Sprogimas

istorineJAV savaitgalį užklupus istorine jau vadinamai žiemos audrai, kuri per Kalėdas sukėlė chaosą didelėje šalies dalyje, ypač Vakarų Niujorke, ir kurią pareigūnai pavadino „karu su motina gamta“, gyvybių, pirmadienio duomenimis, neteko mažiausiai 47 žmonės.

Audros mastas buvo kone beprecedentis – ji tęsėsi nuo Didžiųjų ežerų netoli Kanados iki Rio Grandės upės, tekančios palei sieną su Meksika. Kai kuriose JAV šiaurės-rytų dalyse sniego audra tęsiasi ir pirmadienį.

Dėl ekstremalių oro sąlygų – gausaus snygio, vėjo ir stingdančio šalčio – pastarosiomis dienomis buvo atšaukta per 15 tūkst. skrydžių, įskaitant daugiau kaip 1,7 tūkst. skrydžių pirmadienį, rodo svetainės „FlightAware“ duomenys.

Meteorologai sakė, kad netoli Didžiųjų ežerų susiformavo vadinamasis sprogstamasis ciklonas, kai staiga sumažėja slėgis ir šalta oro masė susiduria su šiltu oru, ir kilo smarkios pūgos.

Audra visu smarkumu įsisiautėjo Bafalo mieste Niujorke, kur pučiant uraganiniam vėjui kilo smarki pūga. Nacionalinė meteorologijos tarnyba prognozuoja, kad šiame mieste, kurį jau užklojo virš metro storio sniego sluoksnis, iš esmės paralyžiavęs skubios pagalbos operacijas, pirmadienį iškris dar iki 35 cm sniego.

Žiemos audra vis nepalieka Vakarų Niujorko Erio apygardos, kurioje įsikūręs Bafalo miestas ir kuri tapo krizės epicentru.

„Vakar buvo patvirtinta 13 mirties atvejų, o šiandien Erio apygardos Sveikatos departamento teismo medicinos ekspertizės biuras patvirtino dar 12 mirties atvejų, taigi bendras žiemos audros aukų skaičius visoje apygardoje padidėjo iki 25-ių“, – per spaudos konferenciją pareiškė apygardos pareigūnas Markas Poloncarzas (Markas Polonkažas).

Tai „turbūt yra baisiausia audra mūsų gyvenime ir miesto istorijoje“, sakė jis ir pridūrė, kad aukų Erio apygardoje greičiausiai bus daugiau negu per liūdnai pagarsėjusią Bafalo audrą 1977 metais, kuri pareikalavo beveik 30 gyvybių.

Meteorologams prognozuojant tolesnį snygį ir didžiajai daliai Bafalo esant „nepravažiuojamai“, jis gyventojus įspėjo, kad „tai dar ne pabaiga“.

Nacionalinės gvardijos nariai ir kitos gelbėtojų komandos iš sniegu užverstų automobilių ir be elektros likusių namų išgelbėjo šimtus žmonių, tačiau pareigūnai yra sakę, kad yra daugiau įstrigusių žmonių.

Niujorko valstijos gubernatorė Kathy Hochul (Keiti Houkul) sakė buvusi priblokšta, kai sekmadienį atvyko į Bafalą ir pamatė, kokia padėtis šiame mieste.

„Tai tarsi karo zona, tie visi automobiliai gatvėse tiesiog šokiruoja“, – pareiškė ji, be kita ko, papasakojusi apie 2,4 metro pusnis prie namų.

„Tai karas su motina gamta“, – pareiškė ji.

Audra buvo nutraukusi elektros tiekimą gyvenvietėse nuo Meino iki Siatlo. 

Tinklalapio poweroutage.us duomenimis, šeštadienį be elektros vienu metu buvo beveik 1,7 mln. klientų. Nuo tada jų skaičius gerokai sumažėjo, nors pirmadienio ryte JAV rytinėje pakrantėje elektros vis dar neturėjo apie 50 tūkst. namų ūkių.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode