Parama dėkojame




paradaLenkija per didžiulį karinį paradą antradienį pademonstravo savo moderniausius ginklus ir gynybos sistemas.

Paradas surengtas tęsiantis Rusijos karui kaimyninėje Ukrainoje ir artėjant Lenkijos parlamento rinkimams.

Prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda), vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, savo kalboje sakė, kad Lenkijos rytinės sienos apsauga yra pagrindinis valstybės politikos elementas. Jis taip pat pažymėjo, kad Lenkija remia Ukrainą jos beveik pusantrų metų trunkančioje kovoje su Rusijos agresija.

„Mūsų rytinės sienos, Europos Sąjungos ir NATO sienos apsauga šiandien yra pagrindinis Lenkijos valstybinių interesų elementas“, – sakė A. Duda.

Minios žmonių, mojuojančių baltai raudonomis Lenkijos vėliavomis, 35 laipsnių Celsijaus kaitroje susirinko laukdami galimybės išvysti JAV pagamintus tankus „Abrams“, mobiliąsias artilerijos sistemas HIMARS ir raketų sistemas „Patriot“.

Taip pat buvo demonstruojami naikintuvai F-16, Pietų Korėjos naikintuvai FA-50 ir haubicos K9. Danguje riaumojo JAV karinių oro pajėgų lėktuvas F-35, o tai buvo ženklas, kad Lenkija taip pat perka šiuos pažangius naikintuvus.

Taip pat buvo demonstruojama Lenkijoje pagaminta įranga, įskaitant vikšrines patrankas-haubicas „Krab“ ir šarvuotus transporterius „Rosomak“.

Parade dalyvavo apie 2 tūkst. karių, 200 transporto priemonių ir beveik 100 orlaivių. Lenkijos ginkluotosios pajėgos turi daugiau nei 175 tūkst. karių, o prieš aštuonerius metus jų buvo apie 100 tūkst., sakė A. Duda.

Nuo tada, kai 2022 metų vasarį Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Lenkijos konservatyvioji vyriausybė daugiausia dėmesio skyrė ginkluotosioms pajėgoms stiprinti ir išleido daugiau kaip 16 mlrd. dolerių (14,7 mlrd. eurų) tankams, raketų perėmimo sistemoms ir naikintuvams, kurių daugelis buvo įsigyti iš JAV ir Pietų Korėjos.

A. Duda sakė, kad Lenkijos gynybos biudžetas šiais metais sudarys rekordinę 137 mlrd. zlotų (30,7 mlrd. eurų) arba apie 4 proc. bendrojo vidaus produkto. Tai didžiausia dalis visoje NATO.

„Šios didžiulės modernizacijos tikslas – aprūpinti Lenkijos ginkluotąsias pajėgas ir sukurti tokią gynybos sistemą, kad niekas niekada nedrįstų mūsų užpulti, kad Lenkijos kariams niekada nereikėtų kariauti“, – sakė A. Duda.

Atsakydamas į kritiką, kad maždaug 37 mln. gyventojų turinti Lenkija ėmė didžiules paskolas karinei įrangai įsigyti, A. Duda sakė: „Negalime sau leisti nieko neveikti, todėl stipriname savo ginkluotąsias pajėgas čia ir dabar.“

Kariniai pirkiniai sustiprino Lenkijos gynybinius pajėgumus, o kai kurie pakeitė sovietų ir rusų gamybos įrangą, Lenkijos perduotą Ukrainai.

Lenkija turi sienas su Lietuva, Ukraina, Rusijos Kaliningrado sritimi bei su pagrindine Rusijos sąjungininke Baltarusija.

Lenkijos sostinėje, smarkiai nukentėjusioje per Antrąjį pasaulinį karą, surengtas paradas buvo skirtas 1920-ųjų Varšuvos mūšio, kuriame Lenkijos kariai nugalėjo į Europą besiveržiančias Bolševikų pajėgas, metinėms paminėti.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode