Parama dėkojame




Sprogimas

Mylėk savo artimą kaip save patį: ar tikrai mokame save mylėti ir savimi pasirūpinti?

Rūpintis savimi ir gerinti savo gyvenimo kokybę – toli gražu ne egoizmas. Jeigu su kitais turime elgtis kaip su savimi, pirmiausia verta susimąstyti, kaipgi mes su savimi elgiamės? Ar rūpinamės savo vidumi ir aplinka? Ar ieškome pagalbos, kai mums sunku? Ar siekiame įgyvendinti savo tikslus ir svajones?

 

Markas ir Andžela Černofai (Marc and Angel Chernof) knygoje „Tūkstantis su viršum mažų dalykų, kuriuos laimingi ir sėkmingi žmonės daro kitaip“ (1,000+ Little Things Happy, Successful People Do Differently) rašo apie dalykus, kuriuos visi esame įpratę daryti pagal tam tikras normas ar įpročius, net nesusimąstydami, kad galime elgtis ir kitaip. Tinklalapyje collectivelyconsious.com pateikiama 30 dalykų iš šios knygos, kurie gali pakreipti mūsų gyvenimą kokybiškesne linkme. Galbūt kai kuriuos šių dalykų žinome, tačiau niekaip jų nepritaikome savo kasdienybėje. Tad kodėl pagaliau nepabandžius?

#1. Leiskite laiką su tinkamais žmonėmis. Tai yra žmonės, kurie jums patinka, kurie jus myli ir vertina, kurie skatina jus tobulėti sveikais ir įdomiais būdais. Su šiais žmonėmis jaučiatės gyvesni, šie žmonės jus vertina ne vien už tai, kas esate, bet ir už tai, kuo norite būti, besąlygiškai.

#2. Pradėkite spręsti savo problemas. Ne jūsų problemos byloja apie jus, o tai, kaip į jas reaguojate ir kaip su jomis tvarkotės. Sunkumai neišnyks, jei nesiimsite veikti. Darykite, ką galite, tada, kada galite, ir įvertinkite tai, ką jau padarėte. Svarbu mažyčiais žingsneliais eiti teisinga kryptimi, žingsnis po žingsnio. Šie žingsniai svarbūs – jie tampa jardais ir myliomis.

#3. Būkite su savimi dėl visko atviras. Būkite atviras su savimi dėl to, kas yra teisinga, kaip ir dėl to, ką reikėtų keisti. Būkite nuoširdus dėl to, ką norite pasiekti ir kuo norite tapti. Būkite atviras ir nuoširdus dėl kiekvieno savo gyvenimo dalyko. Jūs esate tas vienintelis žmogus, kuriuo galite visada pasitikėti. Atraskite savo dvasioje tiesą, kad žinotumėte, kas esate. Kai ją atrasite, geriau suprasite, kur dabar esate ir kaip čia patekote, ir būsite labiau pasirengę suvokti, kur norite eiti, ir eiti ten.

#4. Tegu jūsų pačių laimė tampa prioritetu. Jūsų poreikiai yra svarbūs. Jeigu savęs nevertinate, savimi nesirūpinate ir savęs nesaugote, sau kenkiate. Prisiminkite: įmanoma pasirūpinti savimi, tuo pačiu metu rūpinantis ir šalia esančiaisiais. O kai jūsų poreikiai bus patenkinti, jūs daug labiau galėsite padėti tiems, kam jūsų labiausiai reikia.

#5. Būkite savimi, tikruoju savimi, išdidžiai. Stengdamiesi būti kuo nors kitu tiesiog eikvojate savo galimybes. Naudokitės savo mintimis, jėgomis ir grožiu, kurių niekas kitas neturi. Būkite žmogumi, kuriuo žinote esąs, geriausiai, kaip tik galite. Svarbiausia – būkite tikruoju savimi.

#6. Pradėkite pastebėti dalykus aplink save ir gyventi dabartyje. Esamasis laikas – stebuklas. Dabar yra vienintelis laikas, kurį užtikrintai turite. Dabar yra gyvenimas. Nustokite galvoti apie tai, kaip viskas bus šaunu ateityje. Nustokite trypinėti ties tuo, kas nutiko ar nenutiko praeityje. Išmokite būti čia ir dabar, gyvenimą patirkite jam vykstant. Būkite dėkingi pasauliui už visą jo grožį dabar.

#7. Pradėkite vertinti pamokas, kurių jus išmokė jūsų klaidos. Klaidos yra normalu, jos yra pažangos pakopos. Jei kartkartėmis nepatiriate nesėkmės, vadinasi, jūs nepakankamai stengiatės ir nesimokote. Rizikuokite, suklupkite, nukriskite, tada kilkite ir bandykite vėl. Įvertinkite tai, kad jūs stengiatės, mokotės, augate ir tobulėjate. Pastebimi pasiekimai aiškiausiai suvokiami ilgo nesėkmių ruožo pabaigoje. Kokia nors „klaida“, kurios bijote, gali būti nuoroda į jūsų iki šiol didžiausią pasiekimą. 

#8. Pradėkite būti mandagus su savimi. Jei turėtumėte draugą, kuris su jumis kalbėtų taip, kaip jūs kartais su savimi kalbatės, kiek ilgai tą žmogų laikytumėte draugu? Tai, kaip elgiatės su savimi, kitiems yra pavyzdys to, kaip su jumis elgtis. Mylėkite save, ir kiti jus mylės.

#9. Pradėkite džiaugtis tuo, ką jau turite. Daugumos mūsų problema ta, kad galvojame, jog laimingi būsime tada, kai pasieksime tam tikrą gyvenimo lygį, kurį kiti neva jau yra pasiekę – kai dirbsime savo asmeniniame kabinete arba kai turėsime namą ant jūros kranto kaip tas draugo draugas. Tačiau šiems dalykams reikia laiko, o juos pasiekę ar turėdami, tikriausiai norėsime kažko daugiau. Taip galima ir visą gyvenimą nugyventi – vis dirbant dėl kažko naujo, nestabtelint pasidžiaugti tuo, ką turite dabar. Kasryt, vos prabudę, skirkite kelias akimirkas pasidžiaugti tuo, kur esate ir ką turite.

#10. Pradėkite kurti savo pačių laimę. Jei laukiate, kol kas nors kitas padarys jus laimingus – praleidžiate pačios laimės galimybę. Šypsokitės, nes galite šypsotis. Rinkitės laimę. Būkite tais pokyčiais, kuriuos norite matyti pasaulyje. Būkite laimingi tokie, kokie esate dabar, ir leiskite savo teigiamam nusiteikimui įkvėpti jus rytojui. Laimė dažnai randama ten ir tada, kur ir kada nusprendžiate jos ieškoti. Jei ieškote laimės esamomis aplinkybėmis, galiausiai ją rasite. Tačiau jei nuolat ieškote preteksto liūdesiui ir nusivylimui, juos rasite taip pat.

#11. Pradėkite įgyvendinti savo sumanymus ir svajones. Gyvenime dažniausiai pasiseka ne sulaukus galimybės, o ja pasinaudojus. Niekada nebūsite šimtu procentų tikras, kad jums pasiseks, tačiau galite būti tikras, kad jums nepasiseks, jei nieko nedarysite. Daugeliu atveju tiesiog turite veikti! Nesvarbu, kaip dalykai pasisuks, viskas bus taip, kaip turėtų būti – arba jums pasiseks, arba ko nors išmoksite. Tad abiem atvejais bus naudos.

#12. Pradėkite tikėti, kad esate pasirengęs kitam žingsniui. Jūs ir esate pasirengęs. Tik pagalvokite apie tai. Esamuoju metu jūs turite viską, ko jums reikia, kad žengtumėte kitą mažą tikrą žingsnį pirmyn. Džiaukitės jūsų kelyje pasitaikančiomis galimybėmis ir priimkite iššūkius – tai yra dovanos, padedančios jums augti.

#13. Pradėkite kurti naujus santykius vedami teisingų priežasčių. Užmegzkite pažintis su nuoširdžiais žmonėmis, kuriais galima pasitikėti, kurie vertina jus tokius, kokie esate ir kokie norite tapti. Rinkitės draugus, kuriais didžiuojatės, kuriuos jums garbė pažinoti, kuriuos gerbiate ir kurie jus myli bei gerbia. Ir atkreipkite dėmesį į tai, ką žmonės daro, kadangi žmogaus veiksmai yra svarbesni nei žodžiai ar tai, kaip apie juos atsiliepia kiti.

#14. Suteikite naujiems pažįstamiems galimybę. Skamba šiurkščiai, tačiau ne visi draugai išlieka draugais. Žmonės ir prioritetai keičiasi. Vieniems santykiams nykstant, auga kiti. Natūraliai paleisdami nebesivystančius senus santykius su draugais, vertinkite galimybę megzti naujas draugystes. Naudokitės naujomis pažintimis kaip keliu į nepažįstamą teritoriją. Būkite pasiruošę mokytis, priimti iššūkius ir sutikti žmonių, kurie gali pakeisti jūsų gyvenimą.

#15. Pradėkite konkuruoti su ankstesniuoju savimi. Leiskitės būti įkvepiami kitų žmonių, vertinkite kitus žmones, tačiau žinokite, kad konkuruoti su kitais tėra laiko gaišimas. Vienintelis žmogus, su kuriuo konkuruojate, esate jūs pats. Jūs konkuruojate dėl buvimo geriausiais, kokie tik galite būti. Siekite būti geresnis ir daryti geriau, negu darote pats.

#16. Pradėkite džiaugtis kitų žmonių pasiekimais. Pradėkite pastebėti, kokias kitų žmonių savybes ir poelgius mėgstate, ir pasakykite jiems. Įvertindami, kokie nuostabūs žmonės jus supa, tampate produktyvesni, labiau patenkinti ir taikesni. Atvirai rodykite savo dėkingumą kitiems. Netruksite pastebėti, kad žmonės, kurių pasiekimais džiaugiatės, džiaugiasi ir jūsiškiais.

#17. Pradėkite ieškoti šviesiosios sudėtingų aplinkybių pusės. Kai būna sunku ir jaučiatės nusiminę, keliskart giliai įkvėpkite ir pažvelkite į šviesiąją reikalo pusę, nors tai būtų ir mažyčiai vilties spindulėliai. Priminkite sau, kad patirdami sunkumų galite tapti (ir tapsite) stipresni. Ir nepamirškite to, ką turite ir pasiekėte – visų dalykų, kurie jūsų gyvenime yra geri ir teisingi. Susitelkite į tai, ką turite, o ne į tai, ko neturite.

#18. Pradėkite sau ir kitiems atleisti. Visi buvome įskaudinti savo pačių ir kitų sprendimų bei poelgių. Šių patirčių sukeliamas skausmas yra natūralus, tačiau kartais užsilieka per ilgai. Mes kas kartą išgyvename skausmą ir negalime jo paleisti. Vienintelis vaistas yra atleidimas. Tai nereiškia, kad jūs ištrinate praeities įvykius ar pamirštate tai, kas nutiko. Tai reiškia, kad jūs paleidžiate apmaudą ir skausmą ir renkatės iš praeities įvykio pasimokyti bei gyventi toliau.

#19. Pradėkite padėti aplinkiniams. Rūpinkitės žmonėmis. Parodykite jiems kelią, jei žinote geresnį. Kuo daugiau padėsite kitiems, tuo labiau jie norės padėti jums. Meilė ir gerumas gimdo meilę ir gerumą. O tai sklinda ir dauginasi.

#20. Pradėkite klausytis savo vidinio balso. Jei jums tai padeda, aptarkite savo mintis su artimiausiais žmonėmis, tačiau suteikite sau pakankamai laisvės kliautis savo intuicija. Būkite sau atviri. Sakykite tai, ką jaučiate, kad turite sakyti. Darykite tai, ką širdyje jaučiate esant teisinga.

#21. Pradėkite jausti savo įtampos lygį ir darykite pertraukas. Sulėtinkite tempą. Kvėpuokite. Leiskite sau sustoti, permąstyti situaciją ir judėti toliau su didesniu aiškumu ir tikslu. Kai esate labiausiai užsiėmę, mažas atokvėpis gali pagyvinti jūsų protą ir padidinti pajėgumą. Šios mažos pertraukėlės padės jums atgauti aiškų protą ir blaiviai pažvelgti į tai, ką jau padarėte, idant būtumėte tikras, kad jūsų veiksmai atitinka jūsų tikslus.

#22. Pradėkite pastebėti mažų dalykų grožį. Užuot laukę nutinkant didelių dalykų – vedybų, vaikų, paaukštinimo pareigose, laimėjimo loterijoje – raskite laimę mažuose kasdien nutinkančiuose dalykuose. Mažų gražių dalykų kasdienybėje apstu: puodelis ramiai geriamos kavos ar arbatos ryte, nuostabus namie ruošto maisto kvapas, pasidalinimas įspūdžiais ir jausmais su artimu žmogumi, laikymasis už rankų su mylimu žmogumi ir daugybė kitų. Šių mažų malonumų ir džiaugsmų kasdienybėje pastebėjimas smarkiai keičia gyvenimo kokybę.

#23. Pradėkite priimti netobulus dalykus. Prisiminkite – „tobulas“ priešinga sąvokai „geras“. Vienas didžiausių iššūkių žmonėms, norintiems geriau gyventi ir padaryti pasaulį geresnį, yra mokymasis priimti dalykus tokius, kokie jie yra. Kartais geriau priimti ir vertinti pasaulį tokį, koks jis yra, ir žmones tokius, kokie jie yra, negu stengtis padaryti taip, kad visi ir viskas atitiktų neįmanomą idealą. Ne, jūs neturite priimti vidutiniškumo gyvenime, tačiau turite mokytis mylėti ir vertinti dalykus, kai jie yra toli nuo tobulybės.

#24. Imkite kasdien veikti siekdami savo tikslų. Prisiminkite, kad ir ilgiausia kelionė prasideda vienu žingsneliu. Kad ir apie ką svajotumėte, pradėkite daryti mažus, logiškus žingsnius kasdien, kad tai, ko siekiate, taptų tikrove. Išsijudinkite irdarykite. Kuo sunkiau dirbsite, tuo labiau jums seksis. Nors daugelis mūsų tam tikrame gyvenimo tarpsnyje nusprendžiame, kad norėtume įgyvendinti savo pašaukimą, tik nedaugelis pačių sumaniausiųjų iš tiesų dėl to stengiasi. „Stengiasi“ reiškia, kad nuosekliai skiria savo laiką ir pastangas siekdami galutinio rezultato.

#25. Tapkite atviresnis dėl to, kaip jaučiatės. Jei jums skauda, suteikite sau reikalingą erdvę ir laiką skaudėjimui, tačiau kalbėkite apie tai. Kalbėkitės su artimiausiais žmonėmis. Pasakykite jiems tiesą apie tai, kaip jaučiatės. Leiskite jiems jus išklausyti. Toks paprastas dalykas kaip pasipasakojimas ir pasidalinimas jausmais yra pirmasis žingsnis geresnio jautimosi link.

#26. Tapkite visiškai atsakingas už savo gyvenimą. Priimkite atsakomybę už savo pasirinkimus ir klaidas ir noriai imkitės reikiamų žingsnių juos gerinti. Arba jūs priimate atsakomybę už savo gyvenimą, arba ją prisiims kažkas kitas. O kai už jūsų gyvenimą atsakingas bus kažkas kitas, jūs tapsite priklausomas nuo to kito žmogaus minčių ir svajonių, užuot vadovavęsi savo pačių mintimis ir svajonėmis. Jūs esate vieninteliai, kurie gali tiesiogiai kontroliuoti savo gyvenimą. Ne, tai nebus lengva. Kiekvienas žmogus prieš save turi daugybę aplinkybių ir kliūčių. Tačiau jūs turite prisiimti atsakomybę už savo padėtį ir tas kliūtis įveikti. Jei nesirenkate atsakomybės, renkatės pasyvų egzistavimą.

#27. Aktyviai puoselėkite svarbiausius santykius jūsų gyvenime. Suteikite tikro, nuoširdaus džiugesio savo ir mylimų žmonių gyvenimams tiesiog be progos pasakydami, kiek daug tie žmonės jums reiškia. Negalite būti patys svarbiausi visiems, tačiau galite būti patys svarbiausi keliems žmonėms. Nuspręskite, kokie tai žmonės jūsų gyvenime ir elkitės su jais kaip su brangiausiu gyvenimo turtu. Prisiminkite, kad jums nereikia tam tikro skaičiaus draugų, tik kelių draugų, dėl kurių galite būti tikri.

#28. Koncentruokitės į dalykus, kuriuos galite kontroliuoti. Negalite visko pakeisti, tačiau visuomet galite pakeisti tam tikrus dalykus. Laiko, talento ir emocinės energijos švaistymas dalykams, kurių negalite kontroliuoti ar pakeisti, yra receptas norint jausti nusivylimą, kančią ir sąstingį. Investuokite savo energiją ir laiką į dalykus, kuriuos galite kontroliuoti, pakeisti, ir pradėkite tai daryti dabar.

#29. Telkite dėmesį į teigiamų rezultatų galimybę. Pirmiausia tikėkite, kad galitepadaryti, o tada jau būsite pajėgūs iš tiesų tai įgyvendinti. Tam, kad išsklaidytumėte negatyvias mintis ir gniuždančius jausmus, turite ugdytis jiems prieštaraujančius, pozityvius jausmus ir tikėjimą, kurie yra stipresni ir galingesni.

Įsiklausykite į savo mintis ir pakeiskite negatyvias teigiamomis. Nepaisydami to, kokia jums atrodo esama situacija, koncentruokitės į tai, kas, jūs norite, kad įvyktų, ir ženkite pozityvų žingsnį to link. Ne, jūs negalite kontroliuoti visko, kas jums nutinka, tačiau galite kontroliuoti tai, kaip jūs į įvykius reaguojate. Kiekvieno žmogaus gyvenimas turi teigiamų ir neigiamų aspektų, tačiau, žvelgdami į tai kaip į visumą, laimingi ir sėkmingi būsite ir jausitės priklausomai nuo to, į kokius gyvenimo aspektus koncentruojatės.

#30. Pastebėkite, kokie šiuo metu esate turtingi. H. D. Thoreau yra pasakęs: „Turtas yra gebėjimas pilnai patirti gyvenimą.“ Net kai metas yra labai sunkus, svarbu situaciją matyti iš perspektyvos. Vakar nenuėjote miegoti alkanas. Nemiegojote lauke. Šįryt galėjote pasirinkti, kaip apsirengti išeinant iš namų. Tikriausiai šiandien neišliejote daug prakaito. Turite galimybę gerti švarų vandenį. Turite galimybę gauti medicininę priežiūrą. Turite internetą. Galite skaityti. Kai kurie pasakytų, kad esate neapsakomai turtingi, tad nepamirškite būti dėkingi už viską, ką iš tiesų turite.

Parengta pagal collectivelyconscious.net

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode