Parama dėkojame




Sprogimas

Jaunimo studijoms ir darbui regionuose populiarinti paskirstytos dar 268 stipendijos

stipEkonomikos ir inovacijų ministerija jau antri metai skiria tikslines stipendijas studijoms, susijusioms su aukštos pridėtinės vertės sektoriais. Šiemet šias stipendijas nuspręsta susieti su aukštųjų mokyklų aktyvumu vietos verslo bendruomenėse, integruojant studentus į darbo rinką.

200 eurų dydžio stipendijos STEM (angl. „science, technology, engineering, maths“) studijų krypčių studentams bus mokamos visus metus visą bakalauro studijų laikotarpį – 4 metus, taip siekiant motyvuoti jaunuolius nenutraukti studijų ir sieti tolesnę savo karjerą su tais miestais, kuriuose studijuojama.

Su auštosiomis mokyklomis regionuose pasirašytos bendradarbiavimo sutartys, kuriomis jos prisiėmė įsipareigojimus skirti papildomą dėmesį padedant tikslines stipendijas gaunantiems studentams užmegzti ryšius su verslo bendruomene per praktikos, stažuočių, pameistrystės programas.

Iš viso pasirašytos bendradarbiavimo sutartys su regionuose įsikūrusiomis 9 aukštosiomis mokyklomis, joms paskirstytos 268 tikslinės stipendijos. Daugiausia stipendijų skirta Klaipėdos ir Šiaulių valstybinėms kolegijoms – atitinkamai 71 ir 57. Klaipėdos universitetui skirtos 44 stipendijos, Vilniaus universiteto Šiaulių akademijai – 22, Alytaus kolegijai – 20, Panevėžio kolegijai – 17, Lietuvos aukštajai jūreivystės mokyklai – 13, Marijampolės ir Utenos kolegijoms – po 12.

„Vis dar trūksta realių mokslo ir verslo sinergijos žingsnių. Reikia palyginti nedaug iniciatyvos, kad studentai sukurtų profesinius ryšius su vietos įmonėmis ir įsitvirtintų darbo rinkoje. Stažuotės, pameistrystės ir kitos verslo patirties perėmimo veiklos jauniems žmonėms dar nebaigus studijų turėtų tapti kasdienybe. Todėl norime ne tik pritraukti daugiau jaunimo į STEM sritį, bet ir su verslo bei aukštųjų mokyklų pagalba motyvuoti dar studijų metu susirasti darbo vietą aukštos pridėtinės vertės ekonomiką kuriančiose įmonėse. Kuo anksčiau užsimegs ryšys su darbdaviais, tuo didesnė tikimybė, kad studentai pasirinks karjeros kelią vietos įmonėse“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Siekdama užtikrinti tvarų talentų ugdymą, 2020–2021 m. Ekonomikos ir inovacijų ministerija finansavo 260 tikslinių skatinamųjų 200 eurų dydžio stipendijų, taigi šiuo metu ministerija jau finansuoja 528 stipendijas.

Praėjusiais metais skyrus šias stipendijas, beveik du kartus padidėjo priėmimas į STEM krypties studijų programas, o jas rinkosi daugiau gabių moksleivių ir per mokslo metus perpus mažiau studentų metė studijas. Vienas tokios iniciatyvos sėkmės pavyzdžių – šiuo metu beveik pusė 2020 m. įstojusiųjų į Marijampolės informacinių sistemų technologijų ir kibernetinės saugos studijų programą studentų dirba pagal pasirinktą specialybę.

Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos duomenimis, apie 90 proc. programų sistemų, elektronikos inžinerijos ir robotikos, finansų matematikos studijų programų absolventų darbo vietą susiranda jau pirmuosiuose kursuose. Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų kartu su verslo įmonėmis, savivaldos institucijomis, „Investuok Lietuvoje“ atliktos regiono verslo apklausos parodė, kad 2019 ir 2020 m. visi baigę šias programas absolventai įsidarbino. Jie dirba valstybinėse ir privačiose įmonėse, teikiančiose elektronines paslaugas, pvz., bankuose, draudimo bendrovėse, taip pat įmonėse, kuriančiose programinę įrangą, pvz., informacines sistemas, duomenų bazes.

Inžinerijos, informatikos ar matematikos studijos šalyje vis dar nėra populiarios, nors labai paklausios darbo rinkoje. Šiuo metu platų inžinerinės krypties ar informacinių technologijų specialistų tinklą sudėtinga pasiūlyti ne tik į šalį pritraukiamiems investuotojams – šių darbuotojų trūksta ir vietos verslui. Ministerijos skiriamos tikslinės stipendijos yra viena iš priemonių šiai problemai spręsti.


Ekonomikos ir inovacijų ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode