Parama dėkojame




„Ecofin“: Lietuva gaus 1,75 mlrd. eurų europinių paskolų ir dotacijų

dotacijuEuropos Sąjungos finansų ir ekonomikos ministrų taryba („Ecofin“) ketvirtadienį Briuselyje patvirtino papildytą ekonomikos gaivinimo planą „Naujos kartos Lietuva“ – pagal jį numatoma 1,75 mlrd. eurų naujų investicijų, iš jų didžioji dalis bus paskolos. 

„Ecofin“ sprendimas yra galutinis Lietuvai siekiant gauti lengvatines europines paskolas. 

Pasak finansų ministrės Gintarės Skaistės, 1 mlrd. eurų bus skirta verslo paskoloms bei kitoms finansinėms priemonėms, o dar daugiau nei 550 mln. eurų paskolų – elektros iš atsinaujinančių išteklių gamybai. Dar 198,4 mln. eurų yra subsidija, suteikiama iš „RepowerEU“ iniciatyvos, pranešė Finansų ministerija.

„Patvirtintas papildytas planas ir naujos priemonės ne tik stiprins mūsų energetinį savarankiškumą, bet ir prisidės prie Lietuvos verslo konkurencingumo. Numatome, kad pirmosios lėšos ekonomiką pasieks jau šių metų pabaigoje“, – pranešime sakė ministrė.

Vyriausybė spalio 30-ąją po aštrių diskusijų pritarė su Europos Komisija (EK) suderintam atnaujintam planui, nepaisant su Briuseliu išsiskyrusių nuomonių dėl mokesčių reformos terminų atidėjimo – Komisija neatsižvelgė į Vyriausybės prašymą iki 2025 metų pradžios atidėti šiuos terminus.

Naujasis planas papildytas naujomis investicijomis: jį sudarys 2,3 mlrd. eurų europinių dotacijų bei 1,55 mlrd. eurų paskolų.

Su plano įsipareigojimų vykdymu susijęs ES Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) lėšų gavimas. 

Teigiama, jog dėl naujų investicijų 2023-2027 metais sparčiau augs realus bendrasis vidaus produktas (BVP) – vidutiniškai po 0,97 proc., arba po 492,5 mln. eurų per metus.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode