Sprogimas

Į pagalbą – mokomieji vaizdo įrašai

lassLietuvoje labai trūksta mokomosios medžiagos apie tai, kaip neregiui naudotis informacinėmis technologijomis, kompiuteriu ir išmaniaisiais telefonais. Problema aktuali žvelgiant tiek iš pačių regos negalią turinčių asmenų, tiek iš su jais dirbančių specialistų perspektyvos.

Viena vertus, jeigu neregys nori išmokti naudotis kompiuteriu ar išmaniuoju telefonu, praktiškai jam padėti gali tik jau su ekrano skaitymo programa technologijomis besinaudojantis vartotojas, nes joks kvalifikuotas informacinių technologijų specialistas ar informacinio raštingumo mokytojas reikalingų žinių, tikėtina, neturės.

Mat universitetuose apie technologinį prieinamumą regos negalią turintiems asmenims niekas nemoko. Antra vertus, jeigu neregio giminaitis, draugas ar su juo dirbantis socialinis darbuotojas norės padėti jam įvaldyti kompiuterį ar išmanųjį telefoną, rasti informacijos lietuvių kalba apie ekrano skaitymo programos specifiką pakankamai sudėtinga.

Žinoma, gamintojai internete skelbia instrukcijas apie pagrindinius gestus ar klaviatūros komandas, tačiau visos jos parašytos labai dalykine kalba ir žmogui, niekada gyvenime nesusidūrusiam su skaitymo įranga, gan sunku suprasti, kaip tas žinias perteikti nematančiam žmogui.

Suprasdama problemos svarbą, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) pradėjo kurti edukacinių vaizdo įrašų seriją „Ekrano skaitymo programos „NVDA“ naudojimosi pagrindai“. Vaizdo įrašai skelbiami LASS „Youtube“ kanale, o taip pat elektroniniu paštu platinami tikslinėms organizacijoms. Vaizdo įrašuose nuosekliai ir paprasta kalba pasakojama, kaip neregiui pradėti naudotis kompiuteriu. Šiuo metu sukurti 5 mokomieji vaizdo įrašai.

Pirmajame pasakojama, iš kur parsisiųsti ekrano skaitymo programą „NVDA“, rodoma, kaip ją įsidiegti, kaip atlikti pirminius nustatymus, kad skaitymo įranga būtų patogi naujam vartotojui, o taip pat rodoma, kaip įdiegti ir susieti su ekrano skaitymo programa lietuvišką balso sintezatorių „Liepa“. Antrajame vaizdo įraše pasakojama apie kompiuterio klaviatūros struktūrą. Pasakojama kiekvieno mygtuko reikšmė bei paaiškinama, kur jis yra, o taip pat mokoma, kaip taisyklingai rašyti klaviatūra nenaudojant regos, nes tai yra ekrano skaitymo programos valdymo pagrindas. Trečiajame filmuke kalbama apie navigaciją po „Windows“ aplinką. Kaip naudojant „NVDA“ vaikščioti po aplankus, kaip pasirinkti reikalingą elementą, pavyzdžiui, tekstinį dokumentą ar garsinį failą, kaip jį paleisti ir uždaryti. Ketvirtasis vaizdo įrašas skirtas darbui su „Windows“ elementais. Supažindinama, kaip kurti, kopijuoti, perkėlinėti, pakeisti elementų pavadinimą ir panašiai. Na, ir penktasis mokomasis filmukas skirtas aptarti naršymą internete.

Kuriant šiuos vaizdo įrašus buvo stengtasi neperkrauti pertekline informacija, o suteikti tik minimalius pagrindus, kurie leistų neregiui pradėti naudotis kompiuteriu, pajusti apčiuopiamą naudą ir motyvuotų toliau mokytis. Medžiaga skirta tiek tiesiogiai regos negalią turintiems asmenims, tiek žmonėms, kurie nori pagelbėti neregiams įvaldyti kompiuterį.

Pavyzdžiui, su neregiu dirbantis specialistas, peržiūrėjęs pirmąjį vaizdo įrašą galės savarankiškai įdiegti ekrano skaitymo programą į nematančio asmens kompiuterį, o tuomet tiesiog galima nuosekliai leisti tolesnius vaizdo įrašus, kad neregys galėtų gautas žinias pritaikyti praktiškai. Be to, mes tikimės, kad ši mokomoji medžiaga padės socialiniame sektoriuje dirbantiems asmenims geriau suprasti, kaip neregiai naudojasi technologijomis ir kokią reikšmingą vietą jos užima regos negalią turinčių žmonių gyvenime. Artimiausioje ateityje planuojama ir toliau kurti panašaus pobūdžio vaizdo įrašus, kuriuose bus demonstruojama, kaip neregiai gali naudotis išmaniaisiais telefonais, specifinėmis pagalbinėmis programėlėmis ir panašiai. Tad raginame naudotis šia mokomąja medžiaga ir dalytis ja su kitais.

Pirmuosius 5 vaizdo įrašus galite rasti „Youtube“ portale į paieškos laukelį įvedę „Ekrano skaitymo programos „NVDA“ naudojimosi pagrindai“ arba tiesiogiai apsilankę Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos „Youtube“ kanale: https://www.youtube.com/@lietuvosaklujuirsilpnaregi565

Šiame kanale bus skelbiama ir tolesnė edukacinė medžiaga apie informacines technologijas, tad kviečiame mūsų kanalą prenumeruoti, kad nieko nepraleistumėte. Na, o jeigu turite pastabų arba pasiūlymų kuriamam turiniui, visada galite rašyti elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba susisiekti telefonu (8 604) 47467.

Nuotrauka: LASS kuriamuose mokomuosiuose vaizdo įrašuose paprastai paaiškinama, kaip neregiui pradėti naudotis kompiuteriu / LASS archyvo nuotr.

Jauno vyro nuotrauka kompiuterių salėje. Vyras matomas nuo kelių iki viršugalvio, pasisukęs kairiuoju profiliu, sėdintis darbo kėdėje prie stalo. Stalas kampinis, priešais vyrą ant stalo guli baltas popieriaus lapas, kelis lapus jis laiko ir savo rankose. Vyrui iš dešinės ant stalo stovi kompiuterio monitorius, klaviatūra, ausinės, pelė ir jos kilimėlis. Monitoriaus ekrane atidarytas dokumentas. Vyrui už nugaros matoma daugiau kompiuterių. Vyras vidutinio kūno sudėjimo, trumpų tamsių plaukų, užsidėjęs akinius tamsiais stiklais, šiek tiek prasižiojęs, atrodo susikaupęs. Jis vilki tamsų sportinį džemperį su logotipu „Nike“ ant krūtinės ir tamsias kelnes.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode