Sprogimas

JAV kariuomenė penktadienį pranešė surengusi drono smūgį prieš džihadistų grupuotės „Chorasano islamo valstybė“ (IS-K) atakų „planuotoją“, šiai grupei prisiėmus atsakomybę už pražūtingą ataką Kabulo oro uoste.

„Bepiločio aparato smūgis įvyko Afganistano Nangarharo provincijoje. Pirminiai duomenys rodo, kad taikinį nukovėme“, – sakė JAV Centrinio štabo atstovas kapitonas Billas Urbanas (Bilas Erbanas).

„Žinome, kad civilių aukų nebuvo“, – sakoma pranešime apie pirmąjį JAV smūgį Afganistane po ketvirtadienį surengtos mirtininkų sprogdintojų atakos.

Smūgis, surengtas iš bazės, esančios už Afganistano ribų, buvo surengtas tęsiantis evakuaciniams skrydžiams iš Kabulo oro uosto. Pastarieji po ketvirtadienio atakos vyksta sustiprinto saugumo sąlygomis, skambant perspėjimams dėl galimų naujų teroro atakų, taip pat Talibano pajėgoms siekiant perimti oro uosto kontrolę.

Artėjant rugpjūčio 31-osios galutiniam terminui, iki kurio iš Afganistano turi būti išvesti visi JAV kariai, Kabulo oro uoste evakuacijos tebelaukia daugiau kaip 5 000 žmonių

Tačiau netoli vartų minios sumažėjo iki kelių šimtų žmonių, šeštadienį sakė du asmenys, įleisti į oro uostą.

Evakuaciją prižiūrinčios JAV pajėgos yra priverstos glaudžiau bendradarbiauti su Talibanu saugumo klausimais, kad nepasikartotų išpuolių, panašių į sprogdinimą ketvirtadienį, nusinešusį daugybę civilių gyvybių.

Mirtininkui detonavus bombą ir ginkluotiems užpuolikams šaudant į didelę minią prie oro uosto Abbey (Abio) vartų, žuvo daugiau kaip 100 žmonių,  įskaitant 13 JAV karių, šeštadienį sakė du buvę aukšto rango Afganistano administracijos pareigūnai. Kai kurios žiniasklaidos priemonės skelbia, kad kad žuvusiųjų yra apie 170.

Atsakomybę už ataką prisiėmė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ grupuotė, veikianti Afganistane.

Tuojau po šios atakos JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pažadėjo, jog į ją bus atsakyta.

„Tie, kas įvykdė šią ataką, taip pat bet kas, norintis pakenkti Amerikai, žinokite – mes neatleisime. Mes neužmiršime. Mes jus medžiosime ir priversime už tai sumokėti“, – ketvirtadienį pabrėžė J. Bidenas.

Penktadienio popietę Pentagono atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis) sakė, jog labai tikėtina, kad IS-K vėl mėgins smogti evakuacijos iš Kabulo operacijoms.

„Tebemanome, kad esama įtikinamų grėsmių... konkrečių, įtikinamų grėsmių“, – pabrėžė jis.

Jungtinės Valstijos perspėjo savo piliečius „nedelsiant“ pasitraukti iš teritorijų šalia Kabulo oro uosto pagrindinių vartų.

Afganistane ir Pakistane veikianti „Islamo valstybės“ regioninė grupuotė yra siejama su virtine pastaraisiais metais įvykdytomis kai kuriomis daugiausiai gyvybių pareikalavusiomis atakomis. Džihadistai atakuodavo civilius mečetėse, šventovėse, miestų aikštėse ir netgi ligoninėse.

J. Bideno atstovė spaudai Jen Psaki (Džen Psaki) sakė, jog JAV nacionalinio saugumo ekspertai laikosi nuomonės, kad ateinančiomis dienomis gali būti mėginama surengti naują ataką ir kad šis laikotarpis „bus iki šiol visų pavojingiausias“.

Talibano atstovas Bilalas Karimi (Bilalas Karimis) per tviterį savo ruožtu pranešė, kad kovotojai jau įžengė į dalį Kabulo oro uosto karinės dalies. Vis dėlto Pentagonas pabrėžė, kad JAV pajėgos tebekontroliuoja visus oro uosto vartus ir evakuacinius skrydžius.

JAV pajėgų Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) tarptautiniame oro uoste vyriausiasis vadas kontradmirolas Peteris Vasely (Piteris Veizlis) nuolat palaiko ryšius su Talibano atstovu, atsakingu už saugumą aplink oro uostą.

Talibanui siekiant perimti šį objektą, kai jį paliks paskutinis amerikiečių lėktuvas, pradėtos diskusijos dėl oro uosto įprasto darbo režimo užtikrinimo.

Turkijos pareigūnai surengė preliminarias derybas su talibais Kabule dėl galimybės palaikyti oro uosto darbą.

Turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Ergohanas) sakė, kad Talibanas pasiūlė, kad kovotojai rūpintųsi oro uosto apsauga, o logistikos operacijoms vadovautų Ankara.

AFP-Scanpix nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode