Sprogimas


paliaubasVengrijos premjeras Viktoras Orbanas trečiadienį sakė pasikalbėjęs su Vladimiru Putinu ir paraginęs jį nedelsiant skelbti paliaubas Ukrainoje bei pakvietęs Prancūzijos, Vokietijos, Ukrainos ir Rusijos lyderius susitikti Budapešte.

„Prezidentui Putinui pasiūliau nedelsiant paskelbti paliaubas“, – spaudos konferencijoje sakė V. Orbanas, pranešęs, kad kalbėjosi su Rusijos prezidentu.

„Jo atsakymas buvo teigiamas, bet su tam tikromis sąlygomis“, – nurodė V. Orbanas, bet nedetalizavo.

Sekmadienį perrinktas Vengrijos premjeras pridūrė, kad pakvietė V. Putiną surengti derybas Budapešte su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu), Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu) ir Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu.

V. Orbanas anksčiau palaikė artimiausius santykius su V. Putinu iš visų Europos Sąjungos šalių lyderių, o trečiadienį dar kartą pareiškė nepritariantis, kad Vengrija siųstų ginklus Ukrainai ir kad ES įvestų embargą Rusijos energijos, nuo kurios Vengrija yra labai priklausoma, importui.

Paklaustas apie civilius gyventojus, rastus negyvus Bučos mieste netoli Ukrainos sostinės Kyjivo po Rusijos kariuomenės pasitraukimo, V. Orbanas atsakė: „Turime ištirti visus žiaurumus, nors gyvename masinių manipuliacijų epochoje, kai negalime būti tikri, ar galime pasitikėti savo akimis.“

Jis paragino „bet kokia kaina“ apsaugoti civilius gyventojus ir pridūrė: „Mes norime nepriklausomo ir sąžiningo tyrimo.“

Šimtai rastų negyvų civilių gyventojų Ukrainos teritorijose, iš kurių pasitraukė Rusijos kariai, sukėlė tarptautinį pasipiktinimą, o ukrainiečių prezidentas V. Zelenskis apkaltino Maskvą „karo nusikaltimais“ ir „genocidu“.

Maskva neigia savo atsakomybę, teigdama, kad šie vaizdai yra suklastoti arba kad žmonės žuvo, kuomet rusų kariuomenė jau buvo išvesta.

Tačiau kovo viduryje (prieš Rusijos pasitraukimą) padarytose ir neseniai paskelbtose bendrovės „Maxar Technologies“ palydovinėse nuotraukose matyti, kad dalis lavonų guli tose pačiose vietose, kur palaikus vėliau rado Ukrainos kariškiai ir pamatė žurnalistai.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode