Sprogimas

Nuo šiol draudžiamos elektroninių cigarečių kainų akcijos

cigareciuNuo pirmadienio prekybininkams draudžiama skelbti elektroninių cigarečių kainų akcijas, jas reklamuoti, pirkėjams duoti dovanų, prizus ar leisti šias cigaretes išbandyti nemokamai. 

Draudimas galios ir naujoms elektroninėms cigaretėms („Iqos“), pildikliams, skysčiams, žoliniams  rūkalams.  

Toks draudimas numatytas nuo lapkričio 1-osios įsigaliojusiose Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisose. 

„Tokia nuostata iki šiol taikyta tik tradiciniams tabako gaminiams, o dabar bus ir elektroninėms cigaretėms“, – BNS sakė Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo tarybos pirmininkė, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian. 

Anot jos, prekybininkai iki šiol šių cigarečių pirkimus skatinančių akcijų „masiškai neskelbė, bet atvejų pasitaikydavo“: „Dažniausiai kainų sumažinimą reklamuoja, smulkias dovanėles dalina“. 

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomojo direktoriaus Arno Neverausko teigimu, kol kas sunku įvertinti, kokias pasekmes numatyti ribojimai turės prekybininkams, bet vartotojams sumažins priėjimą prie informacijos apie elektronines cigaretes ir su jomis susijusius įrenginius. 

„Gal labiau reikėjo koncentruotis prie dabartinių ribojimų vykdymo kontrolę, kaip kad pavyzdžiui, socialiniais tinklais vis labiau plintančią elektroninę prekybą tiek elektroninėmis cigaretėmis, tiek kitais gaminiais“, – BNS komentavo A. Neverauskas. 

Jis įsitikinęs, kad tos prekybą elektroninėmis cigaretėmis skatinančios priemonės, kurios dabar bus draudžiamos, pasitaikydavo retai. 

Didžiausią elektroninių cigarečių parduotuvių tinklą Lietuvoje turinčios įmonės „Ecodūmas“ direktorius Edvinas Izokaitis BNS tvirtino, kad pataisos įmonei jokios įtakos nepadarys.

„Su elektroninėmis cigaretėmis elgėmės taip pat, kaip su kitais tabako produktais“, – sakė E. Izokaitis. 

Tačiau „Ecodūmo“ interneto svetainėje atskirai reklamuojamos kainų akcijos. E. Izokaitis teigė, kad tai išliks, nes svetainė administruojama iš Vokietijos ir Lietuvoje taikomi draudimai jai negalioja.  

„Tai ne mūsų puslapis“, – pabrėžė E. Izokaitis. 

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas „Ecodūmą“ už įvairius prekybos elektroninėmis cigaretėmis pažeidimus yra baudusi maždaug 10 kartų. 

ntakd.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode