Žemės ūkio ministras: „Baltojoje knygoje tikrai atsiras skyrius apie augalininkystę“

Užsitęsusi sausra būsimam augalų derliui gali turėti itin nepalankią įtaką. Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, susitikęs su Lietuvos grūdų augintojų asociacijos nariais, daugiausia dėmesio skyrė būtent sausros padariniams aptarti.

„Grūdų sektorius yra labai svarbus, mes užimame pirmą vietą žaliavos eksporte, bet tai rizikingas sektorius, todėl reikėtų ne tik daugiau auginti, bet ir orientuotis į produkcijos perdirbimą į produktus bei pašarų gamybą. Rengiamoje žemės ūkio Baltojoje knygoje ketiname kalbėti apie augalininkystę, apie tai, kad grūdus turime auginti, bet tikrai ne visi ir ne visuose regionuose“, – susitikime kalbėjo žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

Dėl nepakankamo kritulių kiekio visą Lietuvą alina sausra, o stichinė sausra nustatyta net 6 šalies savivaldybėse. Žemės ūkio ministerija ieško skubių sprendimų, padėsiančių žemdirbiams esant tokiai sudėtingai meteorologinei situacijai, todėl buvo išsiųstas kreipimasis į Europos Komisijos komisarą Filą Hoganą su prašymu padėti šaliai ištikus sausrai.

Žemės ūkio ministras kalbėjo ir apie tiesioginių išmokų suvienodinimą, nes svarbu įrodyti Europos Komisijai, kad mūsų gamybos kaštai yra didesni nei kitose šalyse, todėl vienodos tiesioginės išmokos užtikrintų Lietuvai didesnį konkurencingumą.

Susitikimo metu buvo kalbama ir apie grūdų eksporto rinkas. Viena prioritetinių šalių – Kinija. Jos ekspertų laukiama dar šį rudenį, tikimasi, kad jie įvertins lietuviškų grūdų kokybę ir išduos leidimus eksportui.

2017 m. grūdinių augalų pasėtas plotas buvo 1,5 mln. ha, iš jų: ankštinių – 261 tūkst. ha, rapsų – 185 tūkst. ha. Vidutinis grūdinių augalų derlingumas 2017 m. buvo 4,3 t/ha. 2017 metais iš šalies grūdų augintojų supirkta 4,1 mln. t įvairių rūšių grūdų (įskaitant ankštinius) už 627 mln. Eur ir 0,44 mln. t rapsų sėklos už 156 mln. Eur. Grūdai eksportuojami į daugiau nei 25 valstybes: Saudo Arabiją, Jungtinius Arabų Emyratus, Iraną, Egiptą ir kt.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode