Parama dėkojame




Sprogimas

A. Anušauskas su JAV kolega aptarė nuolatinį amerikiečių karių buvimą Lietuvoje

amerikVašingtone viešintis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako išgirdęs Jungtinių Valstijų gynybos sekretoriaus patikinimą, jog Rusijos karinės grėsmės akivaizdoje JAV teiks paramą Ukrainai bei regiono valstybėms.

Dvišaliame susitikime su Lloydu Austinu (Loidu Ostinu) pirmadienį dalyvavęs A. Anušauskas BNS sakė aptaręs ir nuolatinio JAV karių buvimo Lietuvoje galimybes.

„Šalių požiūriai labai artimi, faktiškai sutampa, kad Ukraina patiria didelį spaudimą, o Rusija kelia didelę karinę grėsmę Ukrainai ir apskritai saugumo situacijai regione. Kalbėjome apie galimą paramą Ukrainai. Kalbėjome ir apie nuolatinį JAV karių buvimą Lietuvoje – kalbėjome apie tai, kaip apie būdą, kuris stiprina atgrasymo politiką“, – BNS teigė ministras.

„Galbūt globaliu mastu tai nėra dideli pajėgumai, kurie yra Lietuvoje, bet mes kalbėjome ir apie jų buvimą nuolatinį, apie stiprinimą ir perspektyvas“, – tvirtino jis.

A. Anušauskas teigė kol kas negalintis pasidalinti konkretesniais planais.

Šiuo metu JAV Lietuvoje ir Baltijos šalyse dislokuoja rotacines pajėgas.

A. Anušauskas su L. Austinu taip pat pasirašė sutartį dėl bendradarbiavimo gynybos įsigijimų srityje.

Anot ministro, tai leis lengviau bendradarbiauti abiejų valstybių gynybos pramonėms, pavyzdžiui, Lietuvos įmonės galės dalyvauti JAV skelbiamuose viešuosiuose konkursuose, taip pat atlikti pirkimus tarp Vyriausybių.

„Europoje mes tai darome, bet su JAV tokio susitarimo nebuvo. Manyčiau, tai labai svarbus dalykas“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, su JAV gynybos sekretoriumi aptartas ir Kinijos vykdomas spaudimas Lietuvai dėl jos pozicijų Taivano atžvilgiu.

„Šiame kontekste, bendradarbiavimas gynybos srityje galbūt prisidės prie mūsų įmonių, kurios patiria ar patirs Kinijos spaudimą, įėjimo į amerikiečių rinką. Turiu omenyje Lietuvą, kaip tam tikrą lyderę lazerių technologijų srityje. Tikimės, kad šis susitarimas padės Lietuvos įmonėms JAV surasti naujus potencialius pirkėjus“, – tvirtino A. Anušauskas.

Krašto apsaugos ministras JAV viešės iki ketvirtadienio. 

JAV ir kitos Kijevo sąjungininkės pastarosiomis savaitėmis reiškia susirūpinimą, kad Rusija telkia karius palei Ukrainos sienas ir gali planuoti įsiveržimą į savo kaimynę. JAV perspėja dėl galimų sankcijų Rusijai, jei ši imsis karinių veiksmų. Rusija siekia Vakarų garantijų, jog Ukraina neįstos į NATO.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę po bendro Bukarešto devintuko valstybių vadovų pokalbio su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) tvirtino, jog Lietuva gali „tikėtis pastiprinimo karine prasme, kuris leistų mums jaustis saugiau“.

KAM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode