Marcinkevičius




 Prie vienos kapavietės senovinėje Egipto sostinėje Tėbuose archeologai atrado beveik 4 tūkst. metų senumo miniatiūrinio daržo liekanas, trečiadienį pranešė Archeologijos ministerija.

Atradimą padarė ispanų archeologų grupė Draa Abul Nagaato nekropolyje kitoje Nilo upės pusėje priešais dabartinį Luksoro miestą.

3 m ilgio ir 2 m pločio daržas padalytas į vienodus maždaug 30 cm pločio kvadratėlius.

Jis buvo atrastas kieme prie vienos Vidurinės karalystės (nuo 2050 iki 1800 m. pr. m. e.) kapavietės.

Daržas „tikriausiai turėjo simbolinę prasmę ir turėjo vaidinti vaidmenį per laidotuvių apeigas“, sakė ispanų grupės vadovas Jose Galanas (Chosė Galanas).

„Senovės Tėbuose nieko panašaus dar nebuvo rasta“, – sakė jis.

Ministerijos pareigūnas Mahmoudas Afifi (Mahmudas Afifis) sakė, kad atskiruose ploteliuose tikriausiai augo skirtingi augalai.

„Viduryje yra dvi pakilios vietos medeliams ar krūmams, – sakė jis. – Viename kampe išliko 4 tūkst. metų senumo medelio šaknis ir kamienas iki 30 cm aukščio. Šalia jo rastas dubuo su datulėmis ir kitais vaisiais, kurie galėjo būti paaukoti kaip auka.“

Senovės Egipte mirusieji tradiciškai būdavo apsupami daiktais, kuriais naudojosi gyvenime, kad galėtų džiaugtis jais ir po mirties.

Archeologai dar rado prie kapavietės prišlietą mažą purvo plytų šventyklėlę su trimis akmens luitais, kurių viename yra dedikacija egiptiečių dievams Montui, Pta, Sekeriui ir Oziriui.

Draa Abul Nagaato nekropolis yra netoli garsiojo Karalių slėnio, kur buvo palaidota daug faraonų, tarp jų – Tutanchamonas.

Kita archeologų komanda čia rado kelias 3 500 metų senumo mumijas ir daugiau kaip tūkstantį laidotuvių statulų. Apie šiuos radinius ministerija paskelbė praėjusį mėnesį.

 Kairas, gegužės 3 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode