Sprogimas

Lietuvos vyninių vynuogių veislių augintojams atsiveria galimybė gauti ES paramą

veisliuŽemės ūkio ministerija parengė taisykles, kaip ateinančius penkerius metus bus finansuojamos investicijos į vynuogynų įkūrimą, vynuogių auginimą, jų perdirbimą ir vyno gamybą.

Iki šiol Lietuvos vyno sektoriuje buvo vykdoma Nacionalinė vyno programa, skirta padidinti putojančio vyno gamybos Lietuvoje pridėtinę vertę, paskatinti jo eksportą į trečiąsias šalis. Tačiau, siekiant padėti smulkiems vyndariams, buvusi programa pakeista į naują investicinę priemonę Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023-2027 m. strateginiame plane.

Naująja paramos priemone bus skatinama vyninių veislių vynuogynų plėtra Lietuvoje, naujų vyninių vynuogių veislių augintojų įsikūrimas, kuriama palanki terpė vynuogių auginimo bei perdirbimo veiklai vystyti, sudaromos sąlygos vyno gamintojams konkuruoti rinkose ir prisitaikyti prie jos poreikių.

Priemonės paramą numatoma teikti savo veiklą įteisinusiems vyninių vynuogių veislių augintojams ir vyno iš jų gamintojams.

Žemės ūkio ministerijos parengtose priemonės įgyvendinimo taisyklėse numatyti vyndarių poreikiai, kuriems bus skiriama parama, remiamos veiklos, galimi pareiškėjai, tinkamumo sąlygos bei reikalavimai paramai gauti, paramos administravimo tvarka.  

Šiomis taisyklėmis turės vadovautis pareiškėjai, rengdami ir teikdami paramos paraiškas, taip pat paramos gavėjai, įgyvendindami projektus, bei institucijos, atliekančios paramos paraiškų vertinimą, atranką ir projektų įgyvendinimo priežiūrą.

Lietuvos vynuogininkų asociacijos duomenimis, Lietuvoje yra apie 100 vynuogynų, kurių plotai užima apie 40 ha. Vyndarystę profesionaliai praktikuoja apie 50 vyndarių.

          

Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023-2027 m. strateginio plano sektorinės intervencinės priemonės „Investicijos į vyno sektorių“ įgyvendinimo taisyklių projektas šiuo metu derinamas su visuomene – paskelbtas Teisės aktų informacinės sistemos Projektų registravimo posistemyje (TAIS) čia.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode