Sprogimas

Užverti Lietuvos zoologijos sodo vartai atvėrė dar daugiau kelių

sodoUžverti Lietuvos zoologijos sodo vartai atvėrė dar daugiau kelių edukuoti Lietuvos visuomenę gamtamokslio švietimo temomis. 2022 m. Lietuvos zoologijos sodo edukacijas išklausė apie 10 tūkst. vaikų ir moksleivių iš daugiau nei 129 šalies mokymosi įstaigų.

Edukacijos buvo vedamos ir specialiosiose mokyklose, senelių namuose, miesto renginiuose. Edukacijos buvo parengtos trimis skirtingomis kalbomis, pagal 19 skirtingų temų, kurios buvo pritaikytos individualiai pagal grupės poreikį ir amžių.

Gamta mums duoda begalę naudų, tik ar mes tinkamai jai atsidėkojame? Ar meilė gamtai – duotybė, ar ją galime įskiepyti, kartu su pagarba gamtai, įgyjant kuo daugiau žinių apie ją? Gamta – visų mūsų namai, kuriuose tiek žmonės, tiek gyvūnai gyvena kartu. Tam, kad ateityje užtektų vietos visiems, turime ne tik keisti savo vartojimo įpročius, bet vis atnaujinti žinias apie mus supančią gyvąją gamtą.

Pažinimas tikriausiai vienintelis kelias, kurį pasirinkus galima padėti išsaugoti gamtos pasaulį. Reikia tik noro ir gero vedlio, kuris suteiktų žinių drąsiai žengti šiuo keliu. Ar tikrai norėsi sugriauti metų metus statytą skruzdėlyną? Ar taip pat žiūrėsi į šliaužiantį roplį žinodamas, kad ir jis yra svarbi ekosistemos dalis?

Jau 85-tus metus Lietuvos zoologijos sodas skleidžia gamtamokslio švietimo žinią Lietuvos visuomenei. Didžiuojamės turimais edukologais, kurie padeda pažinti gyvąją gamtą bei ugdo teigiamą požiūrį į bet kokią gyvybės formą. Vykdomose edukacijose didžiausias dėmesys skiriamas gyvūnų išsaugojimui, jų santykiui su žmogumi.

2022 m. Lietuvos zoologijos sodas užbaigė daugiau nei 10 metų trukusius balinių vėžlių ir raudonpilvių kūmučių veisimo ir išsaugojimo gamtosauginius projektus. Projektų dėka į laisvę buvo paleista daugiau nei 1 tūkst. balinių vėžlių bei 477 vienetai raudonpilvių kūmučių jauniklių. Pasiekti projektų rezultatai įrodo, jog galime išsaugoti ir palaikyti gyvybingas gyvūnų populiacijas, kurios, be žmogaus rankų įsikišimo, tiesiog išnyktų.

2022 metai – istoriniai Lietuvos zoologijos sodui. Visus šiuos metus gyvenome renovacijos darbų įkarštyje. 2023 m. vėlyvą rudenį duris atvers neatpažįstamai pasikeitęs ir atsinaujinęs Lietuvos zoologijos sodas, kuriame bus akivaizdžiai pagerintos gyvūnų gyvenimo sąlygos. Itin džiugu, jog Lietuvos zoologijos sode bus atidarytas didžiausias gamtamokslinio švietimo centras visoje šalyje. Zoologijos sodo svečiams apsilankymai zoologijos sode taps patogesni ir patrauklesni. Ekspozicijų prieinamumas bus pilnai pritaikytas neįgaliesiems, senjorams bei šeimoms su vaikiškais vežimėliais.

Kasmet sausio 24 – ąją minime Tarptautinę edukacijos dieną. Tariame nuoširdų AČIŪ mūsų zoologijos sodo edukologams: Violetai Lazaravičienei, Egidijui Praspaliauskui ir Raimondai Karalienei už tai, jog ugdote vaikams meilę ir pagarbą gamtai.

Vaikai – mūsų gamtos ateitis. Visi kartu ugdykime vaikų meilę gamtai ir gyvūnams. Daugiau informacijos apie vedamas edukacijas ir jų užsakymą rasite čia

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode