Sprogimas

S. Samoškienė: „Žengti į priekį su naujovėmis“

 Birutė ŠNEIDERAITIENĖ

 „Optimizmas ir nuoseklus tikslo siekimas anksčiau ar vėliau atneša teigiamus rezultatus“, – taip kalba „ORLEN Lietuva“ profesinės sąjungos pirmininkė Sonata Samoškienė. Įmonėje moteris dirba 27 metus, o profesinės sąjungos pirmininkės pareigas eina tik nuo birželio 1-osios. Antrąjį savo naujųjų pareigų pusmetį pradėjusi pirmininkė teigia, jog šis darbas reikalauja daug kantrybės, ramybės bei blaivaus proto.

– Papasakokite apie save: iš kur kilusi, kokioje šeimoje augote, kur mokėtės, ką studijavote, kur dirbote, apie dabartinę šeimą.

– Gimiau ir augau nuostabioje vietoje, Šilutės mieste, kur netoli Kuršių marios. Tėvų rūpesčiu apsupti šeimoje augome trys vaikai. 1978 m. atvažiavome gyventi į Mažeikius. Po mokyklos baigimo, kaip daugelis mano pažįstamų tuo metu, pasirinkau darbą Mažeikių naftoje (šiuo metu „ORLEN Lietuva“). Sukūriau šeimą, turiu du puikius jau suaugusius vaikus, įgijau aukštąjį neuniversitetinį išsilavinimą.

– Prieš pusmetį Jus išrinko didelės bendrovės – „ORLEN Lietuva“ – profesinės sąjungos pirmininke. Koks tai darbas? Kiek tam turi įtakos ankstesnis Jūsų darbas bendrovėje?

– Turiu pasakyti, kad pradžioje nelengva, tačiau visuomet laikausi savo nuomonės – optimizmas ir nuoseklus tikslo siekimas anksčiau ar vėliau atneša teigiamus rezultatus. Darbas, reikalaujantis begalinės kantrybės, ramybės ir „blaivaus“ proto, apie stresą ir paniką negali būti nė kalbos. Tai aktyvus komandinis ir pasitikėjimu pagrįstas darbas.

Įmonėje išdirbau 27 metus, didelis kolektyvas, daug minčių, noras viską daryti gerai, išnaudoti visas galimybes, nemažai idėjų, kurias norėjosi įgyvendinti... Šie darbo metai suteikė galimybę geriau suprasti darbuotojų lūkesčius, nuolatinis susidūrimas su iššūkiais išugdė manyje tvirtą charakterį, aktyviai įsisukau į profesinės sąjungos veiklą, tapau tarybos nare. Kaip ir minėjau, tikslo siekimas labai svarbu. Būdama čia, galiu daryti tai, kas svarbu visiems. Esamas darbas kardinaliai kitoks, įdomus ir kitokios patirties duodantis nei ankstesnis.

– Ką pavyko padaryti per minėtą pusmetį?

– Pirmasis pusmetis – man tai svarbus laikotarpis, nes sukūrėme naują komandą. Įdomu, nes gimsta nauji darbai ir siekiai, kurie įkvepia eiti į priekį. Didelis iššūkis yra tai, kad per šį laikotarpį turėjome su darbdaviu sutarti ir pasirašyti net dvi kolektyvines sutartis. Tai „ORLEN Lietuva“ darbuotojų kolektyvinė sutartis ir UAB „EMAS“ kolektyvinė sutartis. Dalyvavome tarptautiniuose ES projektuose, kurie reikalavo atsakingumo, užėmė nemažai laiko, ruošiant ataskaitas ir pranešimus pagal tam tikrus reikalavimus. Neseniai užpildėme paraišką dalyvauti naujame tarptautiniame ES projekte. Tikiuosi, kad turėsime galimybę tobulėti ir plėsti akiratį.

Vykome į kelionę į Lenkiją, Plocką, kurią profesinės sąjungos nariams organizavo darbdavys. Mums šis vizitas labai svarbus, nes buvo puiki proga susitikti su Lenkijos profsąjungų atstovais.

– Kokie ateities planai profesinės sąjungos veikloje?

– Žengti į priekį su visomis naujovėmis, turėti (sukurti) planą, kaip profesinė sąjunga turėtų tobulėti, plėsti akiratį, siekti vis geresnių rezultatų susitarimuose su darbdaviu dėl darbuotojų gerovės, įnešti aiškumo, supratimo profesinės sąjungos veikloje, mokytis, suprasti ir mokyti kitus apie profesinės sąjungos naudą.

– Kokie santykiai su bendrovės administracija? Kaip sprendžiate bendrus, abiems pusėms aktualius, klausimus?

– Mano nuomone, profesinė sąjunga yra ne „karo laukas“, puiku, kai profesinė sąjunga ir darbdavys yra ne priešininkai, o bendraminčiai, siekiantys to paties tikslo – pagerinti sąlygas dirbantiesiems, užtikrinti didesnes socialines garantijas. Vertinu dalykišką, konstruktyvų ir produktyvų bendradarbiavimą.

– Ką naujos pareigos davė Jums, kaip asmeniui?

– Nauji darbo iššūkiai leido man tobulėti kaip žmogui, realizuoti save, savotiškos patirties, kurią gali pritaikyti daugumai gyvenimo situacijų.

– Kas Jūsų gyvenime buvo labiausiai įsimintino? Ar norėtumėte ką nors keisti?

– Kiekviena diena, mėnuo ar metai savaip įdomūs ir gražūs, atnešantys, duodantys kažką naujo, gero mano gyvenime. Džiaugiuosi kiekviena diena ir keisti nieko nenorėčiau.

– Koks Jūsų laisvalaikis, pomėgiai, pažiūros? Ką labiausiai gyvenime vertinate?

– Laisvu laiku mėgstu pasportuoti savo malonumui, išlėkti dviračiu pasivažinėti po Mažeikių apylinkes. Myliu gyvūnus, turiu šunį, kuriam skiriu laiko išėjusi su juo pasivaikščioti.

– Linkėjimai kolegoms, kaimynams ir skaitytojams.

– Kolegoms linkiu ramaus, sklandaus darbo. Kaimynams darnos šeimoje, pakantumo ir supratingumo vienas kitam, o skaitytojams – pozityvaus mąstymo ir geros nuotaikos.

Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode