Parama dėkojame




Sprogimas

 

Mažiausiai devyni žmonės žuvo per beveik 10 valandų trukusią ginkluotų užpuolikų ataką Kabule įsikūrusiame Amerikos universitete.

Sprogimai ir šūviai aidėjo šios mokyklos komplekse per trečiadienio vakarą prasidėjusią ataką. Anksčiau šį mėnesį du Amerikos universiteto Afganistane profesoriai – amerikietis ir australas – buvo pagrobti ginkluotų užpuolikų Kabulo centre, netoli savo mokyklos.

Policija ketvirtadienį paryčiais informavo, kad ataka universiteto komplekse baigėsi, kai buvo nukauti du užpuolikai.

„Baigėme neutralizavimo operaciją. Du užpuolikai buvo nukauti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kabulo policijos kriminalinių tyrimų departamento vadovas Fraidoonas Obaidi (Fraidunas Obaidis), bet daugiau detalių nepateikė.

Kol kas jokia grupuotė neprisiėmė atsakomybės už šią ataką, bet ji surengta Talibanui vasarą suintensyvinus kovos veiksmus prieš Vakarų valstybių palaikomą Kabulo vyriausybę.

„Septyni studentai žuvo kaip kankiniai, o dar 30 kitų studentų ir dėstytojų buvo sužeisti“, – naujienų agentūrai sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Sediqas Sediqqi (Sedikas Sedikis). Jis pridūrė, kad taip pat žuvo du policininkai.

Kabulo policijos vadas Abdul Rahmanas Rahimi (Abdul Rahmanas Rahimis) anksčiau sakė, kad tarp žuvusiųjų buvo vienas apsaugininkas, o apie 700 studentų buvo išgelbėti.

A.R.Rahimi nurodė, kad tarp sužeistųjų buvo vienas užsienietis dėstytojas.

Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnas Hedayatullah Stanikzai (Hedajatula Stanikzajis) nurodė, kad per ataką žuvo vienas universiteto apsaugininkas, taip pat patvirtino, kad tarp sužeistųjų yra vienas užsienietis dėstytojas.

Kaip praneša vietos žiniasklaida, šimtai studentų buvo išgelbėti per naktį vykusią operaciją. Daugelis jų socialiniuose tinkluose skelbė žinutes ir maldavo pagalbos. Kai kurie užsibarikadavo auditorijose, užrėmę duris baldais.

Tarp jų buvo Pulitzerio (Pulicerio) premijos laureatas, naujienų agentūros „The Associated Press“ fotonaujienų žurnalistas Massoudas Hossaini (Masudas Hosainis). Pastarasis vėliau nurodė, kad yra sužeistas, bet pabėgo iš atakuojamo komplekso kartu su keliais studentai.

Užpuolikai į universiteto kompleksą įsiveržė trečiadienio vakarą, kai šioje privačioje mokykloje paprastai būna daug studentų. Daugelis jų yra dirbantys profesionalai, lankantys kursus šioje įstaigoje.

„Esu įstrigęs savo auditorijoje su kitais studentais. Netoliese girdžiu sprogimus ir šūvius... Auditorija pilna dūmų ir dulkių“, – telefonu naujienų agentūrai AFP sakė vienas susijaudinęs studentas.

Pasak Kabulo policijos atstovų, apie 19 val. vietos (17 val. 30 min. Lietuvos) laiku vienas mirtininkas detonavo sprogmenų prikrautą automobilį prie universiteto vartų, o keli ginkluoti užpuolikai įsiveržė per išmuštą spragą.

Įvykių liudininkai sakė, kad užpuolikai ginkluoti lengvaisiais ir sunkiaisiais ginklais.

Pareigūnai atsisakė patvirtinti, ar buvo paimta kokių nors įkaitų.

NATO kariniai patarėjai padėjo afganų pajėgoms atremti šią ataką, sakė vienas JAV pareigūnas, bet nenurodė, kiek karių dalyvavo operacijoje.

JAV valstybės departamentas pasmerkė „ataką prieš Afganistano ateitį“.

Amerikos universitetas Afganistane – elitinė švietimo įstaiga, atidaryta 2006 metais ir turinti per 1,7 tūkst. studentų. Jis buvo laikomas potencialiu atakų taikiniu, nes šioje mokykloje dirba nemažai užsieniečių.

Rugpjūčio 7 dieną du užsieniečiai universiteto profesoriai buvo pagrobti Kabule, kai užpuolikai išdaužė juos vežusio automobilio langą ir ištempė dėstytojus, grasindami ginklais.

Šis incidentas buvo pirmasis Afganistane su privačiu universitetu susijusių asmenų pagrobimo atvejis.

Pagrobtų profesorių likimas vis dar nežinomas, o jokia grupuotė iki šiol neprisiėmė atsakomybės dėl rugpjūčio 7-osios išpuolio – vėliausio iš virtinės užsieniečių pagrobimų šioje konflikto krečiamoje šalyje.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode