Sprogimas

Filipinų karinių oro pajėgų transporto lėktuvui C-130, gabenusiam karius, sekmadienį sudužus tupiant šalies pietuose žuvo mažiausiai 29 žmonės, tačiau dar 50 pavyko išgelbėti iš užsiliepsnojusio orlaivio, pranešė pareigūnai.

Dar 17 žmonių vis dar nėra rasti po katastrofos, įvykusios Holo saloje Sulu provincijoje, sakoma generolo majoro Williamo Gonzaleso (Viljamo Gonsaleso) pranešime.

„Tai liūdna diena, bet turime išlaikyti viltį“, – pabrėžė kariškis.

Gynybos sekretorius Delfinas Lorenzana (Delfinas Lorensana) sakė, kad gelbėjimo operacija tęsiama. Pasak jo, lėktuve buvo 92 žmonės, įskaitant tris pilotus ir penkis kitus įgulos narius. Visi kiti orlaiviu skridę žmonės buvo kariai.

Per katastrofą pilotai buvo sunkiai sužeisti. Taip pat buvo sužeisti mažiausiai keturi vietos kaimo gyventojai, sakė pareigūnai.

Sudužęs „Lockheed C-130 Hercules“ buvo vienas iš dviejų buvusių JAV karinių oro pajėgų lėktuvų, perduotų Filipinams šiais metais pagal karinės pagalbos programą. Jis nepataikė ant tako prieš vidurdienį tūpdamas Bangkalo gyvenvietėje šalia kalnų miesto Patikulio, esančio Sulu provincijoje, sakė ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Cirilito Sobejana (Sirilitas Sobechana).

Pasak kariškių, mažiausiai 50 iš lėktuve buvusių žmonių buvo atvežti į ligoninę, o kariai tęsia likusių žmonių paieškas.

„Anot įvykio liudininkų, kažkiek karių buvo matomi iššokantys iš orlaivio dar prieš jam įsirėžiant į žemę. Tokiu būdu jie išvengė sprogimo [lėktuvui] sudužus“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Kariuomenės paskelbtose pirmosiose nuotraukose iš nelaimės vietos matyti transporto lėktuvo uodegos dalis. Kitos dalys buvo apdegusios arba subyrėjusios į gabalus proskynoje, apsuptoje palmių. Kariai ir gelbėtojai siuvo pirmyn ir atgal su neštuvais dūmų gaubiamoje sudužimo vietoje.

Daugelis keleivių buvo neseniai pagrindinį rengimo kursą baigę kariai, siunčiami į neramią salą, kur turėjo prisidėti prie jungtinės pajėgų grupės, kovojančios su terorizmu šiame musulmoniškame regione.

Kariuomenė yra dislokavusi stiprias pajėgas pietų Filipinuose, kur veikia kelios kovotojų grupuotės, įskaitant „Abu Sayyaf“, neretai grobianti žmones ir reikalaujanti išpirkos.

Lėktuvas skraidino karius iš pietinio Kagajan de Oro miesto, nurodė C. Sobejana. Avarijos priežastys kol kas nežinomos.

„Didžiulė nesėkmė, – žurnalistams sakė C. Sobejana. – Lėktuvas nepataikė nutūpti ant tako ir mėgino vėl didinti [variklių] galią, bet nesugebėjo to padaryti ir sudužo.“

Avarijos metu vidurio Filipinuose lijo, bet kol kas neaišku, kokios meteorologinės sąlygos buvo Sulu regione. Oro uostas yra šalia Sulu pagrindinio mieto Holo, už kelių kilometrų nuo kalnuotos vietovės, kur vyriausybės pajėgos kovoja su „Abu Sayyaf“. Dalis tų kovotojų yra prisiekę ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS).

Jungtinės Valstijos ir Filipinai laiko „Abu Sayyaf“ teroristine organizacija dėl grupuotės vykdomų sprogdinimų, žmonių grobimų ir žiaurių nužudymų. Pastaraisiais metais ši grupuotė buvo labai susilpninta dėl vyriausybės pajėgų operacijų, bet tebekelia grėsmę.

AP-Scanpix nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode