Sprogimas

E. Arutiunian: „Pripažįstu, buvo gėda prašyti pagalbos“

Kovo mėnesį virtualioje erdvėjevykęsVilniaus Karaliaus Mindaugo „Lions“ klubo ir Išsėtinės sklerozės draugijos „Feniksai“ braziliškosios kultūros paramos vakaras buvo itin sėkmingas. Jis skirtas „Feniksų“ draugijos narei Elžbietai Arutiunian, sergančiai išsėtine skleroze –lėtine degeneracine centrinės nervų sistemos liga. Projekto metu surinktų lėšų pakaks net 70 treniruočių „KinisiForo“ treniruokliu.

Projektas suteikia galimybę Elžbietai toliau sėkmingai tęsti kūną stiprinančias ir galimybę vaikščioti atkuriančias treniruotes. „Sulaukiau labai didelio atsako iš artimųjų, daug skambučių ir begalinio palaikymo – iš tiesų, neįtikėtina, kaip aktyviai žmonės prisidėjo prie šio projekto“, – džiaugiasi E. Arutiunian. Jos teigimu, šis projektas, ypač pandemijos laikotarpiu, padėjo suvokti, kad dažnas asmuo yra linkęs užsidaryti savyje ir nė neįsivaizduoja, ką tuo metu išgyvena kiti, kai apie tai nėra kalbama. Elžbieta pripažįsta, kad kartais prašant pagalbos apima gėdos jausmas, nesinori rodyti silpnumo, tačiau mes visi privalome dalytis rūpesčiais. Mus supa daugybė šiltų ir gerų žmonių ir jie yra pasiruošę palaikyti, ištiesti pagalbos ranką sunkiu momentu.

Eisenos sutrikimų turintiems asmenims pagalbą teikia unikalus robotizuotas „KinisiForo“ treniruoklis, jis treniruoja viršutines ir apatines galūnes, stiprina torso ir daugelį kitų raumenų grupių. Būtent tokią galimybę E. Arutiunian suteikia fizinės gerovės centras, kuriame yra vienas iš dviejų „KinisiForo“ treniruoklių Lietuvoje. Centro direktorės Dianos Statkevičiūtės teigimu, tai vienintelis elipsinis treniruoklis, atpažįstantis staigų raumenų įsitempimą ir nesustojantis veikti. Pats treniruoklis nustato judesį, kurį žmogus turi atkartoti. Treniruotės žmogui suteikia galimybę efektyviai gydyti spastiškumą, pagerinti žingsnio koordinacijąir sėkmingai judėti.

Virtualus braziliškosios kultūros paramos vakaras teikė džiaugsmą ne tik Elžbietai, bet ir renginio dalyviams. Nuotoliniu būdu sukurti puikią nuotaiką– iššūkis, tačiau vakaro dalyviai parodė išties didelį susidomėjimą ir aktyvumą – buvo pasiruošę braziliškos atributikosir dalyvavo užduotysevisą vakarą.Svarbiausiu renginio akcentu tapo kapueiros (portugališkai –capoeira)– brazilų kovos meno su šokio ir muzikos elementais treniruotė, kurią vedė Elžbietos vyras kapueiros treneris Vilenas.

Vilniaus Karaliaus Mindaugo „Lions“ klubo prezidentė Joviltė Beržanskytė teigia, kad šis projektas išpildė daugiau lūkesčių, nei buvo numatyta, todėl tokio pobūdžio teminius renginius tikimasi paversti kasmetiniais.Šių projektų metu visuomenė kviečiama plačiau susipažinti su išsėtine skleroze irgalimybe prisidėti prie pagalbos sergantiesiems.

Nuotr. iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode