Sprogimas

atsiusVokietijos ministrų kabinetas patvirtino, kad atsiųs Ukrainai 14 tankų „Leopard 2“, sakoma trečiadienį paskelbtame vyriausybės pranešime.

Vyriausybė taip pat leis ir kitoms šalims siųsti tankus Ukrainai.

Artimiausiu metu Vokietijoje prasidės Ukrainos karių mokymai. Be mokymų, paketą taip pat sudarys logistikos, amunicijos ir sistemos priežiūros paslaugos.

Pirmiausia Vokietija nori pristatyti Ukrainai 14 tankų „Leopard 2 A6“ iš Bundesvero atsargų. Apie tai pranešime spaudai sakė vyriausybės atstovas spaudai Steffenas Hebestreitas (Štefenas Hebeštraitas).

„Siekiama greitai surinkti du tankų batalionus su „Leopard 2“ tankais Ukrainai“, – sakė jis.

„Šiuo sprendimu laikomės gerai žinomos linijos pagal galimybes remti Ukrainą. Mes veikiame tarptautiniu mastu glaudžiai koordinuodami savo veiksmus“, – pareiškime cituojamas kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas).

Prieš priimant sprendimą kelis mėnesius vyko diskusijos.

Pastarosiomis savaitėmis Vakarų šalys žadėjo ukrainiečiams padėti atremti Rusijos invaziją vis sudėtingesne karine technika, o Kyjivas labiausiai nori kovinių tankų.

Vašingtonas taip pat linksta link sprendimo nusiųsti Ukrainai nemažai tankų „Abrams M1“, laikraščiui „The Wall Street Journal“ teigė JAV pareigūnai.

Kyjivas ir kelios jo sąjungininkės jau kelias savaites ragino Berlyną leisti pristatyti „Leopard“, tačiau praėjusią savaitę Vokietijoje vykusiame, JAV vadovautame Ukrainos sąjungininkių susitikime sprendimas nebuvo priimtas.

Naujasis Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus) sakė, kad jis „aiškiai paragino šalis partneres, kurios turi parengtų dislokavimui tankų „Leopard“, apmokyti Ukrainos pajėgas dirbti su šiais tankais“.

„Privalome aprūpinti Ukrainą sunkesnėmis ir pažangesnėmis sistemomis ir turime tai padaryti greičiau“, – teigė B. Pistorius.

Kremlius pateikė įvairių reakcijų į Kyjivo sąjungininkų planus paremti Ukrainos karius „Leopard“ tankais.

Trečiadienį Kremlius pareiškė, kad jei Vakarų šalys tieks Ukrainai sunkiuosius tankus, jie bus sunaikinti mūšio lauke.

„Technologiniu požiūriu tai yra nevykęs planas. Tai pervertinimas potencialo, kurį tai suteiks Ukrainos kariuomenei“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Šie tankai dega kaip ir visi kiti. Jie tiesiog labai brangūs“, – kalbėjo jis.

Išvakarėse D. Peskovas perspėjo, kad tankų pristatymas „neatneš nieko gero būsimiems santykiams“ tarp Berlyno ir Maskvos.

„Jie paliks ilgalaikę žymę“, – sakė jis.

Pagal Berlyno karo ginklų kontrolės taisykles, šalys, naudojančios Vokietijoje pagamintą ginkluotę, privalo prašyti Berlyno leidimo, jei nori ją perduoti trečiajai šaliai.

Varšuva, viena iš šalių, aktyviausiai raginusių leisti perduoti Ukrainai „Leopard“, šio mėnesio pradžioje pareiškė, kad yra pasirengusi pristatyti Kyjivui 14 tokių tankų kaip tarptautinės koalicijos narė.

Be kita ko, ispanų dienraštis „El Pais“ trečiadienį pranešė, kad Ispanijos vyriausybė nusprendė prisijungti prie Europos sąjungininkų plano tiekti Ukrainai tankus „Leopard“.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode