Geopolitikos diagnostika: Pietų Korėja, Lenkija, Rusija – NATO

 

Pietų Korėja

Faktai:

Sausio 9 d. demilitarizuotoje zonoje esančiame kaimelyje Panmundžome prasidėjo Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos aukšto lygio diplomatų vadovaujamų delegacijų susitikimas, kurio metu abi pusės aptars Šiaurės Korėjos dalyvavimo artėjančiose žiemos olimpinėse ir parolimpinėse žaidynėse, dvišalių santykių ir karinės įtampos mažinimo klausimus.

Diagnozė:

Tai pirmasis tokio aukšto lygio abiejų šalių atstovų susitikimas nuo 2015 m. Suprantama, kad Šiaurės Korėja nori formaliai išspręsti dalyvavimo olimpiadoje klausimą, nes reikia siųsti sportininkus į šalį, su kuria kariaujama ir kurios legalumas nepripažįstamas. Pietų Korėjai tai šansas kalbėti, visų pirma, saugumo ir branduolinių bandymų klausimais. Sportas mainais į saugumą.

Lenkija

Faktai:

Naujasis Lenkijos premjeras Mateusz Morawieckis Briuselyje susitiko su Europos Komisijos pirmininku Jean-Claude Junkeriu. Pagrindinė pokalbių tema – teisinės sistemos padėtis Lenkijoje ir Europos Komisijos grasinimai atimti iš Lenkijos balsavimo teisę ES institucijose.

Diagnozė:

Radikalūs sprendimai Lenkijos atžvilgiu po to, kai „švelniai“ buvo elgiamasi su Graikija ir kitomis šalimis. būtų kelias į ES savižudybę. Atrodo, kad Komisija tai supranta ir po grasinimų ieškos kompromisinio sprendimo. Lenkija nesijaučia vieniša ir savo gynybai telkia kitas šalis, tame tarpe ir artimiausius kaimynus. ES jau nėra tik Vakarų Europa ir … periferija.

Rusija – NATO:

Faktas:

Rengiamas susitikimas tarp NATO pajėgų Europoje vyriausiojo vado – generolo Curtis Scaparrotti – ir Rusijos pajėgų generalinio štabo vadovo – generolo Genadijaus Gerasimovo. Susitikimas turi įvykti Azerbaidžane.

Diagnozė:

NATO ir Rusijos bendravimas reikalingas įtampos mažinimui. Ukraina jau tapo „pilkąja zona“ tarp NATO ir Rusijos, kuri taip ir neįstengė užvaldyti visos Ukrainos. Aljansas taip pat turėtų stiprinti įtaką Pietų Kaukaze. Susitikimas Azerbaidžane yra ženklas, kad tai jau nebe Rusijos įtakos sfera, o savotiška „neutrali“ teritorija. Visa tai nedidelis, bet matomas NATO progresas, kuriam Rusija kol kas neranda „priešnuodžių“.

Egidijus Vareikis, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode