Sprogimas

Valstybinių miškų urėdija kviečia įsigyti kokybiškų miško sodmenų

sodmenuArtėjant pavasariui Valstybinių miškų urėdija kviečia privačių miškų savininkus įsigyti kokybiškų miško sodmenų, skirtų miško atkūrimui ar įveisimui. VĮ VMU medelynuose parduodami sodmenys, išauginti iš selekciškai atrinktų ir genetiškai patikimų sėklų.

Visus, pageidaujančius įsigyti pušies, eglės, ąžuolo, beržo, juodalksnio, liepos, maumedžio ir kitų rūšių medžių ar krūmų sodinukų, kviečiame kreiptis į artimiausio regioninio padalinio medelyną bei sudaryti ilgalaikes miško sodmenų pirkimo – pardavimo sutartis. 

„Mūsų specialistai mišką sodinti bei atsodinti pataria tik kokybiškais sodmenimis, kurių kasmet išauginame apie 50 mln. vienetų, todėl labai kviečiame privačių miškų savininkus kreiptis į mūsų medelynus ir įsigyti patikimų sodmenų“, – sako Valstybinių miškų urėdijos generalinis direktorius Valdas Kaubrė.

Tam, kad miško sodinimo darbai vyktų sklandžiai ir kasmet būtų išauginamas reikiamas kiekis kokybiškų miško sodmenų – ruošiamasi jau prieš keletą metų: eglių sėklos kaupiamos 7 metams, pušų – 3 metams, o lapuočių sėklos 2-3 metams.

VMU puoselėja miško sėklinės bazės objektus ir prižiūri 182 sėklines miško medžių plantacijas, užimančias apie 895 ha. Iš jų renkamos selekciškai atrinktos ir genetiškai patikimos sėklos, iš kurių auginami kokybiški miško sodmenys. Kasmet VMU vidutiniškai paruošia 2 505 kg miško​ medžių sėklų.

Parduodami sodmenys – atrenkami ir išrūšiuojami, patrumpinamos ir specialiuose mišiniuose, apsaugančiuose nuo išdžiūvimo, mirkomos jų šaknys. Šaknys turi sudaryti ne mažiau kaip trečdalį antžeminės medelio masės. Esant poreikiui, medelynas įsigytus sodmenis atveža pirkėjui.

Norint apsaugoti augalo šaknis nuo išdžiūvimo, Įsigytus sodmenis reikėtų vežti sudėtus į maišus ar pakuotes – esant poreikiui, sodmenis į specialius maišus įdės VMU darbuotojai arba, pirkėjui pageidaujant, sodmenis parduos su tara. Sodmenis geriausia parsivežti sodinimo dieną.

Parsivežus anksčiau, reikėtų prikasti pavėsyje, kad šaknys būtų po žeme ir, jei reikia, papildomai pridengti medelius nuo tiesioginių saulės spindulių. Sodinimo duobutė turi būti ne mažesnio gylio nei sodinamo medelio šaknų ilgis, kad šaknys sodinant neužsilenktų. Medelius reikia sodinti ne giliau kaip iki šaknies kaklelio, aplink pasodintą medelį žemę reikia gerai suspausti, kad prie šaknų neliktų oro tarpų.

Kirtavietėse ir želdintinose miško aikštėse miškas turi būti atkurtas ne vėliau kaip per trejus metus. Miškas laikomas atkurtu tada, kai želdinių ir žėlinių kokybė atitinka Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos tvirtinamų Miško atkūrimo ir įveisimo nuostatų reikalavimus.

Šiuo metu Lietuvoje jau veikia du modernūs Valstybinių miškų urėdijos medelynai, kuriuose sumontuota automatizuota konteinerių įranga, kai sėklos sėjamos ne į atvirą gruntą, o į specialius tam pritaikytus konteinerius. Šis technologinis sprendimas leidžia išauginti 3 sodmenų rotacijas per vieną sezoną, taip pat sodmenys konteinerizuota šaknų sistema pasižymi geresniu medelių prigijimu.

VMU privačių miškų savininkus ragina su medelynais sudaryti išankstines miško sodmenų įsigijimo sutartis – tokiu būdu būsite garantuoti, kad medelynas išaugins reikiamą sodmenų kiekį reikiamu laiku, o medelynai galės tiksliau planuoti išauginamų sodmenų kiekius.

VMU regioninių padalinių medelynų kontaktus, sodmenų kainas bei papildomą informaciją galite rasti: https://vmu.lt/veikla/miskininkyste/misko-sodmenu-isauginimas/.

Valstybinių miškų urėdijos informacija

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode