Sprogimas

Ruošiantis dar vienai kaitrai, meteorologai prognozuoja vieną karščiausių rugpjūčių

kaitraiRuošiantis dar vienai kaitrai, meteorologai prognozuoja viena karščiausių rugpjūčių Lietuvos istorijoje.

„Rugpjūtis šiemet labai karštas. Jis gali būti net karščiausias šitame amžiuje ir apskritai vienas karščiausių istorijoje, – BNS pirmadienį sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) atstovas Gytis Valaika. – Bent jau dešimtuke šitas rugpjūtis tai tikrai bus.“

Trečioji kaitra šiemet ir antroji šį mėnesį greičiausiai bus fiksuojama šią savaitę ir truks iki rugpjūčio galo.

Pirmoji kaitra šiais metais nustatyta birželio 25 – liepos 2 dienomis, antroji – rugpjūčio 13–19 dienomis.

Anot G. Valaikos, šie stichiniai reiškiniai abu kartus buvo panašūs tiek trukme, tiek išplitimu.

LHMT duomenimis, antroji kaitra ilgiausiai – septynias dienas – stebėta šiaurės vakarų Lietuvoje: Akmenės, Kretingos ir Skuodo meteorologijos stotyse.

Šešias dienas kaitra truko Dotnuvoje, o po penkias dienas – Birštone, Jonavoje, Joniškyje, Kaišiadoryse, Pakruojyje ir Mažeikiuose. Kitur kaitra truko tris ar keturias dienas.

Dalyje vietovių 30 laipsnių ar didesnė oro temperatūra buvo pasiekta tik po vieną ar dvi dienas iš eilės, todėl ten buvo fiksuotas tik karščio reiškinys.

Laukuvoje ir šiaurės rytiniame šalies pakraštyje nei kaitros, nei karščio meteorologiniai reiškiniai nebuvo užfiksuoti, kadangi 30 laipsnių riba minėtu laikotarpiu ten nebuvo pasiekta.

G. Valaikos teigimu, kaitra visoje šalyje registruojama, kai daugiau nei trečdalyje šalies teritorijos temperatūra tris ir daugiau dienų siekia 30 ar daugiau laipsnių karščio.

LHMT atstovo teigimu, pastaraisiais metais stebima vis daugiau kaitros atvejų, o juos lemia globali klimato kaita.

aad.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode