Marcinkevičius




Į NATO vadovaujamą tarptautinę operaciją Afganistane išlydėti Lietuvos kariai

Sausio 10 d. Lietuvos kariuomenės Jungtiniame štabe Vilniuje į NATO vadovaujamą tarptautinę operaciją „Tvirta parama” (angl. Resolute Support Mission, RSM) Afganistane išlydėta 19 Lietuvos kariuomenės karių.

Jungtinio štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras, išlydėdamas karius palinkėjo išlikti budriais ir nepriekaištingai vykdyti jiems keliamas užduotis. „Pasirengimo etapas baigėsi, liko labai nedaug ir pradėsite vykdyti užduotis tarptautinėje operacijoje Afganistane. NATO vadovaujamos operacijos keliamos užduotys ir atsakomybė išlieka didelė. Žinau, kad kai kuriems jūsų Afganistanas jau pažįstamas, tačiau daugeliui tai bus nauja patirtis. Dalinkitės savo sukaupta patirtimi su Afganistano saugumo pajėgomis, kaupkite naudingas žinias Lietuvos kariuomenei, garsinkite Lietuvos vardą tarptautinėje bendruomenėje“, – renginio metu sakė generolas.

Išlydėtuvių ceremonijoje taip pat dalyvavo išvykstančių į tarptautinę operaciją karių vadai, artimieji, Jungtinio štabo kariai ir darbuotojai.

Lietuvos kariuomenės lėktuvu kariai į Afganistaną išvyks kitos savaitės pradžioje ir pakeis šiuo metu rotaciją baigiančius Lietuvos karius, kurie tarnauja operacijos štabe Kabule bei Vakarų regiono mokymo ir konsultavimo vadavietėje Herate. Planuojama, operaciją baigianti Lietuvos karių pamaina į Lietuvą sugrįš sausio pabaigoje.

Tarptautinė operacija Afganistane „Tvirta parama” pradėta 2015 m. sausio 1 d. Ši operacija – tai Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Asistance Force, ISAF) operacijos tąsa, kurios pagrindinis tikslas – mokyti, patarti ir remti Afganistano nacionalines saugumo pajėgų vadovybę, gynybos ir vidaus reikalų ministerijas. Iš viso Lietuvos kontingentą Afganistane sudaro dvidešimt vienas Lietuvos kariuomenės karys.

Lietuvos karių tarnybos vietos:

„Tvirta parama“ operacijos vadavietė (Kabulas)

NATO vadovaujamos tarptautinės operacijos „Tvirta parama“ vadavietė dislokuota Kabulo mieste. Kariai vykdo užduotis skirtinguose štabo skyriuose, pagal savo veiklos sritis. Šioje vadavietėje taip pat tarnauja Lietuvos karo policininkų grupė, kurie vykdo tarptautines karo policijos funkcijas kartu su Australijos ir JAV karo policininkais – užtikrina karių drausmę, vykdo nusikalstamų veikų, kitų teisės pažeidimų prevenciją. Du Lietuvos kariai užtikrina nacionalinio paramos elemento funkcijas, teikia logistinę paramą Afganistane tarnaujantiems Lietuvos kariams.

Vakarų regiono mokymo ir konsultavimo vadavietė (Heratas)

Vakarų regiono mokymo ir konsultavimo vadavietėje, kuri yra dislokuota Šiaurės Vakarų Afganistane, šalia Herato miesto, tarnauja penki Lietuvos kariai iš skirtingų kariuomenės padalinių. Kariai vykdo užduotis skirtinguose štabo skyriuose, pagal savo veiklos sritis.

KAM informacija

Kpt. Tomo Pakalniškio nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode