Marcinkevičius




 

Alpinistė iš Indijos sekmadienį antrą kartą per mažiau nei savaitę pasiekė Everesto kalno viršūnę ir pagerino moterų kopimo į aukščiausią pasaulio viršukalnę per vieną sezoną rekordą.

37-erių Anshu Jamsenpa (Anšu Jansenpa) gegužės 16 d. grįžo iš 8 848 m aukščio viršukalnės, trumpai pailsėjo ir grįžo pakartoti kopimo.

„Anshu šiandien 8 val. vietos (5:15 val. Lietuvos) laiku antrą kartą šį sezoną pasiekė Everesto viršūnę ir pasiekė naują rekordą“, - pasakojo Dawa Lama (Dava Lama) iš „Dream Himalaya Adventures“.

Prieš leidžiantis į ekspediciją, dviejų vaikų mamą A.Jamsenpą palaimino tibetiečių dvasinis lyderis Dailai Lama.

Dabartinis moterų rekordas, užfiksuotas Guinnesso pasaulio rekordų knygoje, priklauso nepalietei alpinistei Chhurim Sherpai (Čhurim Šerpai), kuri 2012 m. tapo pirmąja moterimi, dukart per sezoną įkopusia į Everestą.

A.Jamsenpa Everestą yra užkariavusi penkis kartus.

Į viršukalnę ji ketino įkopti 2014 m., tačiau kopimo sezonas tuomet buvo atšauktas, nes per sniego griūtį žuvo 16 vedlių iš Nepalo.

Jos bandymą kitais metais vėl sustabdė sniego griūtis, kurią sukėlė Nepalą nuniokojęs didžiulis žemės drebėjimas ir kuri pražudė 18 žmonių bazinėje stovykloje.

Nepalietė alpinistė Lhakha Sherpa (Lacha Šerpa) praėjusią savaitę pagerino savo pačios pasiektą didžiausio kopimų skaičiaus rekordą ir į viršukalnę įkopė aštuntą kartą.

Šį sezoną į Everestą įkopė daugiau kaip 120 alpinistų. Pirmieji kopimai buvo atidėti dėl stiprių vėjų, šviežio sniego ir neįprastai žemos temperatūros.

Nerimaujama, kad dėl Nepale išduoto didelio kopti į Everestą leidimų skaičiaus pakeliui į viršukalnę gali susidaryti pavojingos „eismo“ spūstys, nes prieš birželį laukiamą musonų sezoną alpinistai gali stengtis pasinaudoti trumpa tinkamo oro galimybe.

Dabartinį alpinizmo kopimo sezoną jau aptemdė dvi mirtys, viena jų – žuvo legendinis šveicarų alpinistas Ueli Steckas (Uelis Štekas), kuris nukrito nuo šlaito per aklimatizacijos kopimą.

Katmandu, gegužės 21 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode