Sprogimas

 Antras stiprus požeminis smūgis trečiadienį supurtė vidurio Italiją, įskaitant sostinę Romą, praėjus apie dviem valandoms po pirmojo 5,4 balo žemės drebėjimo, privertusio gyventojo išbėgti iš namų į gatves.

Žemės gelmės nerimo praėjus vos dviem mėnesiams po kito smarkaus seisminio įvykio, nusinešusio beveik 300 žmonių gyvybių.

Antrasis trečiadienį užfiksuotas smūgis buvo dar stipresnis. Italijos nacionalinis geofizikos ir vulkanologijos institutas (INGV) jį preliminariai įvertino 5,9 balo, o Vokietijos geomokslų tyrimų centras - 6,1 balo.

JAV Geologijos tarnyba (USGS) nurodė, kad epicentras buvo netoli Viso miestelio, kuriame buvo sužeisti du žmonės, taip pat sugriauta arba apgadinta pastatų.

Žmonės klykė gatvėse, sutemus pajutę antrąjį smūgį.

"Žemės drebėjimas buvo labai smarkus, apokalipsinis, - naujienų agentūrai ANSA sakė Usitos miestelio meras Marco Rinaldi (Markas Rinaldis). - Žmonės šaukia gatvėje, o dabar likome be šviesos."

Buvo gauta pranešimų apie du sužeistus žmones Viso apylinkėse, bet bent jau kol kas nežinoma, ar kas nors žuvo, sakė Italijos civilinės saugos vadovas Fabrizio Curcio (Fabricijus Kurcijus).

Įgriuvo kai kurios senos bažnyčios, taip pat buvo apgadinta kitų pastatų, nors daugelis jų buvo teritorijose, evakuotose po rugpjūčio 24 dieną įvykusio žemės drebėjimo, sulyginusio su žeme dalį pastatų trijuose miestuose.

"Esame likę be elektros, laukiame gelbėtojų", - sakė netoli epicentro esančios gyvenvietės Kastelsantandželo sul Nera meras Mauro Falcucci (Mauras Falkučis).

"Nieko negalime įžiūrėti. Sunku, labai sunku", - jis sakė televizijai "Sky TG24".

Pasak M.Falcucci, jo miestelyje taip pat buvo apgadinta pastatų, bet apie sužeistus arba žuvusius žmones pranešimų nebuvo. Meras pridūrė, kad padėtį sunkina tamsa ir smarkus lietus.

INGV duomenimis, pirmasis smūgis įvyko 19 val. 10 min. vietos (20 val. 10 min. Lietuvos) laiku, o jo epicentras buvo Mačeratos apylinkėse netoli Perudžos, seismiškai aktyviame Apeninų kalnagūbryje.

USGS nurodė, kad jo epicentras buvo netoli Viso, o židinys - seklus, apie 10 km gylyje.

Stipresnis pakartotinis smūgis buvo užfiksuotas 21 val. 18 min., o jo židinys buvo panašiame gylyje.

Pasak ekspertų, net gana silpni, bet seklūs žemės drebėjimai gali padaryti reikšmingos žalos, nes smūgių energija mažiau išsisklaido. Visgi seismologas Gianluca Valensise (Džanluka Valensizė) sakė, kad 10 km gylis yra įprastas Apeninų žemės drebėjimams.

Rugpjūčio 24 smogęs žemės drebėjimas smarkiai sugriovė kalnų miestelį Amatričę ir aplinkines gyvenvietes. Trečiadienį Amatričės meras Sergio Pirozzi (Seržas Pirocis) sakė, kad gyventojai pajuto pakartotinius smūgius bet "dėkojame Dievui, kad nėra žuvusiųjų arba sužeistųjų".

Į šiaurę nuo Romos buvo dėl visa pikta uždarytas vienos didelės automagistralės ruožas netoli Arkvata del Tronto, nes įvyko žemės drebėjimo sukelta žemės nuošliauža, sakė civilinės saugos agentūros atstovė Ornella De Luca (Ornela De Luka).

Romoje, esančioje už maždaug 230 km į pietvakarius nuo epicentro, požeminiai smūgiai purtė šimtmečių senumo rūmus, o Užsienio reikalų ministerijos pareigūnai evakavosi iš pastato.

Roma, spalio 26 d. (AFP-AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode