Balandis Europos futbole: lyderiai išliko tie patys

Prabėgus dviems mėnesiams nuo paskutinį kartą paskelbto Europos futbolo klubų TOP 20, reitinge nėra nė vienos naujos komandos. Savo vietose išliko ir lyderiai, nors žemiau permainų tikrai nemažai.

1. (1) Miuncheno Bayern 195 tšk.

Taškai lygoje: 11 iš 18 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Arjenas Robbenas. 3 įvarčiai ir 2 rezultatyvūs perdavimai. Mušė įvarčius ne visada, bet tada, kai to labiausiai reikėjo, sužaidė puikiai. Jis daugiausiai prisidėjo prie pergalės prieš „Borussia“ ir išplėštų lygiųjų kovojant su „Mainz“.

Mėnuo buvo banguotas – taškus iš bavarų atėmė „Mainz“, „Hoffenheim“, „Bayer“. Tačiau buvo ir skambių pergalių, o titulas nepaisant visko atkeliavo į Miuncheną.

2. (2) FC Barcelona 194 tšk.

Taškai lygoje: 18 iš 21 galimo.

Mėnesio žaidėjas: Leo Messi. 8 įvarčiai ir 2 rezultatyvūs perdavimai. Jeigu pernai „Primeros“ auksą katalonams atnešė neįtikėtina Luiso Suarezo forma sezono pabaigoje, šįkart sėkmės atveju komanda turės dėkoti argentiniečiui.

Laimėtas „El Clasico“ ir Barselonos derbis. Jeigu ne pralaimėjimas prieš „Malaga“, dabar katalonai būtų padėties šeimininkai, šiuo metu viskas yra „Real“ rankose, nors viltis tapti čempionais dar nemirė.

3. (5) „Tottenham Hotspur“ 188 tšk.

Taškai lygoje: 18 iš 18 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Cristian Eriksen. Tik du kartus aikštę paliko be įvarčio ar rezultatyvaus perdavimo. Sezono pabaigoje sėkmingai įrodinėja, jog vargu, ar šį sezoną Anglijoje yra geresnis kūrėjas.

Neprarasti taškų per mėnesį yra įspūdingas pasiekimas, nors ir dauguma varžovų buvo antros turnyro lentelės dalies komandos. Svarbiausia pergalė buvo pasiekta Šiaurės Londono derbyje, kartu užsitikrinant, jog „Arsenal“ šiemet liks už nugaros.

4. (3) Londono „Chelsea“ 175 tšk.

Taškai lygoje: 12 iš 18 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Edenas Hazardas. 4 įvarčiai ir rezultatyvus perdavimas. Mėnuo jam buvo sėkmingas ir tai leido „arsitokratams“ išlaikyti favoritų Anglijoje pozicijas.

Išbandymų netrūko – abu Mančesterio klubai, „Everton“, „Southampton“ buvo tarp tų, kurie galėjo įnešti intrigos į „Premier“ lygą. „Manchester United“ ir kiek netikėtai „Crystal Palace“ taškų iš „Chelsea“ atėmė, bet sukauptas rezervas visgi leidžia beveik būti užsitikrinus auksą.

5. (4) „Real Madrid“ 171 tšk.

Taškai lygoje: 16 iš 21 galimo.

Mėnesio žaidėjas: Isco. 4 įvarčiai ir rezultatyvus perdavimas. Nors buvo rungtynių, kai Isco net nepakilo nuo suolo, jeigu tik treneris jį išleisdavo į starto sudėtį, būtent jis būdavo tas, kuris išspręsdavo visus reikalus. Gijomo „Sporting“, La Korunjos „Deportivo“ ir Vitorijos „Alaves“ tuo įsitikino savo kailiu.

Pagrindinių išbandymų „Real“ neatlaikė – pralaimėjo „El Clasico“ ir prarado taškus Madrido derbyje. Tačiau kovose su silpnesniais varžovais ir toliau įrodinėjo, kad yra laimės kūdikiai ir taškų neprarado, nors du kartus atrodė, kad tai bus neišvengiama.

6. (6) „AS Monaco“ 159 tšk.

Taškai lygoje: 12 iš 12 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Nabilis Diraras. Įvartis ir du rezultatyvūs perdavimai. Gal atrodo nedaug, bet „Monaco“ apskritai mušė tik aštuonis, o marokietis išbandė ir naują amplua – dalį rungtynių žaidė krašto gynėju.

Žaidė ekonominiu režimu – pagrindinis dėmesys buvo Čempionų lygai, tad čia įvarčių fejerverkų nematėmė ir tik „Toulouse“ įveikta dviejų įvarčių skirtumu. Svarbiausia buvo įveikti „Lyon“, tą „Monaco“ padarė.

7. (16) Madrido „Atletico“ 139 tšk.

Taškai lygoje: 16 iš 21 galimo.

Mėnesio žaidėjas: Felipe Luisas. 3 įvarčiai ir 2 rezultatyvūs perdavimai. Brazilas jau kone tradiciškai visada lemiamą sezono dalį pasitinka nepriekaištingos sportinės formos. Tiesa, jeigu ne jo klaida mače su „Villarreal“, rungtynės turbūt būtų pasibaigę lygiosiomis.

Taškai prarasti žaidžiant su „Villarreal“ ir Madrido derbyje. Silpnesni varžovai įveikti, nors varžovų sąraše galbūt tik „Osasuna“ buvo iš tų, kuriuos įveikti daugiau negu privaloma. Visgi tai, kad komanda tapo favoritais laimėti bronzą, labiau lėmė prasta „Sevilla“ forma, o ne „atletų“ žygdarbiai.

8. (9) Turino „Juventus“ 139 tšk.

Taškai lygoje: 11 iš 15 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Gonzalo Higuainas. 4 įvarčiai. Mušė ne visada, bet net tada, kai nepavyko pasižymėti, žaisdavo naudingai.

Mėnuo nebuvo labai geras. Dvikovos su „Napoli“ ir Bergamo „Atalanta“ ir buvo tos, per kurias buvo galima tikėtis, jog bus sunku. Abu kartus taškai buvo prarasti.

9. (10) „Liverpool“ 135 tšk.

Taškai lygoje: 10 iš 15 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Philippe Coutinho. 4 įvarčiai ir rezultatyvus perdavimas. Tik kartą paliko aikštę be įvarčio.

Pavyko laimėti Liverpulio derbį. Kiti varžovai buvo tvirti vidutiokai ir nieko stebėtino, kad „Bournemouth“ ir „Crystal Palace“ taškus atėmė. Dabar laukia sunki kova dėl kito sezono Čempionų lygos.

10. (8) „Manchester City“ 135 tšk.

Taškai lygoje: 9 iš 18 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Kevinas de Bruyne. Trys rezultatyvūs perdavimai. Bet ir tuose mačuose, kai jų atlikti nepavykdavo, belgas žaidė gerai.

Varžovai buvo stiprūs. Kovoje su TOP 6 klubais, „miestiečiai“ iškovojo vos du taškus iš 9 galimų. Nemaloniai juos nustebinti turėjo ir „Middlesbrough“. Šansai kitą sezoną žaisti Čempionų lygoje nėra maži, bet pakovoti reiks.

11. (14) „Manchester United“ (MU) 135 tšk.

Taškai lygoje: 13 iš 21 galimo.

Mėnesio žaidėjas: Anderis Herrera. Įvartis ir trys rezultatyvūs perdavimai. Baskas įrodinėja, jog tikrai puikiai tinka Jose Mourinho schemoms.

Komandą kamavo traumos, pagrindinis dėmesys buvo skirtas UEFA Europos lygai, bet vis tiek niekas iš komandų, kovojančių dėl patekimo į TOP 4 neiškovojo daugiau taškų už MU. Išskirti reiktų lygiasias meisto derbyje ir pergalę prieš „Chelsea“, nors lengvai įvaikiamų varžovų MU tvarkaraštyje nebuvo apskritai.

12. (12) „Paris Saint Germain“ (PSG) 131 tšk.

Taškai lygoje: 12 iš 15 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Angelis di Maria. 3 įvarčiai ir 2 rezultatyvūs perdavimai. Aišku, buvo ir ne tokių malonių momentų, pavyzdžiui, raudona kortelė, kovoje su „Nice“.

Unai Emery įrodė, kad žino ko reikia, jog komanda rinktų taškus „Ligue1“ panašiai, kaip Laurento Blanco laikais. Tačiau tai jam užtruko, o vienintelis balandžio pralaimėjimas prieš „Nice“ iš esmės panaikino galimybe apginti titulą.

13. (18) „Napoli“ 129 tšk.

Taškai lygoje: 11 iš 15 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Lorenzo Insigne. Abu savo įvarčius įmušė į „Lazio“ vartus, tačiau daugelyje rungtynių buvo viena pastebimiausių figūrų, buvo momentų, kai žibėjo ir gindamasis.

Kai iš rungtynių su „Juventus“, „Inter“ ir „Lazio“ surenki 7 taškus iš 9, nelabai yra ko liūdėti. Vienintelis nuvylęs dalykas – lygiosios su „Sassuolo“.

14. (13) „AS Roma“ 126 tšk.

Taškai lygoje: 10 iš 15 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Federico Fazio. Rungtynėse su „Bologna“ ir Bergamo „Atalanta“ buvo geriausias rungtynių žaidėjas, o apskritai visą mėnesį tvarkėsi gynybos širdyje su savo pareigomis puikiai.

Žvelgiant į  varžovų sąrašą, džiaugtis nėra kuo. „Atalanta“ atėmė taškus, pralaimėtas ir Romos derbis. Tuos, kuriuos nugalėjo, įveikti „romėnai“ tiesiog privalėjo.

15. (11) Dortmundo „Borussia“ 125 tšk.

Taškai lygoje: 11 iš 18 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Shinji Kagawa. Aikštėje pasirodė ne visose rungtynėse, bet kai žaidė, buvo tarp geriausiųjų. Įmušė įvartį, atliko du rezultatyvius perdavimus.

Taškus Rūro derbyje atėmė „Schalke“. Triuškinančiai pralaimėta „Bayern“. Vien šių dviejų faktų pakanka, kad būtų galima nutraukti diskusijas dėl to, ar balandis buvo sėkmingas.

16. (19) „Hoffenheim“ 124 tšk.

Taškai lygoje: 10 iš 15 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Keremas Demirbayus. 3 įvarčiai. Neabejoju, jog jis yra Vokietijos futbolo rinktinės ateitis ir ilgai „kaimiečių“ sudėtyje neužsibus.

Vertinant TOP 4 standartais, „Hoffenheim“ galima priekaištauti dėl pralaimėjimo „Hamburger“ ar lygiųjų su „Koln“. Bet turbūt svarbiau tai, kad jie kitą sezoną žais Čempionų lygoje ir balandį sumušė du klubus, kurie tai darė šiemet – „Borussia Monchengladbach“ ir patį „Bayern“.

17. (15) „Leipzig“ 120 tšk.

Taškai lygoje: 14 iš 18 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Emilis Forsbergas. Įvartis ir 5 rezultatyvūs perdavimai. Tokio atakų dirigento saksams turbūt net pats „Bayern“ gali pavydėti.

Iš sunkesnių varžovų „Leipzig“ kliuvo „Bayer“ ir „Schalke“. Pirmieji buvo įveikti, antrieji du taškus atėmė. Tačiau palyginus su žemiau esančių komandų taškų rinkimo tempais, „Leipzig“ mėnuo neblogas.

18. (20) „Nice“ 118 tšk.

Taškai lygoje: 13 iš 15 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Mario Balotelli. 4 įvarčiai ir rezultatyvus perdavimas. Po įspūdingos sezono pradžios klubo sirgaliai jau galėjo ir kiek primiršti, kad Mario šį sezoną vėl žvaigždė, tačiau balandį jis vėl puikios formos.

„Bordeaux“ ir PSG „Nice“ įveikė. O taškus netikėtai privertė prarasti „Tolouse“ Mėnuo geras, nors sidabro medalius turbūt galima pamiršti.

19. (7) Londono „Arsenal“ 107 tšk.

Taškai lygoje: 10 iš 18 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Alexis Sanchezas. Nebuvo rezultatyvus, įmušė tik kartą, bet buvo naudingas komandai. Herojų šį mėnesį „patrankininkų“ gretose nebuvo apskritai.

Pralaimėjimas „Crystal Palace“ buvo dugnas. Tada net vienas nelanksčiausių trenerių pasaulyje nutarė pereiti prie naujos taktinės schemos ir nuo to laiko klubas pralaimėjo tik Šiaurės Londono derbyje. Šansų kitą sezoną žaisti Čempionų lygoje dar yra, bet lengva nebus.

20. (17) „Sevilla FC“ 109 tšk.

Taškai lygoje: 11 iš 18 galimų.

Mėnesio žaidėjas: Joaquinas Correa. Įmušė du įvarčius. Gal atrodo nedaug, bet trejose iš šešerių mėnesio rungtynių „Sevilla“ jų nemušė apskritai.

„Barcelonai“ pralaimėta ne gėda, nors sutriuškinimo išvengti ir nepavyko. Tačiau „Valencia“ ar ypač Gijono „Sporting“ neturi būti neįveikiama kliūtis komandai, kuri nori kitą sezoną išvengti Čempionų lygos atrankos etapo. Medalius turbūt pati „Sevilla“ po tokio mėnesio įteikė „Atletico“.

Lietuvių klubai

23. (23) Romos „Lazio“ 98 tšk.

Taškai lygoje: 10 iš 15 galimų.

Marius Adamonis: Registruotas ketverioms rungtynėms. Pagrindiniui klubo vartininkui Thomui Strakoshai mėnuo vidutiniškas.

Skaudžiai namie pralaimėta prieš „Napoli“, netikėtai sužaista lygiosiomis su „Genoa“, bet viską kompensuoja laimėtas Romos derbis.

39. (42) Genujos „Sampdoria“ 56 tšk.

Taškai lygoje: 5 iš 15 galimų.

Titas Krapikas: Registruotas vienerioms rungtynėms. Trejas rungtynes klubo vartus gynęs Emiliano Viviano nežibėjo, o du kartus tarp vispstų stovėjęs Christianas Puggioni abusyk buvo vienas geriausių komandos žaidėjų.

„Inter“, „Fiorentina“ ir „Torino“ šį sezoną yra geresnės komandos nei „Sassuolo“ ar „Crotone“. Bet genujiečiai taškus iškovojo žaisdami su pirmomis trimis, o nusileido silpnesnėms.

47 (46) „Rennes“44 tšk.

Taškai lygoje: 5 iš 15 galimų.

Edvinas Gertmonas: nebuvo registruotas nė vienoms rungtynėms. Benoit Costilui mėnuo buvo vidutiniškas.

Lygiosios su „Lyon“ ar „Saint Etienne“ nėra blogas rezultatas, tačiau „Rennes“ sutriuškino autsaiderių grupės „Nancy“ ir pralaimėta taip pat prieš kitą sezoną „Ligue2“ žaisiančią „Bastia“.

63. (57) „Watford“ 30 tšk.

Taškai lygoje: 9 iš 15 galimų.

Giedrius Arlauskis: nebuvo registruotas nė vienoms rungtynėms. Heurelho Gomesas turėjo ir geresnių, ir blogesnių vakarų.

Neskaitant pralaimėjimo „Hull“,„elniai“ įveikė tuos, kuriuos įveikti leidžia klubo sudėtis. Mėnuo tikrai neblogas. 

Matas BALTRUKEVIČIUS

EPA nuotrauka

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode