Sprogimas

Asmeninė šeimos istorija atvedė iki akademijos Mažeikiuose įkūrimo

Jau ne viena istorija byloja, kad moterys keičia sritį ir kuria verslus, kai tapusios mamomis susiduria su savęs paieškomis, darbo ir šeimos balanso, savirealizacijos, tačiau tuo pačiu ir randa energijos bei ryžto imtis naujų veiklų. Todėl labai dažnai pasibaigus motinystės atostogoms moterys keičia darbo sritį, siekia išbandyti save kitose srityse. Ši istorija kitokia. Mama save atrado ir atradusi atidaro verslą mažame miestelyje.

Džiugiomis naujienomis dalinamės su straipsnio autore mažeikiške Agne Kubiliene, kuri nuo kovo mėnesio atidaro Mažeikiuose Family Lab Academy – visuminio ugdymosi šeimai akademiją ir kvies šeimas, mamas ir tėčius, senelius į inovatyvius, kūrybiškus ir pilnus tyrinėjimo užsiėmimus bei skatins kurti su vaikais kokybišką ir turiningą laiką, bei Jovita Starkute, Family Lab Academy įkūrėja.

Pasidalinkite savo asmenine istorija, įkvėpusia tave padėti kitoms šeimoms.

Mūsų šeimos istoriją sunku papasakoti trumpai, per paskutinius pusę metų intensyviai keliavome ir vis dar keliaujame link tikslo, kad Jonas pradėtų kalbėti.Girdėjau daug įvairių nuomonių apie savo vaiko nekalbėjimą ir jo priežastis, ne su visomis norėjau sutikti, ieškojau geriausių ir tinkamiausių sprendimo būdų mums. Ieškojau informacijos ir specialistų, kas mums gali padėti. Šis žingsnis vienas iš sunkesnių, kartais atrodo atsimuši į sieną. Noriu pasidalinti patirtimi su šeimomis kurioms taip pat reikia informacijos apie vaikų raidą. Meilė vaikams mane įkvėpė suburti komandą kuri gali padėti vaikams ir tėvams. Išgirsti Jono pasakyti žodžiai tik dar labiau skatina toliau dirbti, domėtis ir būtinai dalintis, kad kuo daugiau mūsų būtų laimingesnių. Kaip teigia Agnė Kubilienė, “mano kelionė iki šios bendruomenės nebuvo trumpa. Ji prasidėjo su sprendimų ir galimybių paieškomis, kai pirmasis sūnus būdamas dvejų metų beveik nekalbėjo, tarė labai mažai garsų. Konsultuodamasi su ergoterapijos specialistais, logopedais, vaikų raidos specialistais, supratau, kad noriu padėti šeimoms, kad joms nereikėtų eiti tokio kelio, noriu atvesti į miestą tokius užsiėmimus, kuriuos turi Family Lab Academy, kuriuose ir atradau atsakymus bei pažintis, kaip galiu padėti ne tik savo sūnui, bet ir kitoms šeimoms.

Ar ši istorija lėmė, jog Family Lab Academy frašizė atiduota ir į Mažeikius?

„Kai susipažinau su Agne, mane įkvėpė jos asmeninė istorija, ji buvo labai artima manajai, tos paieškos ir tas tikėjimas savo motinystės instinktais. Jau klausant suvokiau, jog ši moteris, mama, švietimo praktikė gali padėti ir kitoms šeimoms šiame krašte augti ir tobulėti“, – teigia Jovita Starkutė, Family Lab Academy įkūrėja. „Family Lab Academy – visuminio ugdymosi šeimai akademija ir gimė mano motinystės laikotarpiu, kai suvokiau, kad informacijos ankstyvajame amžiuje yra labai daug, teorijų ir praktikų dar daugiau, todėl be galo sunku atsirinkti. Turėdama reikalingas žinias ir patirtis supratau, kad noriu burti profesionalų pedagogų, švietimo praktikų ir ankstyvojo ugdymo specialistų bendruomenę skirtinguose miestuose, kad kurtume ir dalintumėmes pedagoginėmis žiniomis, patirtimis su kitomis šeimomis ankstyvajame ugdyme bei įkvėptume per kokybiško laiko kūrimą su savo vaikais juos tapti geriausiais tėvais tik savo vaikams“, – teigia Jovita Starkutė.

Kaip vystosi verslas? Kokioje stadijoje esate? Su kokiais iššūkiais susiduriate?

Šiuo metu ruošiame patalpas naujiems mūsų visų namams, tokie rūpesčiai vienas malonumas. Šiame žingsnyje prašau prisidėti ir jau esamus komandos narius, man svarbi jų nuomonė, norai. Turime turėti vietą kurios nenorėsime palikti, teigiamos emocijos atneša gerų rezultatų. Ruošiame įvairiausias priemones, kad mūsų mažieji tyrinėtojai turėtų kur pasmalsauti, susipažinti su pasauliu kitaip.. Komandoje dar trūksta specialistų, mokytojų. Čia vienas iš didesnių iššūkių, turime daug kvalifikuotų kraštiečių išvykusių į kitus miestus. Tačiau tikiu, kad kažkur slepiasi ambicingi, kūrybingi mokytojai kurie taip pat ieško naujų iššūkių ir nori prisidėti prie didelės Family Lab Academy šeimos.

Ar gerais tėvais tampame ar reikia mokytis jais būti?

Mokytis būti tėvais tikrai reikia mokytis. Tačiau tai labai priklauso nuo mūsų pačių vaikystės patyrimų, nuostatų ir pasirinktų gyvenimo vertybių. Tačiau būti geriausiais tėvais tik savo vaikams be lyginimosi, konkurencijos ir kito pašalinio triukšmo - tikrai reikia mokytis. Manau, jog nei vienas negimstame būdami tėvais, to mokomės augdami, būdami bendruomenėse, dalindamiesi. Todėl įkvėpti tėvus, motyvuoti kokybiško ir turiningo laiko kūrimui, vaikų ugdymui ankstyvajame ugdymui - mūsų misija, kuri turi būti tęsiama ir Mažeikiuose”, - džiaugiasi Jovita Starkutė.

Galiu tik paantrinti Jovitai, gerais tėvais būti mokomės. Tai lyg studijuoti universitete tik dažnu atveju studijos trunka tam tikrą laikotarpį, o būti gerais tėvais mokysimes visą gyvenimą, situacijos, potyriai mus vis išmoko naujų dalykų, keičiasi gyvenimo ritmas, kuris taip pat priverčia mus elgtis kitaip. O visiems kartu pasiekti rezultatų tikrai daug paprasčiau.

O visus norinčius susipažinti su kovo mėnesį atidaroma akademija bei atvirų durų dienų užsiėmimais, kviečiame apsilankyti www.familyacademy.lt/mazeikiai

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode