Sprogimas

Indonezijoje ir kaimyniniame Rytų Timore mažiausiai 91 žmogus žuvo ir dar dešimtys tebėra dingę po staigių potvynių ir žemės nuošliaužų, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Smarkių liūčių sukelti potvyniai atnešė sumaištį ir nuniokojimą į salas nuo Indonezijai priklausančio Floreso iki Rytų Timoro. Tūkstančiai gyventojų buvo priversti evakuotis.

Liūtims ir purvo nuošliaužoms perpildžius užtvankas tūkstančiai namų buvo apsemti, o gelbėtojams buvo sunku pasiekti įstrigusius žmones, juolab kad pirmadienį šį regioną toliau niokojo ciklonai.

Indonezijos nacionalinė nelaimių padarinių mažinimo agentūra nurodė, kad turima duomenų apie mažiausiai 70 žuvusių žmonių, o dar tiek pat yra dingę.

 

 

 

Dar mažiausiai 21 žmogus žuvo Rytų Timore, sakė vienas pareigūnas pusę Timoro salos užimančioje mažytėje valstybėje tarp Indonezijos ir Australijos, turinčioje 1,3 mln. gyventojų.

Dauguma žuvusiųjų buvo rasti potvynių apsemtoje Rytų Timoro sostinėje Dilyje.

Purvas užliejo namus, tiltus ir kelius Indonezijos Rytų Floreso regentystėje. Gelbėtojai sakė, kad jiems sunku pasiekti šią smarkiai nuniokotą atokią teritoriją dėl besitęsiančių liūčių ir didelių bangų jūroje.

„Purvas ir ekstremalūs orai tapo rimtu iššūkiu. Susikaupusios nuolaužos trikdė paieškų ir gelbėjimo komandos darbą“, – sakė R. Jati.

Į rytus nuo Floreso esančioje Lembatos saloje kai kuriuose kaimuose dalis namų nuo kalno šlaito buvo nunešti galingo purvo srauto iki vandenyno pakrantės.

Tūkstančiai evakuotųjų

Indonezijos prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas) išreiškė „giliausią užuojautą“ dėl šios nelaimės.

„Suprantu gilų sielvartą, patiriamą mūsų brolių ir seserų dėl šios katastrofos“, – kreipdamasis į tautą sakė valstybės vadovas.

Regione daug gyventojų evakavosi į laikinus prieglobsčius arba sugrįžo į nuniokotus savo namus.

„Evakavęsi žmonės išsisklaidę. Kiekviename rajone jų esama šimtai, bet daug kitų lieka namuose“, – sakė Rytų Floreso gelbėjimo tarnybos vadovas Alfonsas Hada Bethanas (Alfonsas Hada Betanas).

„Jiems reikia vaistų, maisto, antklodžių“, – pridūrė jis.

Rytų Timore evakavosi apie 2,5 tūkst. žmonių.

Smarkios liūtys toliau trikdo pastangas rasti gyvų likusių žmonių.

„Įtariame, kad esama daug [po griuvėsiais] palaidotų žmonių, bet neaišku, kiek yra dingusių“, – pabrėžė A. H. Bethanas.

Lembatoje vietos pareigūnai turėjo pasiųsti sunkiosios technikos nuvalyti purvu ir nuolaužomis užneštus kelius.

Pietryčių Azijos salose lietinguoju metų laiku dažnai įvyksta pražūtingų žemės nuošliaužų ir potvynių.

Sausį per staigius potvynius Vakarų Javos mieste Sumedange žuvo 40 žmonių.

Borneo saloje pernai rugsėjį žemės nuošliaužos pareikalavo mažiausiai 11 žmonių gyvybių.

Indonezijos nelaimių padarinių mažinimo agentūros duomenimis, apie 125 mln. žmonių – beveik pusė šalies gyventojų – gyvena vietose, kurioms gresia žemės nuošliaužų pavojus.

Pasak aplinkosaugininkų, padėtį dar labiau blogina miškų naikinimas, intensyvinantis grunto eroziją.

Via REUTERS-Scanpix nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Formos apačia

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode