ją toliau gilintis į muzikos pasaulio paslaptis. Taip gimė Gintarės ir Agnės duetas, kuris abiem merginoms atnešė daug patirties, atradimų ir pergalių, o 2007 m., 2008 m. ir 2009 m. duetas sėkmingai dalyvavo „Laumės juostoje“. Nežinau, kokia šiandien laukia merginų ateitis, bet abi merginos siekia aukščiausių tikslų. Agnė ir dabar sėkmingai dalyvauja Lietuvos muzikiniame gyvenime, dainuoja pritariamuoju vokalu su K. Kerbedžiu bei Lauros Remeikienės studijoje, o mažeikiškiai ją matė ir kalėdiniame R. Dambrausko koncerte. Mergina net keturis kartus buvo išrinkta Meniškiausia Šiaulių universiteto studente, su Šiaulių choru „Chameleonas“ dalyvavo televizijos projekte, jau spėjo įkurti ne vieną grupę. Vaikų darželyje dirbanti Agnė sakė, kad studijos ir darbas nesukliudė siekti muzikinės karjeros. Vaikų ir tėvelių mylima mergina randa laiko ir repeticijoms, ir koncertams. Mažeikiuose užaugusi Agnė neslepia, kad būtent maža bendruomenė padėjo jai užaugti, suformuoti stiprų atsakomybės jausmą.

Mergina toli nuo savo gimtinės nepabėgo – mat norėjo likti kuo arčiau savo vokalo mokytojo A. Dargio. Mergina prisiminė, kad visada dainuojant svarbiausias jai būdavo A. Dargis: „Net per koncertus, konkursus, nors ir klausydavosi daugybė žmonių, aš dainuodavau ne jiems, aš norėjau, kad jam patiktų“, – sakė atlikėja.

O štai Gintarė Korsakaitė studijavo psichologiją, sėkmingai dalyvavo LNK muzikiniame projekte „Lietuvos balsas“, „Eurovizijos“ atrankose ir kt. Nuo pat pradžių ji buvo kaip solistė, todėl ir dabar ieško savitumo, tam skirdama daug laiko. Neseniai sukūrė puikų muzikinį klipą, aktyviai dalyvauja įvairiuose muzikiniuose projektuose, daug dėmesio jai skiria Lietuvos žiniasklaida.

Auga gabus jaunimas

Jeigu paminėtos merginos jau turi savo kelią, tai jaunimas: Austėja Šarkelytė, Rugilė Kairytė, Kotryna Daukšaitė, jį tik pradeda. Pradžia niekada nebūna lengva, tačiau ir tikslai keliami didesni. A. Dargiui svarbu, kad vaikai ateitų ne laiką „užmušti“, o pajustų vidinį norą užkariauti muzikos olimpą. Jaunieji atlikėjai dažnai išvyksta į konkursus, kuriuose gali nieko nelaimėti, bet jie patiria kitų vertingų dalykų: buvimas tikroje didelėje scenoje, profesionalus įgarsinimas ir apšvietimas, solidi komisija ir konkursinė įtampa, kurią reikia išmokti įveikti, laikysenos ir artistiškumo tobulinimas, kiti faktoriai. Austėja, Rugilė bei Kotryna jau pratinasi prie šitokių potyrių ir netgi pelnė pirmus apdovanojimus savo gyvenime.

Gal viską lėmė šaknys

Muzikanto tėveliai ilgaamžiai. Tėvas Antanas Dargis po Antrojo pasaulinio karo turėjo vokišką armoniką. Grodavo vakaruškose ir gegužinėse, o vėliau subūrė trijų žmonių grupę. Kai tėvai išvažiuodavo iš namų dirbti savų darbų, tai, kad mažasis Antanukas turėtų ką veikti, jam palikdavo garsiąją armoniką. Iš keturių taburečių padarydavo stalą ir ant jo uždėdavo muzikos instrumentą. Tėvams būdavo ramybė, o Antanas galėdavo ilgai ir smagiai tampyti armoniką bei lavinti savo muzikinę klausą. Tiesa, sykį neišvengė bėdos, kai armonika nukrito nuo „estrados“ ir buvo apgadinta.

Mama Valerija gyveno 90 metų, turėjo gražų balsą, dainuodavo liaudies ir kitokias dainas viena arba su seserimi Julija, kuriai dabar 91 metai. Ilgai gyveno ir mamos brolis, ilgus metus praleidęs Amerikoje ir tik senatvėje sugrįžes į gimtąjį kraštą.

Kitoks Antanas

Ilgą laiką Antanas buvo užkietėjęs žvejys. Yra netgi pagavęs lydekas rekordininkes: 8,2 kg ir 5 kg svorio. Kai mirė mama, sode liko vienas bičių avilys, o ir žuvų labai stipriai sumažėjo, tad A. Dargis pamilo ir bites. Išmoko, kaip su jomis elgtis ir prižiūrėti, perprato jų gyvenimo būdą, bet jeigu ką nors padaro ne taip, bitės parodo savo „charakterį“ ir įgelia. „Kasmet paragauju šio skanumo, bet, kuo bitės piktesnės, tuo medus skanesnis“, – juokiasi Antanas. Dabar jo namuose jau 9 aviliai. Ši meilė gamtai ir jos sutvėrimams irgi atėjo iš vaikystės. Būdamas mažas ir pievoje radęs vieną ar kelias kamanes, jų neišmesdavo. Padarydavo namelį ir jos ten išgyvendavo iki rudens.

Kitas mano ne muzikinio gyvenimo atradimas – vilkinis šuo Aris, kurį gavau dovanų iš draugų 60-ojo gimtadienio proga. Dabar kiekvieną mielą rytą nubėgame maždaug po vieną kilometrą. Tai labai įdomi patirtis ir neabejotina nauda sveikatai bei fizinei formai.

Vienas to nebūtų padaręs

A. Dargis praktiškai nieko nepasakoja apie savo kūrybinius ieškojimus, sunkumus. Jis labai natūraliai, be jokios vaidybos, pokalbį vis nukreipia apie savo mokinius, kolegas, rėmėjus, bičiulius. Jam džiugu, kad Mažeikiai ryškiai įrašyti į Lietuvos muzikinę istoriją, kad savo gyvenime susidūrė su gerais žmonėmis, o jo darbas buvo įvertintas Mažeikių krašto kultūros premija. Maestro sakė, kad jaučiasi labai pagerbtas, bet tuo pačiu ir įsipareigojęs toliau tęsti savo misiją garsinant Mažeikių miestą Lietuvoje ir pasaulyje.

Meno žmonėms visada labai svarbi suprantančių žmonių ir rėmėjų pagalba. Džiaugėsi, kad visada gali kreiptis į Kultūros ir sporto skyriaus vedėją Angelę Rupkutę, UAB „Mažeikių šilumos tinklai“ generalinį direktorių Joną Jurkų, UAB „Mažeikių butų ūkis“ vadovą Vidmandą Stonkų, UAB „Tomega“ vadovą Artūrą Miliauską ir kt.

„Mano pasirinktas gyvenimo kelias yra ilgo, ramaus ir nuoseklaus darbo motyvacija. Dažnai rezultatų reikia laukti ne vienus metus, bet skinami vaisiai visada labai saldūs“, – sakė A. Dargis.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode