Parama dėkojame




Didžiosios Britanijos parlamentas pirmadienį suteikė galutinį leidimą ministrei pirmininkei Theresai May (Terezai Mei) pradėti šalies išstojimo iš Europos Sąjungos procesą, nors Škotija pasiuntė signalą, kad nepritaria tokiam žingsniui, paskelbusi planus surengti naują plebiscitą dėl nepriklausomybės.

Jungtinės Karalystės Lordų Rūmai atsisakė ketinimų paskutinę minutę mėginti taisyti teisės aktą, suteikiantį Th.May galią inicijuoti „Brexit“. Jeigu viskas vyks kaip planuota, šis dokumentas įsigalios jau antradienį.

Tuomet premjerė galės bet kuriuo metu paskelbti inicijuojanti ES sutarties 50-ąjį straipsnį ir pradėti iki dvejų metų galintį užsitęsti derybų procesą. Jam pasibaigus Britanija taps pirmąja iš Bendrijos pasitraukusia šalimi.

Th.May atstovas nepalaikė spėlionių, kad premjerė jau antradienį gali informuoti Europos Komisiją apie šalies sprendimą, jeigu jį, kaip tikimasi, patvirtins karalienė Elizabeth II (Elzbieta II).

„Aiškiai sakėme, kad ministrė pirmininkė inicijuos 50-ąjį straipsnį iki kovo pabaigos“, – prieš balsavimą sakė jos atstovas, pabrėždamas žodį „pabaiga“.

Vis dėlto perspektyva, kad „Brexit“ procesas bus pradėtas artimiausiu metu, buvo pakankama, kad nacionalistinė Škotijos vyriausybė pasisakytų už naują referendumą dėl regiono nepriklausomybės.

Th.May sakė, kad Britanija pasitrauks iš Europos bendrosios rinkos, siekdama sumažinti imigraciją. Škotijos nacionalinė partija (SNP), kuriai priklauso valdžia Edinburge, savo ruožtu perspėjo, kad toks žingsnis labai pakenktų darbo vietoms ir ekonomikos augimui.

SNP pirmoji ministrė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžn) nuo birželį įvykusio „Brexit“ referendumo sakė, kad Škotija, kurios rinkėjų dauguma norėjo pasilikti ES, sieks kitokios ateities.

Pirmadienį ji ištesėjo savo perspėjimą ir pažadėjo iki 2019 metų – tai yra, dar prieš Britanijai paliekant ES – suteikti Škotijai „pasirinkimą šio proceso pabaigoje“.

Vis dėlto Europos Komisija greitai atsakė, kad Škotija nepaveldėtų Britanijos narystės Europos Sąjungoje ir kad jai tektų iš naujo pateikti prašymą įstoti į Bendriją.

Londonas, kovo 14 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode