Marcinkevičius




Karo akademijos kariūnai savo ištvermę tikrino eketėje

Vasario 10 d. Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos ketvirto kurso kariūnai šoko į ledinį Tapelių ežero, esančio Vilniaus rajone, vandenį, kad pasitikrintų savo ištvermę ir pademonstruotų fizinį pasirengimą. Tai – viena iš Lyderio ugdymo programos teminių išvykų, kurios metu tobulinamas kariūnų pasirengimas žiemos sąlygomis. Kol instruktoriai, karininkai ir kiti pratybų dalyviai, įsisukę į šiltus paltus, stebėjo ir laukė jaunuolių šuolio į eketę, kariūnai ruošėsi stingdančiam šalčiui vandenyje. Jų veiduose buvo matyti lengvas jaudulys, tačiau visi stengėsi atrodyti pasitikintys savimi juokaudami apie laukiantį iššūkį.

Kariūnų bataliono vado pavaduotojas majoras Paulius Diliūnas dar kartą visiems priminė, kaip tokiu atveju reikia elgtis, įveikti baimę ir šoką: „Svarbiausi yra trys dalykai: pirma, tinkamai pasiruošti, prieš šokant į vandenį gerai apšilti, antra, jau įšokus, svarbu nesutrikti, susidoroti su patiriamu šoku ir galiausiai, išlipus iš eketės, neleisti kūnui sustingti, stengtis judėti ir sušilti.“ Tada jis pats visa tai ir pademonstravo sušukęs „Už Tėvynę!“ ir įšokęs į kaustantį ledinį vandenį.

Pirmųjų kariūnų, išlipusių iš eketės, kolegos klausinėjo, ar vanduo šaltas, ir kiekvienas stengėsi atsakyti su humoru: „Truputį vėsu“, „Net nepajutau šalčio!“, „Tikėjausi, kad bus šalčiau“. Vis dėlto kai kurie pripažino, kad buvo išties šalta, ir kiek galėdami greičiau skubėjo persirengti ir sušilti. Kariūnai, šokdami į eketę, save drąsino ir dainuodami dainas apie Tėvynę, prašydami kitų palaikyti plojimais ar juokaudami apie ledinį vandenį. Netrukus jaunuoliai jau dalijosi savo įspūdžiais ir patirtimi: „Buvo tikrai šalta, bet to ir tikėjomės. Tik reikia žinoti, ką daryti tokioje situacijoje. Svarbiausia – nepanikuoti ir atlikti viską taip, kaip buvome mokomi.“

Mjr. P. Diliūnas, koordinuojantis Lyderio ugdymo programą, paaiškino, kodėl ši programa įgyvendinama akademijoje. „Ugdome lyderius, kurie sudėtingose situacijose, ekstremaliomis sąlygomis sugebėtų savarankiškai priimti profesionalus sprendimus, kurie nuolat tobulėtų, tiksliai ir kūrybingai spręstų problemas, įkvėptų kitus. Lietuvos karo akademijoje yra ugdomas karininkas – būsimas vadas lyderis, kuriuo norėtų sekti ir besąlygiškai pasitikėtų jo kariai ir visa tauta“, – sakė Kariūnų bataliono vado pavaduotojas majoras.

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija – vienintelė aukštoji mokykla Lietuvoje, suteikianti universitetinį ir karinį išsilavinimą, ugdanti karininkus lyderius. Akademijos misija – parengti motyvuotą ir pasirengusį vadovauti Lietuvos kariuomenės padaliniams karininką, ugdant jo kaip lyderio savybes, suteikiant profesinių žinių ir praktinių įgūdžių, reikalingų vadui.

KAM informacija

Robertos Mankutės tekstas

Ievos Budzeikaitės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode