Sprogimas

prognoKaliforniečiai antradienį tvirtai nubalsavo už tai, kad jų valstijos gubernatoriaus poste liktų demokratas Gavinas Newsomas (Gevinas Niusomas), ir atmetė respublikonų bandymą jį nuversti per specialų atšaukimo balsavimą, išprovokuotą reikalavimų dėvėti kaukes ir karantino priemonių.

G. Newsomas užtikrintai laimėjo tai, kas iš esmės buvo balsavimas dėl pasitikėjimo. Jei jis būtų pralaimėjęs, gubernatoriaus postą vienoje liberaliausių JAV dalių būtų galėjęs užimti tik mažumos remiamas respublikonas.

Suskaičiavus daugiau kaip 60 proc. balsų, televizijos NBC ir CNN paskelbė, kad G. Newsomas užsitikrino maždaug dviejų trečdalių rinkėjų paramą.

Milijonai rinkėjų balsavo paštu, todėl 3 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku pasibaigus balsavimui buvo galima greit skaičiuoti galiojančius balsus.

G. Newsomas išdidžiai teigė, kad vadovaujasi mokslu, kai nurodė kaliforniečiams neiti iš namų per COVID-19 pandemijos piką. Tačiau verslininkai kaltino jį savo taisyklėmis uždusinus jų verslą, o tėvai buvo nepatenkinti, kad vaikai neina į mokyklą.

Kalifornijos balsavimą atidžiai stebėjo politikai visoje itin susiskaldžiusioje šalyje – kaip galintį parodyti, ar gydytojų, o ne pykstančių rinkėjų klausiusiems aukšto rango pareigūnams gerai seksis prie balsadėžių.

Pagrindinis G. Newsomo varžovas buvo dešiniojo sparno atstovas, 69 metų radijo pokalbių žvaigždė Larry Elderis (Laris Elderis), atvirai remiantis prieštaringai vertinamą ankstesnį šalies prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), nemėgstamą daugelio kaliforniečių.

Dar nė nesibaigus balsavimui L. Elderis, vadovaudamasis D. Trumpo 2020 metų rinkimų kampanijos pavyzdžiu, įkūrė interneto svetainę ir joje reiškė įtarimus dėl balsų klastojimo, reikalavo valstijos pareigūnų „tirti ir gerinti iškreiptus rezultatus“.

Rinkėjai turėjo atsakyti į du klausimus: ar 53 metų G. Newsomas turėtų likti poste, o jeigu ne, kuris iš 46 kandidatų turėtų užimti jo vietą.

„Tradiciniai“ politikai varžėsi su tokiais veikėjais, kaip „YouTube“ žvaigždė, „reklaminių stendų karaliene“ prisistatanti dainininkė ir Kardashianų (Kardašianų) klano narė Caitlyn Jenner (Keitlin Džener).

Redaktorė Silvija Čibirienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode