Sprogimas

Vyriausybė siūlo Seimui mėnesiui įvesti nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija

pasienyjeVyriausybė siūlo Seimui mėnesiui nuo vidurnakčio įvesti nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija.

„Matydami tą situaciją ir tas grėsmes, kurias vykdo Baltarusijos režimas, organizuodamas tokius organizuotus dalykus prie Lenkijos sienos, ir suvokdami, kad tokios grėsmės gali iškilti ir mums, matydami aiškias paraleles tarp tų įvykių, kurie vyksta pasienyje ir mūsų neteisėtų migrantų apgyvendinimo vietose, mes tikrai darysime ir darome viską, kad mūsų sienos būtų apgintos ir apsaugotos“, – nuotoliniame posėdyje antradienį sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Tikrai matome, kad kylant tokioms rizikoms mes turime reaguoti ir sudaryti prielaidas stiprinti mūsų sienos gynybą ir tai yra aiškios prielaidos skelbti nepaprastąją padėtį“, – pridūrė ji.

Toks siūlymas teikiamas Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje susitelkus šimtams migrantų. Pirmadienį jie nesėkmingai bandė patekti į Lenkiją.

Nepaprastoji padėtis galiotų pasienio ruože ir penki kilometrai į šalies gilumą nuo jo, taip pat migrantų apgyvendinimo vietose Kybartuose, Medininkuose, Pabradėje, Rukloje ir Vilniuje.

Į Lietuvą patekusiems ir šalyje apgyvendintiems migrantams būtų ribojama teisė susirašinėti, kalbėtis telefonu ir t.t., išskyrus galimybę kreiptis į valstybės institucijas ir įstaigas.

Taip pat nepaprastosios padėties režimas leis naudoti valstybės rezervo lėšas krizei spręsti.

Be kita ko, išliktų sustiprinta sienos apsauga, o nepaprastosios padėties teritorijoje būtų ribojamas transporto priemonių judėjimas be pasieniečių leidimo, galiotų draudimas atvykti į šią teritoriją, išskyrus gyventojus, taip pat turinčiuosius nekilnojamojo turto ir tai patvirtinančius dokumentus.

Tarnybos galėtų tikrinti transporto priemones ir asmenis, jų daiktus, siekiant surasti ir paimti neteisėtai laikomus ginklus, šaudmenis, sprogstamąsias ir kitas pavojingas medžiagas, sulaikyti įstatymų pažeidėjus.

„Judėjimo ribojimai pasienio ruože, plius penkių kilometrų atstume, susirinkimų ribojimai, taip pat numatyti ir komunikacijos ribojimai migrantų apgyvendinimo centruose ir, žinoma, didesnis kariuomenės įtraukimas. Mes manome, kad toks sprendimas yra proporcingas šiandieninei situacijai“, – teigė A. Bilotaitė.

Vyriausybės parengtą pasiūlymą dėl nepaprastosios padėties įvedimo kartu su premjere Ingrida Šimonyte antradienį po pietų aptars prezidentas Gitanas Nausėda.

Nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija dėl situacijos prie kaimyninės Lenkijos sienos, kur iš Baltarusijos pusės susitelkę keli tūkstančiai migrantų, pirmadienį pasiūlė įvesti Vidaus reikalų ministerija.

Sprendimą dėl nepaprastosios padėties įvedimo priima Seimas.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko per 4,2 tūkst. migrantų, tačiau rugpjūtį pasieniečiams pakeitus taktiką į šalį neįleisti dar beveik 6 tūkst. asmenų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode