Sprogimas

Rumunijos vidaus reikalų ministras Petre Tobă (Petrė Tobė) ketvirtadienį atsistatydino kilus skandalui dėl lėšų švaistymo, kai paaiškėjo, kad jam pavaldi slaptoji tarnyba pirko iš pažiūros niekaip su jos darbu nesusijusius daiktus – lėlių namelius, kortas ir orkaitę.

„Nusprendžiau atsistatydinti, kad ministerija nebūtų įtraukta į skandalą likus trims mėnesiaams iki parlamento rinkimų“, – nurodė P.Tobă savo pareiškime ir griežtai paneigė jam metamus kaltinimus.

Rumunijoje gruodžio 11 dieną bus rengiami visuotiniai rinkimai, nors šalies politinę areną dabar drebina daugybė korupcijos skandalų.

P.Tobă dirbo technokratų vyriausybėje, suformuotoje po pernai spalį Bukarešto naktiniame klube kilusio didžiulio gaisro, nusinešusio 62 jaunų žmonių gyvybes. Tos tragedijos išprovokuoti protestai sužlugdė korupcija susitepusio buvusio premjero Victoro Pontos (Viktoro Pontos) socialdemokratų kabinetą.

Rumunijos kovos su korupcija prokuroras apkaltino P.Tobă, kad jis atsisakė pateikti įslaptintus dokumentus, susijusius su neįprastais jo vadovaujamai žinybai pavaldžios slaptosios tarnybos DIPI mokėjimais.

Pasak prokuroro, tarp DIPI pirkinių buvo lėlių namelių, lošimo kortų, smiginio strėlyčių rinkinių ir elektrinė orkaitė.

24 DIPI pareigūnai kaltinami 2014–2015 metų laikotarpiu iššvaistę 49 tūkst. eurų.

Tyrimas buvo pradėtas spalį, žuvus motociklu važiavusiam policininkui, lydėjusiam buvusį vidaus reikalų ministrą Gabrielį Oprea (Gabrielį Oprią).

Prokurorai tvirtina, kad G.Oprea piktnaudžiavo policijos eskortavimu ir neteisėtai įsigijo prabangų automobilį, už kurį buvo sumokėta iš DIPI lėšų.

Ketvirtadienį prokurorai pateikė prašymą panaikinti G.Oprea teisinę neliečiamybę, kad jam būtų galima pareikšti kaltinimą dėl „nužudymo per neatsargumą“.

Bukareštas, rugsėjo 2 d. (AFP-BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode