Sprogimas

kirgiKirgizija penktadienį apkaltino Tadžikistaną apšaudžius pasienio miestą Batkeną, intensyvėjant kruviniems susirėmimams tarp abiejų kaimyninių Centrinės Azijos šalių.

„Batkeno oro uosto rajonas ir... miesto pakraščiai apšaudomi iš tadžikų salvinės raketų ugnies sistemų. Civilinė infrastruktūra Batkeno mieste sugriauta“, – paskelbė Kirgizijos sienos apsaugos tarnyba.

Anksčiau penktadienį kirgizų pareigūnai paskelbė, kad per naujus susirėmimus neramiame Tadžikistano ir Kirgizijos sienos rajone buvo sužeistas 31 žmogus.

Pranešimas pakurstė nuogąstavimus dėl platesnio masto konflikto.

Rusija pasisiūlė tarpininkauti šių buvusių sovietinių respublikų deryboms.

Maskvos vadovaujamo saugumo aljanso vadovas sakė, kad pareigūnai abiejose sostinėse – Biškeke ir Dušanbėje – remia ugnies nutraukimą ir derybas.

„Batkeno srityje palei visą... Kirgizijos ir Tadžikistano sieną vyksta smurtiniai susirėmimai“, – sakoma Kirgizijos sienos apsaugos tarnybos penktadienio pranešime.

Siena tarp abiejų neturtingų, kalnuotų kaimynių yra ginčijama, prie jos nuolat kyla kovų.

Kirgizija apkaltino Tadžikistaną naudojant sunkiąją ginkluotę, įskaitant raketų leidimo įrenginius ir lėktuvus, bet sakė, kad jos pajėgos atremia atakas ir „neleidžia užimti gyvenviečių Kirgizijoje“.

Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad iš viso sužeistas 31 žmogus, o visoms medicinos įstaigoms Batkeno srityje nurodyta būti pasirengus.

Tuo metu Tadžikistanas apkaltino Kirgizijos pajėgas anksti penktadienį pradėjus „intensyviai“ apšaudyti namus ir civilinę infrastruktūrą. Informacijos apie nukentėjusius žmones Dušanbė nepateikė.

Tačiau Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ remdamasi oficialiais šaltiniais pranešė, kad žuvo vienas tadžikų pasienietis, o dar trys buvo sužeisti.

Kirgizija paskelbė pradedanti civilių evakuaciją iš pasienio regiono.

Beveik pusė 970 km ilgio šių Vidurio Azijos šalių bendros sienos tebėra ginčijama nuo Sovietų Sąjungos suirimo, o derybos šiuo klausimu stringa.

2021 metais per beprecedenčio masto abiejų šalių pajėgų susirėmimus žuvo 50 žmonių.

Autoritarinis Tadžikistano prezidentas Emomalis Rachmonas ir Kirgizijos prezidentas Sadyras Žaparovas šią savaitę dalyvauja regiono viršūnių susitikime Uzbekistane. Į susitikimą taip pat yra atvykę Rusijos ir Kinijos lyderiai Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas (Si Dzinpingas).

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode