Paukštienos supirkimo kainos gali augti

Nauji paukščių gripo protrūkiai, jų mastas Europoje, tiek laukinėje gamtoje, tiek naminių paukščių laikymo vietose, kelia vis didesnį nerimą. Sunaikinami ištisi paukštynai – tūkstančiai paukščių – žalos patiria tiek ūkininkai, tiek paukštininkystės sektorius, tiek visa valstybė.  Plintant paukščių gripui smunka pašarų kaina, nes mažėja jų paklausa, paukštiena – brangsta,  o eksporto planai stabdomi. Tačiau valstybėms, kuriose paukščių gripo nėra, tai gali būti naudinga.

Europos Komisija prognozuoja, jog dėl paukščių gripo šiemet paukštienos kaina turėtų būti beveik 6 proc. didesnė nei pernai, tačiau tiesioginio poveikio Lietuvos paukštininkystės sektoriui dar nėra.  Lietuvoje vidutinė paukštienos kaina nuo įstojimo į ES buvo apie 20 proc. mažesnė už ES vidutinę paukštienos kainą. Tačiau situacija gali keistis – jei Europoje atsiras paukštienos deficitas, Lietuvos paukščių augintojams atsivertų platesnės ir pelningesnės eksporto galimybės.

Paukštienos paklausa rinkose didėja. Paukščių supirkimas Lietuvoje per 2016 m. I–III ketvirčius išaugo (11,1 proc.), o eksportas sumažėjo (apie 5 proc.), lyginant su pernai tuo pačiu laikotarpiu. Šie skaičiai galėtų keistis, jei Lietuvos ūkininkai laikysis  Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) rekomendacijų dėl paukščių gripo ir šalį ši liga aplenks. Kitaip Lietuva atsidurs tarp kitų nuo paukščių gripo nukentėjusių valstybių.

Paukščių gripas Lietuvos augintojams atneštų didžiulių finansinių nuostolių, nes visus auginamus paukščius būtų privaloma nugaišinti ir sunaikinti. Nustačius ligos atvejį 3 kilometrų spinduliu būtų sunaikinami ne tik sergantys, bet ir visi kiti paukščiai. 10 kilometrų spinduliu būtų paskelbiama stebėjimo zona, kurioje būtų ribojamas paukščių vežimas, žmonių judėjimas, statomi dezinfekciniai barjerai. Tam, kad šiai ligai būtų užkirsti keliai ir neprireiktų tokių griežtų metodų, būtina laikytis tam tikrų reikalavimų.

VMVT paukščių laikytojams rekomenduoja laikyti paukščius uždarose patalpose bei saugoti juos nuo kontakto su laukiniais paukščiais, neleisti lankytis paukščių laikymo vietose pašaliniams asmenims, o paukščių girdymui nenaudoti vandens iš atvirų vandens telkinių.

Keliaujantys asmenys turėtų vengti kontakto su paukščiais, atsisakyti kelionių į paukščių turgus,  neįsivežti paukščių ir gyvūninių maisto produktų iš ne ES valstybių.

Taip pat būtina žinoti, kad iš šalių, kuriose nustatytas paukščių gripas, į Lietuvą draudžiama įsivežti gyvų ar sumedžiotų paukščių, paukštienos ir jos produktų, taip pat kitų gyvūninių maisto produktų.

Pastaraisiais metais mūsų šalies paukštininkystės sektorius plečiasi. Apie 94 proc. mėsinių paukščių išaugina įmonės ir žemės ūkio bendrovės, likusį kiekį – ūkininkai ir šeimos ūkiai. Remiantis VMVT duomenimis, šiuo metu Lietuvoje įregistruoti 62 mėsinių paukščių auginimo ūkiai.

ŽŪM informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode