Parama dėkojame




Sprogimas

Pasaulinio lygio molekulinės biologijos centro startas – su garbinga viešnia

garbingaKetvirtadienį skelbiamas simbolinis Europos molekulinės biologijos laboratorijos (EMBL) Partnerystės instituto veiklos Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre (VU GMC) startas. Ta proga į Vilnių atvyksta elitinės Europos mokslo institucijos vadovė – EMBL generalinė direktorė, profesorė Edith Herdt, kuri susitiks su švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene.

„Šio centro, kuris specializuojasi genų redagavimo srityje, atsiradimas Lietuvoje yra aukščiausias Lietuvos mokslininkų, ypač profesoriaus Virginijaus Šikšnio komandos, kompetencijų vykdyti pasaulinio lygio tyrimus pripažinimas. Tai rodo, kad mūsų šalis pasaulyje vis labiau atpažįstama kaip inovatyvi, gyvybės mokslų sferą plėtojanti valstybė, kurią savo karjerai renkasi pasaulinio lygio mokslininkai“, – sako ministrė J. Šiugždinienė.

Rugpjūtį aukščiausio lygio molekulinės biologijos mokslo žurnale publikuotas pirmasis Lietuvoje veikiančio centro bendradarbio Patrick Pausch straipsnis. Simboliška, kad tarp šios publikacijos bendraautorių – ir 2020 m. Nobelio premijos laureatė Jeniffer Doudna.

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre kuriamas EMBL Partnerystės institutas – tai pirma aukšto pasaulinio lygio mokslinė laboratorija mūsų šalyje, priklausanti Europoje kuriamam priešakinių tyrimų centrų tinklui. Ji išplės Lietuvos dalyvavimą tarptautinėje aukščiausio lygio molekulinės biologijos mokslinių tyrimų ir jų rezultatų pritaikymo erdvėje, leis Lietuvos gyvybės mokslų tyrėjams dar aktyviau siekti naujų mokslo atradimų ir kurti rinkai reikalingas inovacijas.

„Džiaugiamės turėdami galimybę bendradarbiauti su EMBL ir taip stiprinti mūsų mokslines kompetencijas, tarptautinę akademinę reputaciją, perkelti ir įgyvendinti gerąsias EMBL mokslinių tyrimų bei akademinės veiklos organizavimo praktikas. Viliamės, kad tai padės pritraukti išorinį finansavimą GMC vykdomiems moksliniams tyrimams iš nacionalinių ir tarptautinių konkursinių finansavimo šaltinių“, – sako VU GMC direktorius prof. Gintaras Valinčius.

Ministrė pabrėžia dar vieną svarbų finansinį tokio centro įkūrimo Lietuvoje aspektą – jame veiks konkurencinga tyrėjų atlyginimų sistema. „Tokiu būdu sudarome naujas galimybes Lietuvos talentams dirbti mūsų šalyje ir vykdyti aukščiausios klasės tyrimus gaunant panašų atlyginimą, kurį jie gautų dirbdami tarptautinėse EMBL partnerystės tinklo mokslo institutuose. Tai neabejotinai prisidės prie nacionalinės protų sugrąžinimo ir tarptautinių talentų pritraukimo į Lietuvą iniciatyvos, – pažymi ministrė. – Tikimės, kad tai taps gera pradžia siekiant sukurti konkurencingas sąlygas visiems Lietuvoje dirbantiems mokslininkams ir ateityje pasaulinio lygmens mokslininkų grupių skaičius tik augs.“

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre kuriamam Europos molekulinės biologijos laboratorijos partnerystės institutui, plėtosiančiam genų redagavimo technologijas, skiriama 6 mln. Eur. ES investicijų.

Naujajame analogų Lietuvoje neturinčiame EMBL partnerystės institute dirbs šešios aukšto lygio tarptautinės tyrėjų grupės, plėtosiančios ir stiprinsiančios priešakinę genų redagavimo technologiją, kurios vienas iš kūrėjų yra Lietuvos mokslininkas, VU GMC profesorius Virginijus Šikšnys.

Kuriant centrą bus įsigyta moksliniams tyrimams vykdyti reikalinga moderni ir specializuota laboratorinė įranga, kuri sustiprins VU GMC bendrą mokslinės infrastruktūros potencialą.


ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode