Marcinkevičius




 Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) trečiadienį nurodė įvesti sienos su Baltarusija kontrolę, bet Minskas šio žingsnio kol kas nekomentuoja, pranešė žiniasklaida.

"Baltarusijos užsienio reikalų ministerija ir Valstybinis sienos apsaugos komitetas kol kas susilaiko nuo bet kokių komentarų šia tema", - trečiadienio vakarą pranešė televizija ONT.

Anksčiau trečiadienį Rusijos teisinės informacijos portale paskelbtame FSB direktoriaus Aleksandro Bortnikovo įsake nurodoma, kad "pasienio zonos" režimas bus nustatytas paleis sieną su Baltarusija Smolensko, Pskovo ir Briansko srityse.

Šis režimas nustatomas siekiant "sukurti būtinas sąlygas Rusijos Federacijos valstybės sienos apsaugai", sakoma įsake.

FSB vadovas nurodė įrengti sienos perėjas, nustatyti jų darbo laikas ir sieną kertančių asmenų bei transporto priemonių tikrinimo tvarką, įrengti ženklus, perspėjančius apie įvažiavimą į pasienio zoną.

Anksčiau Rusija nebuvo nustačiusi pasienio režimo prie sienos su Baltarusija.

Šis Maskvos sprendimas veikiausiai susijęs su Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos sausio 9-ąją pasirašytu įsaku, nustatančiu bevizį režimą daugumos Europos valstybių ir kai kurių kitų šalių piliečių trumpalaikiam atvykimui.

"Šiuo dokumentu nustatomas bevizio įvažiavimo į Baltarusiją per valstybinės sienos perėją (arba patekimo) Minsko nacionalinį oro uostą ne ilgesniam kaip penkių parų laikotarpiui 80 valstybių piliečiams. Įsakas taikomas 39 Europos šalims, tarp jų visai Europos Sąjungai, taip pat Brazilijai, Indonezijai, JAV, Japonijai ir kitoms valstybėms", - nurodė Baltarusijos prezidentūra.

Prezidentūros pranešime sakoma, kad A.Lukašenkos įsakas įsigalios praėjus mėnesiui nuo jo oficialaus paskelbimo.

Kremlius pareiškė, kad bevizio režimo įvedimas yra Baltarusijos vidaus reikalas, ir nurodė, kad šis žingsnis buvo suderintas su Maskva.

"Tai absoliučiai Baltarusijos vidaus reikalas", - sausio 10 dieną sakė žurnalistams Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijui Peskovui.

Jis pabrėžė, kad šis klausimas susijęs su kai kuriais Rusijos ir Baltarusijos "sąjunginės valstybės" aspektais, bet Maskva įsitikinusi, kad "priimant tokį sprendimą buvo atsižvelgta į visus būtinus režimus".

"Be abejo, priimant tokius sprendimus visas procesas vykdomas tokiu būdu, kad būtų išvengta panašaus bevizio režimo projektavimo mūsų sienai", - aiškino D.Peskovas.

A.Lukašenka sausio 20 dieną sakė, kad sprendimas atšaukti vizų režimą pavojaus nekeliančių šalių piliečių trumpalaikėms kelionėms buvo priimtas po pusantrų metų trukusių kruopščių pasiruošimų ir kad jis nekelia jokios grėsmės nei Baltarusijai, nei kaimyninėms valstybėms arba Minsko sąjungininkėms.

"Vizų atšaukimas nereiškia, kad atšaukiama kontrolė pasienyje - ji buvo ir lieka", - sakė Baltarusijos vadovas.

"Tave būtinai patikrins - kas tu toks, lygiai kaip Rusijoje: pateikei pasą, kompiuteris pažymėjo. (Esi) normalus žmogus - praeik, penkias dienas gyvenk Baltarusijoje. Jeigu ne - kompiuteris iškart parodys", - aiškino A.Lukašenka.

"Todėl kai kurių kaimyninių šalių šauksmai ir dejonės - tiesiog mėginimas išsakyti tam tikrų jėgų nepasitenkinimą. Mūsų valstybės teisėkūros atžvilgiu mes nieko nepažeidėme. Tai mūsų suvereni teisė. Ir nepažeidėme jokių savo susitarimų su kitomis valstybėmis", - pareiškė jis.

Minskas, vasario 2 d. ("Interfax"-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode